Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Προτυποποίηση πλαισίων- Λάθη και βελτιώσεις

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 8 Votes )

IMG 0106 CustomΑπο την εποχή που ο Langstroth επιννόησε και μελέτησε το λεγόμενο μελισσόχωρο, δηλαδή το χώρο τον οποίο οι μέλισσες αφήνουν ελεύθερο γύρω απο τις κερήθρες τους, έχουν περάσει πολλά χρόνια, ικανά να επιφέρουν αλλαγές στις αρχικές μελέτες του "πατέρα της σύγχρονης μελισσοκομίας". Πέρα απο το γενικό κανόνα του μελισσόχωρου όμως υπάρχουν και μικρά μεν, πρακτικά δε, προβλήματα που πρέπει οι κατασκευαστές των κυψελών να επιλύσουν. Πιο κάτω βλέπετε τις πρότυπες διαστάσεις των πλαισίων Hoffman όπως μελετήθηκαν απο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΛΑΣ.

Σε πρόσφατη αγορά κυψελών απο 2 έλληνες κατασκευαστές (ονόματα δε θα αναφερθούν για λόγους "ηθικούς") παρατηρήσαμε αρκετές διαφορές, τόσο μεταξύ τους όσο και απο τις πρότυπες διαστάσεις. Και το πρόβλημα δεν είναι απλά "θεωρητικό" αλλά και πρακτικό.

hoffman3hoffman 2

 

hoffman

Το πρώτο πρόβλημα που παρατηρήσαμε ήταν η θέση της επίπεδης πλευράς στους ορθοστάτες.

IMG 0113 CustomIMG 0115 Custom

Βλέπετε λοιπόν το πρώτο πρακτικό πρόβλημα που υπάρχει όταν χρησιμοποιηθούν πλαίσια απο διαφορετικούς κατασκευαστές. Ποιο απο τα δύο είναι το σωστό όμως; Και τα δύο απο πρακτικής άποψης είναι σωστά. Τα αρχικά σχέδια που είδατε πιο πάνω όμως συμφωνούν με το ανοιχτόχρωμο τελάρο καθώς φέρουν την επίπεδη πλευρά του ορθοστάτη στα αριστερά όπως τα κρατάμε κατακόρυφα στα χέρια μας.

IMG 0116 CustomIMG 0120 Custom

Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται σε 3 κυρίως παράγοντες:

  • Όταν οι δύο επίπεδες πλευρές ακουμπούν μεταξύ τους, τότε η πρόπολη ανάμεσα βρίσκει μεγάλη επιφάνεια πρόσφυσης και τα τελάρα κολλούν μεταξύ τους σε βαθμό που για να διαχωριστούν κινδυνεύουν να σκιστεί το ξύλο τους.
  • Κατα την τοποθέτηση τους έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να συνθλίψουν μέλισσες που βρίσκονται στο σημείο
  • Στη φωτογραφία δεξιά βλέπετε οτι η απόσταση ανάμεσα στα 2 πλαίσια είναι μεγαλύτερη. Τα πλαίσια δεν κρατούν την ευθεία τους και η αφαίρεση-τοποθέτηση τους γίνεται δυσκολότερη.

Μερικά ακόμα ζητήματα:

IMG 0109 Custom

Βλέπετε στο δεξί τελάρο ένα διχαλωτό καρφί τοποθετημένο απο τον ορθοστάτη προς τον κηρηθροφορέα. Η τοποθέτηση του αποτρέπει το "άνοιγμα" του πλαισίου όταν αυτό βαρύνει απο μέλα ή γύρη.  Ο δεύτερος κατασκευαστής αντιμετωπίζει το πρόβλημα βάζοντας πλατύτερο δίκαρφο στο πάνω μέρος του κηρηθροφορέα

IMG 0104 Custom

Οι αποστάσεις απο τις τρύπες είναι προτυποποιημένες στα 40mm απο τον κηρηθροφορέα και ανα 40mm μεταξύ τους. Όμως αυτό δεν τηρείται απο όλους τους κατασκευαστές. Οι σωστές αποστάσεις βοηθούν να συγκρατείται καλύτερα η κερήθρα πάνω στο τελάρο. Επίσης η σωστή απόσταση της πρώτης τρύπας απο τον κηρηθροφορέα "δυναμώνει" την κερήθρα.

IMG 0107 Custom

Άλλη μια διαφορά απο κατασκευαστή σε κατασκευαστή είναι το δέσιμο του αποστάτη στο κάτω μέρος του πλαισίου. Κι εδώ παρατηρούμε διαφορετικό τρόπο κατασκευής, χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα.

IMG 0127 Custom

Διαφορετικό πλάτος του αποστάτη

IMG 0106 Custom

Και τέλος στη φωτογραφία αυτή διακρίνουμε το διαφορετικό ύψος που έχει το "πλατύ" τμήμα του ορθοστάτη ανάμεσα στα δύο τελάρα. Κανένα απο τα δύο δεν ταιριάζει με τις πρότυπες διαστάσεις του αρχικού σχεδίου, ενώ πρακτικά θεωρείται καλύτερο ο μακρύτερος και πιο ενισχυμένος ορθοστάτης.

 

Σαν συμπέρασμα θα ήθελα να πω οτι οι κατασκευαστές κυψελών πρέπει να καθορίσουν ορισμένα πρότυπα μεταξύ τους για να γλιτώσουν και οι μελισσοκόμοι την ταλαιπωρία και αυτές τις μικρές αλλά ορισμένες φορές σημαντικές διαφορές απο τελάρο σε τελάρο ή όπως θα δείξουμε σύντομα...απο κυψέλη σε κυψέλη(εδώ το πράγμα γίνεται πιο σοβαρό). Αν κάποιος κατασκευαστής θέλει να μας εξηγήσει ή να μας προτείνει τις δικές του βελτιώσεις θα ήταν ευχάριστο να τις μάθουμε.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 397 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης