Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Ιανουάριος 28, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Γιατί οι κερήθρες που περιέχουν γόνο γίνονται μαύρες;

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

darkcomb2Δεν παίρνει πολύ για να ανακαλύψει κανείς ότι οι κερήθρες του γόνου μπορεί να μετατραπούν σε κατάμαυρες μετά σε μόλις μία σεζόν, ενώ οι κηρήθρες του μελιού μένουν λευκές για πολλά χρόνια. Τι προκαλεί αυτή τη διαφορά; Πολλοί είναι οι λόγοι που συνήθως εξηγούν αυτό το φαινόμενο, αλλά στην πραγματικότητα, είναι πιθανότατα ένας συνδυασμός όλων αυτών που οδηγεί την κερήθρα του γόνου να σκουραίνει τόσο γρήγορα.

Τα κουκούλια που παραμένουν στο κελί αφού εκκολαφθούν οι μέλισσες είναι το μείζον πρόβλημα. Τα κουκούλια είναι εξαιρετικά κολλώδη και, όσο και να προσπάθησουν, οι μέλισσες δεν μπορεί να τααφαιρέσουν όλα από την κηρήθρα. Μερικοί λένε ότι το σκούρο χρώμα προκαλείται από τα περιττώματα που παραμένουν στο πυθμένα των κουκουλιών. Αν και αυτό μπορεί να είναι εν μέρει αλήθεια, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι μέλισσες καταφέρνουν να αφαιρέσουν τα περισσότερα-αν όχι όλα-από τα περιττώματα όταν προετοιμάζουν το κελί για την επόμενη γενιά.

Αυτό που είναι πιο πιθανό είναι ότι τα κολλώδη κουκούλια προσελκύουν όλα τα είδη των "σκουπιδιών" της κυψέλης, βρωμιά από τα πόδια των μελισσών, κόκκους γύρης, και ατμοσφαιρική σκόνη. Επιπλέον, οι μέλισσες γυαλίζουν το εσωτερικό των κελιών αυτών με πρόπολη για να γίνει η επιφάνεια λεία και για να επωφεληθούν από τα πολλά αντιμικροβιακά στοιχεία που βρέθηκαν στην πρόπολη.

darkcomb1

Το χρώμα οφείλεται στη βρωμιά και στα απορίμματα σε συνδυασμό με τα στρώματα της πρόπολης -η οποία συνήθως είναι σκούρα και  πιθανόν αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της μεταβολής χρώματος

Αλλά ωστοσο το εσωτερικό των κελιών του μελιού γυαλίζεται κι αυτό με πρόπολη επίσης. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά τα κελιά του μελιού δεν περιέχουν κουκούλια και έχουν εκκενωθεί και γυαλιστεί σπάνια-συνήθως μόνο μία φορά το χρόνο. Τα κελιά του γόνου από την άλλη πλευρά, μπορεί να γυαλιστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν κάθε 21 ή 22 ημέρες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού - μια πραγματικά τεράστια διαφορά.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ κερήθρας μελιού και γόνου είναι η συχνότητα της δραστηριότητας των μελισσών. Μόλις ένα κελί είναι γεμάτο μέλι οι μέλισσες θα προχωρήσουν σε ένα άλλο. Αλλά μόλις ένα αυγό τοποθετηθεί σε ένα κελί, ξεκινάει μια διαδικασία οπου οι προνύμφες τροφοδοτούνται χίλιες φορές την ημέρα-ένα εντελώς διαφορετικό μοτίβο κίνησης.

Η συσσώρευση των κουκουλιών και η πρόπολη σε κελιά γόνου είναι σημαντική. Μερικοί ερευνητές ανέλυσαν κερήθρα γόνου και διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα γίνονται μικρότερα (βάσει μετρήσεων), καθώς τα τοιχώματα γίνονται παχύτερα.

darkcomb2Το ερώτημα που τίθεται πάντα είναι αν η σκούρα κερήθρα είναι επιζήμια για τις μέλισσες. Στην πραγματικότητα, οι μέλισσες αγαπούν τη σκούρα κερήθρα και γι'αυτό συχνά τη χρησιμοποιούμε σε κυψέλες ως δόλωμα για να προσελκύσουμε τα άγρια ​​σμήνη. Κυκλοφορούν παλιές ιστορίες για μελισσοκόμους με μαύρες κερήθρες είκοσι πέντε ετών χωρίς αρνητικές συνέπειες στην υγεία των μελισσών,

Τελευταία ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για συσσώρευση φυτοφαρμάκων στις παλιές κερήθρες καθώς και συσσώρευση ορισμένων παθογόνων. Πολλές πηγές τώρα προτείνουν εκ περιτροπής λιώσιμο παλιών και μαύρων κερηθρών τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια. Οχι λόγω του χρώματός του, αλλά για την προστασία της κυψέλης από αυτά τα φυτοφάρμακα και τους παθογόνους οργανισμούς.

 

Εμπρός λοιπόν, καιρός για ξεσκαρτάρισμα!

 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 316 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης