Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Απρίλιος 04, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Μελισσοκομική ανασκόπηση 2011

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

Μελισσοκομική ανασκόπηση 2011ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ...και όχι μόνο


Πέρασε μια δύσκολη χρονιά για όλους μας! Για μας τους μελισσοκόμους αμφιλεγόμενη αν και κατά την άποψή μας η χειρότερη των τελευταίων 10 χρόνων.Το "αμφιλεγόμενη" το αφήνω στην υποκειμενική κρίση του καθενός που, κοιτάζοντας τα δικά του βαρέλια μισογεμάτα ή μισοάδεια, βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.
Για μας που οι πληροφορίες μας και οι απόψεις σας φτάνουν απ' όλα τα μέρη της χώρας , μάλλον συγκλίνουν με την αρχική μας κρίση ότι : Με μικρές εξαιρέσεις το 2011 ήταν η φτωχότερη μελισσοκομική χρονιά!
Ας τα πάρουμε όμως απ' την αρχή.

 

 

Ιανουάριος
Ξεκίνησε με καλοκαιρία που συνέβαλε στο να αναπτυχθούν τα μελίσσια μας σχετικά νωρίς. Τόσο οι πρώιμες ανθοφορίες του Γενάρη, όσο και τα σημαντικά αποθέματα μελιού από ρείκι και κουμαριά του Δεκεμβρίου, συνέβαλαν στη σημαντική ανάπτυξη του γόνου. Πολλοί ήταν εκείνοι που ενθουσιάστηκαν από την πρόωρη ανάπτυξη των μελισσιών και προοιώνιζαν σαν πολύ καλή μελισσοκομική χρονιά το 2011. Οι προσδοκίες μας όμως γρήγορα διαψεύστηκαν.

Φεβρουάριος
Με τα συνεχή κρύα και τον όψιμο χειμώνα έκλεισε τα γονεμένα μελίσσια για αρκετές συνεχόμενες μέρες. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν πολύ σύντομα και τα καλύτερα μελίσσια (10άρια με νέες βασίλισσες), με 5-6 πλαίσια γόνο χάθηκαν από πείνα ή στην καλύτερη περίπτωση έκοψαν γόνους, έχασαν πληθυσμό και πολύ δύσκολα ανέκαμψαν. Κύλησε με κακοκαιρία και ανεκμετάλλευτες τις ανοιξιάτικες ανθοφορίες της αμυγδαλιάς ( η οποία άνθισε ασυνήθιστα αργά) αγριολεβάντας, ρεικιού, βρούβας, φασκόμηλου κλπ.

Μάρτης
Πέρασε με άστατο καιρό που δεν βοήθησε τα μελίσσια μας . Αναπτύχθηκαν μεν αλλά με αργούς ρυθμούς και χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις με τροφοδοσίες. Μπήκε με χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και στα πεδινά. Ακολούθησε ένα διάλειμμα 4-5 ημερών με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες που αύξησαν την έκταση του γόνου. Η κακοκαιρία σύντομα επανήλθε με βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες έως το τέλος του μήνα, βάζοντάς μας για ακόμα μια φορά, σε έξοδα .

Πτήση μελισσών

Απρίλης
Πολύ άστατος ήταν και ο Απρίλιος. Μπήκε με καλοκαιρινές ζέστες . Ακολούθησαν μετά τις 15 του μήνα χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στα κεντρικά της χώρας. Έντυσαν στα λευκά το Πήλιο (20 πόντοι χιόνι στα Χάνια) ακόμα και την Πάρνηθα την Μ. Τρίτη και μπορεί βέβαια να μην ήταν σπάνιο για την εποχή φαινόμενο αλλά οπωσδήποτε εντυπωσιακό. Το τέλος του μήνα έφερε πολλές βροχές αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην νησιωτική χώρα. Φυσικό ήταν με τόση αστάθεια, ότι όσοι μεταφέρθηκαν στα εσπεριδοειδή δεν έκαναν τον αναμενόμενο τρύγο. Επιπλέον οι σμηνουργίες ήταν πολύ περιορισμένες και οι δεύτεροι όροφοι δε βγήκαν καν από τις αποθήκες.

Μάιος
Πολύ ζεστός μήνας απ΄ την αρχή με θερμοκρασίες που σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν και τους 30 βαθμούς . Στα μέσα του μήνα είχαμε ένα μικρό διάλειμμα της καλοκαιρίας με αξιόλογες βροχές και χαλαζοπτώσεις . Ο καιρός σύντομα βελτιώθηκε και όπως κάθε χρόνο του Αγίου Κωνσταντίνου, τα μελίσσια που μετά δυσκολίας έφτασαν σε πληθυσμούς τα 17 πλαίσια μεταφέρθηκαν σχεδόν σε όλα τα ελατοδάση της χώρας. Το έλατο έδωσε όπου έδωσε μόνο για 2-3 μέρες γιατί οι ραγδαίες βροχές στο τέλος του μήνα και τα κρύα που ακολούθησαν ,σταμάτησαν την μελιτοέκκριση του έλατου και αποτελείωσαν τα ήδη αδύνατα μελίσσια που δεν το ξαναπήραν επάνω τους.

Ιούνιος
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε πολλά μέρη της χώρας από την αρχή έως και την τελευταία εβδομάδα του μήνα με ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με χαλάζι αλλά και πολύ ισχυρούς ανέμους είχαν αποτέλεσμα την καταστροφή των σμηνών όσων παρέμειναν ελπίζοντας στα έλατα. Τα μελίσσια τους αποδυναμώθηκαν, σε αντίθεση με αυτούς που έδωσαν στα μελίσσια την ευκαιρία να συλλέξουν το μέλι των ανθοφοριών της εποχής. Η θρούμπη βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη του γόνου και η λεβάντα που κατά παράδοξο τρόπο άνθισε για δεύτερη φορά μέσα στη σεζόν βοήθησαν τα μελίσσια να ανακάμψουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να γεμίσει και το βαρέλι του ο μελισσοκόμος με ανθόμελα.

Ιούλιος
Αμφιλεγόμενος μήνας ο Ιούλιος, με ορισμένους μελισσοκόμους που επιδίωκαν τον τρύγο στο έλατο να τρέχουν να σώσουν τα μελίσσια τους και με άλλους που τρύγησαν ήδη στα ανθόμελα να βλέπουν τους ορόφους να ξαναγεμίζουν μέλια. Οι πρώτοι που παρέμειναν στο βουνό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ήταν αναμενόμενο να μη μπορέσουν στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν την ανθοφορία του όψιμου κυρίως θυμαριού. Οι πολύ καλές θερμοκρασίες χωρίς καύσωνες ,το βοριαδάκι και τα μελτέμια, οι πολλές βροχές των μηνών που προηγήθηκαν, βοήθησαν το θυμάρι να παραμείνει για μια χρονιά ακόμη το πιο αξιόπιστο και σταθερό σε απόδοση μελισσοκομικό φυτό της κεντρικής ,νότιας και νησιωτικής Ελλάδας.

Θυμάρια

Αύγουστος
Ο θερμότερος κατά κανόνα μήνας του έτους ήταν ο πλέον σταθερός και ευχάριστος Αύγουστος των τελευταίων χρόνων. Κύλησε χωρίς καύσωνες, με κανονικές θερμοκρασίες για τα δικά του δεδομένα, ευτυχώς χωρίς τις καταστροφικές πυρκαγιές άλλων χρόνων ,και βοήθησε τα μέγιστα όσους είχαν κουβαληθεί κατά τα μέσα του στα πεύκα της Χαλκιδικής , της Θάσου και της Β. Εύβοιας. Όσοι τυχεροί ή λογικοί δεν εξάντλησαν τα μελίσσια τους στα έλατα νοσταλγοί άλλων χρόνων χωρίς ενδείξεις, έκαναν ικανοποιητικούς τρύγους στο θυμάρι . Το θυμάρι βοήθησε και όσους κατέβηκαν αργοπορημένα απ' τα βουνά να ανασυντάξουν τους πληθυσμούς των μελισσιών τους. Η ανθοφορία του κράτησε καλά μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο. Η ανομβρία όμως του Αυγούστου ήταν ένας αρνητικός οιωνός για το ερχόμενο φθινόπωρο.
Πολλοί ήταν οι τυχεροί που μετά τον τελευταίο τρύγο στα θυμάρια μεταφέρθηκαν στα πευκοδάση για το 1ο βάρεμα .Τα πεύκα έδωσαν πολύ μέλι και τα δυνατά μελίσσια πολύ καλό εισόδημα .

Σεπτέμβριος

Οι καθυστερημένες ελάχιστες και επιλεκτικές βροχές του δε βοήθησαν την ανθοφορία της εποχής ,ούτε οι χαμηλές θερμοκρασίες που τις ακολούθησαν τις μέλισσές μας που περιορίστηκαν για αρκετές μέρες μέσα στην κυψέλη. Τα πρώιμα ρείκια δεν έδωσαν παρά μόνο γύρη και η ακονιζιά με τον αρκουδόβατο απλώς βοήθησαν στο να διατηρηθεί η ωοτοκία σε υψηλά επίπεδα. Στα πεύκα γινόταν το αδιαχώρητο και οι τρύγοι πευκόμελου, κάθε 5-7 μέρες, γέμισαν επιτέλους τα βαρέλια των μελισσοκόμων. 

erica_manipuliflora-5large

Οκτώβριος
Με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή πέρασε ο μήνας . Αντί για τα αναμενόμενα πρωτοβρόχια ήλθαν τα χιόνια σε όλα τα ορεινά . Πολύ κρύο το διάστημα απ' τα μέσα του μήνα και μετά .Ο περιορισμός των πτήσεων των μελισσών συνοδεύτηκε με αναμενόμενη μείωση του γόνου. Το πεύκο έσταζε παρά την κακοκαιρία. Δεν μιλούσε κανένας μέχρι τότε για βαρρόα. Κανένας δεν την είχε δει στα γονεμένα μελίσσια του.

Νοέμβριος
Περιμένοντας καλοκαιρίες ελάχιστοι είχαν κάνει προληπτική θεραπεία για την βαρρόα το προηγούμενο διάστημα. Οι αναμενόμενες ανθοφορίες του ρεικιού και της κουμαριάς ανέβαλαν τις επεμβάσεις για την καταπολέμησή της. Άλλωστε η μεγάλη έκταση κλειστού γόνου έκρυβε επιμελώς το άκαρι φέρνοντας την καταστροφή.
Ξαφνικά τα μελίσσια αποδυναμώθηκαν. Αποδεκατίστηκε ο πληθυσμός των κυψελών. Η βαρρόα έκανε παρέλαση στην γονοφωλιά και οι μέλισσες με κομμένα ή χωρίς καν φτερά εγκατέλειπαν μαζικά τις κυψέλες τρικλίζοντας στα χόρτα εμπρός απ' αυτές. Εκεί έπεσε και το τελευταίο κάστρο των μελισσοκόμων. Πολλοί ήταν εκείνοι ,κυρίως νέοι, που έμειναν χωρίς μελίσσια.
Όλος ο μήνας κύλησε με πρωτοφανή ανομβρία και ισχυρούς βοριάδες 7-8 μποφόρ που αφ' ενός δεν επέτρεπαν στις μέλισσες να πετάξουν αφ' ετέρου στέγνωναν την γη . Ήταν θλιβερό να βλέπουμε πλαγιές κατακόκκινες από ανθισμένα ρείκια και τα μελίσσια να πεινάνε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ούτε μια μέρα δεν επικράτησε νοτιάς ασυνήθιστο φαινόμενο για μήνα Νοέμβριο!!!
Όσοι μετέφεραν, τα αποδυναμωμένα από την μακρόχρονη παραμονή στα πεύκα, μελίσσια στους ρεικώνες , όχι μόνο δεν κατάφεραν να τα συνεφέρουν αλλά έχασαν πολλά τόσο από πείνα όσο και βαρρόα.

hives_in_snow

Δεκέμβριος
Ευτυχώς που ο τελευταίος μήνας του, πιο δύσκολου, χρόνου ήλθε να "χρυσώσει το χάπι". Το πικρό χάπι που μας έδωσε το 2011. Μπήκε αναμενόμενα καλά ! Με θερμοκρασίες γύρω στους 14-16 βαθμούς , με στροφή των ανέμων σε νοτιάδες εντάσεως 3-5 μποφόρ και σταθερότητα μέχρι και τα Χριστούγεννα στην κεντρική και νότια Ελλάδα βοήθησε τα μελίσσια μας να ανασυνταχθούν. Όσοι απ΄ τους μελισσοκόμους είχαν την υπομονή ή απελπισμένοι ελλείψει εναλλακτικής λύσης είχαν ξεμείνει στους ρεικώνες , ευτύχησαν να δουν τα μελίσσια τους να γεμίσουν ρεικόμελο. Αποθηκεύτηκαν ικανοποιητικές ποσότητες μελιού και γύρης αφήνοντας υποσχέσεις και ελπίδες για ανώδυνο ξεχειμώνιασμα χωρίς πρόσθετο κόστος προμηθειών. Ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε να κάνει σε μέλισσες και μελισσοκόμους η περασμένη χρονιά για να περιορίσει τις μέχρι τότε μεγάλες απώλειες τόσο σε χρήμα όσο και σε ζωικό κεφάλαιο.
Στην Βόρεια και βορειοδυτική Ελλάδα η συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα κακοκαιρία από Νοέμβριο και μετά, εξελίσσεται με "πολικές" θερμοκρασίες αρνητικού πρόσημου και διαδοχικές χιονοπτώσεις. Κρατάει εγκλωβισμένες κυψέλες και πληθυσμούς ,καθώς και την αγωνία των μελισσοκόμων, όσον αφορά την επιβίωση των σμηνών τους, στο "κόκκινο".

 

Ανασκόπηση μελισσοκομικών θεμάτων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρονιά μεγάλου μελισσοκομικού ενδιαφέροντος και αντιθέσεων θα την χαρακτηρίζαμε. Υπήρχαν μέρη της Ελλάδας που οι μελισσοκόμοι δεν πήραν μέλι ούτε για το σπίτι τους. Την άνοιξη η αμυγδαλιές άνθισαν τέλος Φεβρουαρίου στην κεντρική Εύβοια γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει ξεφυλλίζοντας το μελισσοκομικό μας ημερολόγιο. Η αγριολεβάντα άνθισε πρώιμα από αρχές Γενάρη ,"κάηκε" απ' τις παγωνιές του Φεβρουαρίου και ξανάνθισε ,ώ του θαύματος ,μετά δύο μήνες δίνοντας και τις δυο φορές πολύ καλά. Πολλοί ήταν οι συνάδελφοι που μας επιβεβαίωσαν ότι πολλά μελίσσια στην διάρκεια της Άνοιξης και όχι μόνο, έμειναν ορφανά. Οι βασίλισσες των παραφυάδων δέν επέστρεφαν από την πτήση γονιμοποίησης στην κυψέλη με συνέπεια τις αναγκαίες συνενώσεις.

Σε πολλά μελισσοκομεία είχαμε αντικαταστάσεις νέων και ικανών βασιλισσών χωρίς προφανή λόγο. Η "αρρενοτοκία" ήταν φαινόμενο πολύ συχνότερο από κάθε άλλη χρονιά. Υπήρξαν μέρη που τα περισσότερα μελίσσια δεν πήραν ή δεν ανέβηκαν κάν στον όροφο όλο το χρόνο. Στο θυμάρι ο 1ος τρύγος στην Κάρυστο έγινε παραμονή Δεκαπενταύγουστου και ο τελευταίος στις 10 Σεπτέμβρη . Ένα μήνα δηλαδή αργότερα απ' το συνηθισμένο. Το έλατο στο Μαίναλο πρώτη ίσως φορά που δεν έδωσε καθόλου μέλι.

Στη Β. Ελλάδα αν το πεύκο δεν έκανε για άλλη μια φορά το θαύμα του πολλοί μελισσοκόμοι δεν θα έβαζαν καν σε χρήση τον μελιτοεξαγωγέα για την σεζόν .
Το πεύκο δεν έκανε διακοπή. Δεν υπήρχε διάλλειμα ανάμεσα σε 1ο ,2ο και τρίτο "βάρεμα". Ο εργάτης απλά φέτος ήταν ...ακούραστος.
Το ρείκι , που μετά τις βροχές και τα χιόνια του Οκτωβρίου άνθισε , πέρασε ανεκμετάλλευτο απ' τις μέλισσες τον Νοέμβριο λόγω παρατεταμένης κακοκαιρίας . Αλλά μέσα σ' όλα τα παράξενα της χρονιάς που μνημονεύουμε κράτησε την ανθοφορία του περισσότερο από 2 μήνες ανθίζοντας ξανά μέσα στον Δεκέμβρη.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ενώ το ρείκι ξανάνθισε ταυτόχρονα με την κουμαριά που ήταν στις "δόξες" της , το μέλι που συλλέχθηκε απ΄ τις μέλισσες και τρυγήθηκε ήταν καθαρά ρεικόμελο.
Το Ρεικόμελο φέτος (δεν το θυμάται κανείς να ξανάγινε) κρυστάλλωσε μέσα σε 10 μέρες !!

ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Όπως λέει και η λαϊκή μας παροιμία "η καλή μέρα απ'το πρωί φαίνεται" έτσι και το 2011 μπήκε στραβά.
Οι καλές πρώτες μέρες του ,έβαλαν πολλούς στον ύπνο και ονειρεύονταν ορόφους, παραφυάδες, βασιλοτροφίες, πολλαπλασιασμούς μελισσών ,τρύγους , γεμάτα βαρέλια... ενθουσιασμένοι απ' την πρώιμη ανάπτυξη του γόνου και τις καλές ανθοφορίες. Γρήγορα όμως ήλθαν τα πρώτα κρύα ,οι βροχές, τα χιόνια και χάθηκαν τα πρώτα και δυστυχώς τα καλύτερα μελίσσια .
Ο κουτσοφλέβαρος με συνεχή κακοκαιρία τα έκλεισε μέσα για αρκετές μέρες. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν πολύ σύντομα και δυνατά μελίσσια με όροφο ή μη, με νέες κυρίως και πολύ ικανές βασίλισσες που είχαν αναπτύξει γόνο σε 5-7 πλαίσια ,χάθηκαν από πείνα. Όσα απ' αυτά σώθηκαν ,έκοψαν γόνους ,έχασαν πληθυσμό, ανέκοψαν ρυθμό και πολύ δύσκολα ανέκαμψαν.
Πολλοί συνάδελφοι που απερίσκεπτα ή επιπόλαια είχαν αρχίσει πρόωρα διεγερτικές τροφοδοσίες , έτρεχαν και δεν έφταναν. Δαπάνησαν μεγάλα ποσά σε ζαχαροζύμαρα που είχαν την "τιμητική "τους για να κρατήσουν ζωντανά όσα απέμειναν , μέχρι και τέλος Μαρτίου.

Ο πολύ άστατος Απρίλιος , κρίσιμος μήνας για την ανάπτυξη των μελισσιών , λόγω κακοκαιρίας πέρασε ανεκμετάλλευτος απ' τα μελίσσια μας.
Και μετά ήλθε κι ο Μάης. Η καλοκαιρία του Αγίου Κων/νου ανέβασε προσωρινά τις θερμοκρασίες και τους βιαστικούς μελισσοκόμους στο βουνά. Πολλοί ήταν εκείνοι που ξεγελάστηκαν από μια προσωρινή μελιτοέκκριση του έλατου (κράτησε μόνο για 2-3 ημέρες)και μετέφεραν όπως ήταν φυσικό τα καλύτερά τους μελίσσια να προλάβουν να γεμίσουν τα βαρέλια τους με μέλι ελατίσιο. Παρασύρθηκαν δυστυχώς πολλοί και τα ελατοδάση όλης της χώρας γέμισαν κυψέλες. Οι πολλές και έντονες βροχοπτώσεις, η χαλαζόπτωση και το κρύο, έφεραν την οριστική διακοπή της μελιτοέκκρισης αναγκάζοντάς τους να ξαναπεράσουν απ' την "Μελισσοκομική Αθηνών".

Κάποιοι τα φόρτωσαν κι έφυγαν. Πολλοί όμως επέμειναν να περιμένουν το θαύμα και τα κακόμοιρα ζωντανά υπόμεναν καρτερικά την ...τιμωρία. Πολλοί πλήρωσαν το λάθος τους με το να χάσουν το εισόδημα όλης σχεδόν της χρονιάς.

Σαν να μην έφτανε αυτό ,τα αδύνατα μελίσσια κατέβηκαν απ' τα έλατα και όσα δεν πήγαν στα πεύκα αλλά παρέμειναν για τροφοδοσία και διέγερση κοντά σε κατοικημένες αστικές περιοχές, τους πρώτους Φθινοπωρινούς μήνες πέρασαν μια πολύ μεγάλη δοκιμασία.
Τα παράνομα ραντίσματα για το "κόκκινο σκαθάρι" των φοινίκων πάνω στην ανθοφορία τους ,έφερε την καταστροφή χιλιάδων σμηνών και την απόγνωση των δύσμοιρων συναδέλφων. Ελάχιστα και με μεγάλες απώλειες μελίσσια διασώθηκαν στις αστικές περιοχές κυρίως.

Μετά απ' όλα αυτά ήλθε και ο πιο ύπουλος και άκαμπτος εχθρός της μέλισσας και του μελισσοκόμου. Η βαρρόα. Μέχρι το τέλη Σεπτεμβρίου άπαντες μιλούσαν για εξαφάνισή της. Λίγοι την είχαν δει και ακόμα λιγότεροι την είχαν καταπολεμήσει προληπτικά. Από αρχές κυρίως Νοέμβρη μέχρι και τέλος του έτους έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στα μελίσσια μας όσο καμία άλλη χρονιά πιστεύω.
Πρώτη φορά έχουν παρατηρηθεί τόσες πολλές εγκαταλείψεις κυψελών από έντονο παρασιτισμό. Με εξαίρεση την Β. Ελλάδα που λόγω παρατεταμένης κακοκαιρίας τα μελίσσια δεν είχαν μεγάλη ανάπτυξη φέτος όλη η Ελλάδα ψάχνει πού πήγαν τα μελίσσια εγκαταλείποντας γόνους και μέλια. Πολλοί μη μπορώντας να δώσουν μια εξήγηση ,μιλούσαν ακόμα και για νέο τρόπο κλοπών που κάποιοι τινάζουν και παίρνουν μόνο τον πληθυσμό απ' τα μελίσσια τους.

vamvakiasi1_big

Απ' όσα είπαμε πριν ήταν μια πολύ καλή χρονιά μόνο για το πεύκο. Το φετινό πευκόμελο είχε μια εξαιρετική ποιότητα ,πυκνότητα και γεύση . Πολύ καλή μόνο για όσους μελισσοκόμους μέσα σε όλη αυτή την κακή συγκαιρία κατάφεραν να διατηρήσουν τα μελίσσια τους ακμαία. Όσοι επισκέφτηκαν τους πευκώνες πήραν πολύ καλή σοδειά ,γέμισαν μεν τα βαρέλια τους αλλά λόγω της "Οικονομικής κρίσης "που περνάμε όλοι μας , μέσα στις γιορτές δεν κατάφεραν να...τα αδειάσουν. Το μέλι δυστυχώς μένει απούλητο και οι τσέπες ...άδειες !!
Το 2012 που πρίν από λίγες μέρες έκανε ποδαρικό με πολλά χιόνια, λίγες βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ,ελπίζουμε να είναι καλύτερο στην συνέχεια από πλευράς καιρικών συνθηκών για όλη τη χώρα και να εξελιχθεί ομαλά.

Πιστεύουμε ότι αναφέροντας τα λάθη, τις παραλείψεις και τις κακές συγκαιρίες της χρονιάς που πέρασε, βοηθούμε στην αποφυγή επανάληψης παρόμοιων περιπετειών στο μέλλον. Ας περιορίσουμε τα λάθη μας. Η παρατηρητικότητα και το ένστικτό μας ας μας βοηθήσουν ώστε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη για μας και τα μελίσσια μας.
Λογικές , μετρημένες ενέργειες , συνεχής επιφυλακή και επαγρύπνηση, οικονομοτεχνική μελέτη των εργασιών μας και ορθολογισμός των μετακινήσεών μας που θα περιορίσουν τα έξοδα, θα βοηθήσουν στο να ξεχάσουμε γρήγορα το 2011 και όλα όσα δεινά αυτό επέφερε στην ζωή μας.

Ας είναι καλή η χρονιά για όλους μας το 2012 με πολλά μέλια !!

Σχόλια  

 
0 #1 Γιώργος 18-01-2012 21:16
Mακάρι το 2012 να μήν είναι μια χρονιά ''καταστροφής'' εύχομαι τα καλύτερα!
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 282 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης