Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούλιος 15, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Τρία επίκαιρα ερωτήματα - Σπορές, δηλητηριασμοί, κλοπές

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε λίγη γεωμετρία για να απαντήσουμε σε ορισμένα θέματα που έχουν προκύψει και καλά είναι να λυθούν. Είναι χρήσιμες οι απόψεις σας φυσικά.

Ακτίνα πτήσης μελισσών

Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ένας κύκλος. Στο κέντρο του κύκλου έχουν τοποθετήσει τα μελίσσια μας. Θεωρώντας ως αποδεκτή απόσταση πτήσης τα 5km μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια απο την οποία οι μέλισσες μας συλλέγουν την τροφή τους.

5km X 5km X 3.14 = 78.5 km2 = 78.500 στρέματα

  • Η πρώτη ερώτηση λοιπόν που πρέπει να απαντήσουμε είναι "αν αξίζει να σπείρει κανείς στο χωράφι του διάφορα φυτά που θα του αποφέρουν νέκταρ (μέλι δηλαδή)"

Έστω λοιπόν οτι εμείς σπέρνουμε σε ένα χωράφι 5 στρέματα σπόρο φακελωτής και έστω οτι η φακελωτή μπορεί να αποδώσει 100κιλά μέλι ανα στρέμα, δηλαδή να πετύχουμε την απόδση 500 κιλών μελιού απο τα 5 στρέματα μας.

Πιστεύει κανείς οτι απο τα 78.500 στρέματα που επισκέπτονται οι μέλισσες μας, θα βρουν λιγότερο νέκταρ απο οτι στα 5 που σπείραμε εμείς(0,00006%); Αν μιλάμε για μια περιοχή άγονη, με ξερικό κλίμα, με βραχώδη εδάφη κλπ κλπ τότε ίσως τα 5 στρέματα που σπείραμε να καταφέρουν να συντηρήσουν τις μέλισσες μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι μάταιος κόπος και περιττά έξοδα να προσπαθήσουμε να παρέχουμε εμείς την τροφή στις μέλισσες μας με τη σπορά των 5 ή 7 ή 10 στρεμάτων μας.

Η λογική του να δημιουργήσουμε εμείς, μόνοι μας, το κατάλληλο περιβάλλον για να ζήσουν οι μέλισσες, θυμίζει περισσότερο τους ιδιοκτήτες μεγαλόσωμων σκύλων που θέλουν να τους κλείσουν σε διαμέρισμα της Αθήνας. Αν η φύση στην περιοχή σας δε μπορεί να υποστηρίξει διατροφικά τα μελίσσια σας, αλλάξτε θέση, μην προσπαθείτε μάταια να αλλάξετε τη χλωρίδα στην περιοχή.

  • Δεύτερο επίκαιρο ερώτημα είναι η τοποθέτηση των μελισσιών σε περιοχές με καλλιέργειες και ο κίνδυνος των ψεκασμών. Ρωτούν αρκετοί λοιπόν στα emails τους για ποιο λόγο έχασαν μελίσσια ενώ στα γύρω χωράφια δεν ψεκάζουν.

Η απάντηση είναι ίδια με παραπάνω. Μιλάμε για μια έκταση 78.000+ στρεμάτων, πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί για το θέμα των ψεκασμών. Ακόμα και αν στα γύρω χωράφια δεν ψεκάσανε, τότε ίσως ψεκάσαν σε μεγαλύτερη απόσταση χωρίς να το αντιληφθείτε.

Αν δεν έχετε εναλλακτικές επιλογές για την τοποθέτηση των μελισσιών μέσα στον Αύγουστο και υποχρεωτικά τα μεταφέρετε στα κηπευτικά και τις καλλιέργειες γενικότερα τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψιν και το ρίσκο της "επιχείρησης μελισσοκόμος".

  • Τρίτο ερώτημα (άσχετο με τα παραπάνω) είναι οι κλοπές και ο τρόπος αντιμετώπισης τους.

Η πρόταση μας ήταν η χρήση μεταλλικής πινακίδας(ανάλογης των αυτοκινήτων) πάνω στα μελίσσια, που δε θα μπορεί να πλαστογραφηθεί και το κάθε μελίσσι θα τη φέρει υποχρεωτικά αλλιώς θα κατάσχεται. Ταυτόχρονα με την πινακίδα θα καταβάλεται και ο φόρος ανα μελισσοσμήνος ώστε να αποφευχθούν και τα φαινόμενα φοροδιαφυγής. Για την παροχή της πινακίδας θα απαιτούνται παραστατικά αγοράς της κυψέλης ή έστω των υλικών κατασκευής της (αν μιλάμε για αυτοσχέδιες)

Τέλος καλά είναι να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας, προληπτικά κυρίως, ώστε να αποθαρρύνουμε τους επίδοξους κλέφτες. Μελίσσι παρατημένο είναι μελίσσι σύντομα κλεμμένο.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 384 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης