Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούλιος 15, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Μελίσσια στα χιονια - Τι κάνω;

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 7 Votes )

bee_on_snowΚρύο και χιόνια. Θερμοκρασίες υπο το μηδέν και ολικός παγετός για συνεχόμενες μέρες. Όταν το χιόνι σταματά, η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή.Η φύση πέφτει σε χειμερία νάρκη, τα άγρια ζώα χώνονται στο χώμα και όλα νεκρώνουν. Δύο κοινωνίες όμως καταφέρνουν να παραμένουν ζεστές και δραστήριες: οι άνθρωποι και οι μέλισσες. Οι μεν καταναλώνουμε καύσιμα, οι δε καταναλώνουν μέλι.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που συλλέγουν νέκταρ όλη τη χρονιά, για το πολύτιμο μέλι που θα τις θερμάνει το χειμώνα. Πάνω απο 3000 kcal αποδίδει ένα κιλό μέλι, και είναι ικανό να ζεστάνει μια κυψέλη για μέρες. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για τα μελίσσια του, όταν αυτά κρυώνουν.

 

 

  1. Να φροντίσει να έχουν αρκετή ποσότητα τροφής - είτε σε μορφή μελιού, είτε σε μορφή ζυμαριού. Συνήθως προτιμούμε τη χρήση ζυμαριού τοποθετημένο πάνω στα πλαίσια, όσο πιο κοντά γίνεται στη μελισσόσφαιρα.
  2. Δεν δημιουργούμε ψευδαισθήσεις στα μελίσσια - καλύπτοντας τις κυψέλες με μαύρα μονωτικά υλικά που θερμαίνονται εύκολα με λιγοστή ηλιοφάνεια, ενώ στην ουσία η θερμοκρασία είναι απαγορευτική για έξοδο απο την κυψέλη.
  3. Φροντίζουμε να σταματήσουμε τη διεγερτική τροφοδοσία πριν ακόμα πιάσουν τα κρύα γιατί ο γόνος αυξάνει τις απαιτήσεις σε θερμοκρασία και τροφή
  4. Σηκώνουμε τα μελίσσια αρκετά εκατοστά απο το έδαφος, καθώς η υγρασία του εδάφους ρίχνει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία της κυψέλης και δημιουργεί ιδανικό περιβάλλον για εμφάνιση ασθενειών.
  5. Περιορίζουμε στο ελάχιστο την είσοδο και τις αεροθυρίδες της κυψέλης, χωρίς όμως να εμποδίσουμε την εξαγωγή μεγαλύτερων αντικειμένω απο το μέγεθος της μέλισσας - κυρίως για απομάκρυνση των νεκρών μελισσών.
  6. Τοποθετούμε έτσι τις κυψέλες μας ώστε να αυξήσουμε στο μέγιστο τη διάρκεια της ηλιοφάνειας - φροντίζουμε να στρέφουμε τις κυψέλες με όψη νοτια-νοτιανατολικά - το χειμώνα ο ήλιος βρίσκεται χαμηλότερα στον ορίζοντα προς το νότο κι εκμεταλευόμαστε τον πρωινό ήλιο, την ώρα δηλαδή που η θερμοκρασία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο.
  7. Σφίγγουμε τα μελίσσια - τους αφήνουμε τόσο χώρο όσο καλύπτουν με τα σώματα τους. Για παράδειγμα ένα μελίσσι με πληθυσμό που καλύπτει 5 πλαίσια, δεν μπορεί να βρίσκεται σε κυψέλη με 10 πλαίσια, τα οποία δεν μπορεί να ζεστάνει. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις μπορούμε να μειώσουμε το χώρο προσθέτωντας φύλλα φελιζόλ ή βάζοντας δύο ή και τρία αδύναμα μελίσσια σε μία κυψέλη(τριπλοκυψελίδιο)
  8. Δεν κάνουμε επιθεώρηση για κανένα λόγο. Η απότομη αυτή πτώση της θερμοκρασίας της κυψέλης είναι ικανή να τις σκοτώσει!
  9. Το χιόνι δεν απειλεί τα μελίσσια, αντιθέτως τα προστατεύει. Σας παραπέμπτω σε περσυνό άρθρο για το χιόνι και τη θερμομόνωση του

dead_bees_on_snow

Οι νεκρές μέλισσες στην είσοδο της κυψέλης, σε μικρό βαθμό, δεν είναι ανησυχητική ένδειξη.

Αν δείτε μεγάλο αριθμό όμως, όπως στη φωτογραφία, πιθανότατα το μελίσσι χρειάζεται τροφή.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 365 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης