Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Απρίλιος 04, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Εξυγιαντική συμπεριφορά - Hygienic Behaviour

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

Εξυγιαντική συμπεριφοράΜέσα στην ίδια χρονιά, με τους ίδιους χειρισμούς, στην ίδια τοποθεσία, δύο γειτονικά μελίσσια παρουσιάζουν τεράστια διαφορά στην απόδση. Γιατί να συμβαίνει αυτό άραγε; Τι είναι αυτό που επηρεάζει τόσο πολύ δύο γειτονικά ή ακόμα και συγγενικά μελίσσια;

Μία απάντηση μπορεί να δωθεί σε αυτή την ερώτηση: Τα διαφορετικά γονίδια και οι διαφορετικές συμπεριφορές των μελισσιών.

 

 

Συνήθως το μελίσσι που είναι πιο υγιές, αποδίδει και περισσότερο μέλι. Συνεπώς είναι προτιμότερο για ένα μελισσοκόμο να προτιμήσει τα υγιή μελίσσια για αναπαραγωγή και πολλάπλασιασμό, για αύξηση του μελισσοκομείου του. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να επιλέξουμε ένα μελίσσι που καταφέρνει να παραμένει υγιές απο ένα άλλο. Παρακάτω θα δούμε δύο τρόπους για την αξιολόγηση αυτού που ονομάζουμε "εξυγιαντική συμπεριφορά" (hygienic behaviour)

 

Έχει παρατηρηθεί (κυρίως στο εξωτερικό) οτι ορισμένες ράτσες μελισσών αντιλαμβάνονται ευκολότερα και ταχύτερα το νεκρό γόνο μέσα στα κελιά και τον απομακρύνουν πολύ ταχύτερα απο άλλα. Αυτό οδηγεί σε μία ελαχιστοποίηση των ασθενειών που προκαλεί ο νεκρός γόνος και σε μια βελτίωση της γενικότερης υγείας της κυψέλης. Για να ελέγξουμε λοιπόν πόσο γρήγορα οι εργάτριες απομακρύνουν το νεκρό γόνο (είτε απο varroa, είτε απο άλλη ασθένεια) θανατώνουμε σκόπιμα ένα μικρό αριθμό προνυμφών και "χρονομετρούμε" τις εργάτριες. Όσο ταχύτερα εκκενωθούν τα κελιά, τόσο μεγαλύτερη αντοχή θα έχει το μελίσσι αυτό στη βαρρόα, τη σηψιγονία ή την ασκοσφαίρωση.

Τρόπος Νο1:

Αφαίρεση τμήματος γόνου για κατάψυξη

Επιλέγουμε μια κερήθρα με σφραγισμένο εργατικό γόνο, και κόβουμε ένα κομμάτι αυτής σε διαστάσεις περίπου 50mm X 63mm, το αφαιρούμε και το βάζουμε στην κατάψυξη στους -24°C για 24 ώρες.

Στην συνέχεια επιστρέφουμε το κομμάτι στη θέση του, είτε στην αρχική αποικία είτε σε άλλη (έχει παρατηρηθεί οτι δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ο γόνος θα προέρχεται απο το μελίσσι που θα αναλάβει τον καθαρισμό).

Στη συνέχεια αφήνουμε το μελίσσι για 2 ημέρες και επανερχόμαστε μετά απο 48ώρες για επανέλεγχο.

Απο τα 100 περίπου κελιά που υπήρχαν στο τμήμα αυτό μετράμε πόσα έχουν καθαριστεί. Βάσει μετρήσεων αν το μελίσσι έχει απομακρύνει πάνω απο 95 κελιά έχει πολύ καλή συμπεριφορά στην αντιμετώπιση ασθενειών.

Αντίθετα μια μη "τακτική" αποικία θα χρειαστεί περίπου 6 μέρες για να καθαρίσει πλήρως το νεκρό γόνο.

 

Τρόπος Νο2:

Χρήση υγρού αζώτου για ψύξη του γόνου

Επιλέγουμε μια κερήθρα με σφραγισμένο εργατικό γόνο, και τοποθετούμε πάνω της, στο κέντρο συνήθως, ένα πλαστικό σωλήνα PVC 3' inch. Πιέζουμε ελαφρά το σωλήνα πάνω στα κελιά ώστε να στεγανοποιηθούν σχετικά. Μετρήστε τα ανοιχτά κελιά μέσα στον κύκλο και σημειώστε τα σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε υγρό άζωτο (Ν2) ώστε να ψύξουμε τάχιστα τα κελιά αυτά. Χρειάζονται περίπου 300ml Ν2 για να παγώσουν τα 160 κελιά στον κύκλο των 3". Αρχικά ρίξτε 60ml ώστε να παγώσουν περιμετρικά στο σωλήνα και στη συνέχεια ρίξτε και το υπόλοιπο.Ο γόνος παγώνει επιτόπου και πεθαίνει. Μην αφαιρέσετε το σωλήνα μέχρι να ξεπαγώσει τελείως.

Τοποθέτηση νεκρού γόνου στο κέντρο της γονοφωλιάς

Στη συνέχεια τοποθετούμε ξανά το πλαίσιο στη μέση της γονοφωλιάς χωρίς να ενοχλήσουμε περαιτέρω το μελίσσι.

Επανερχόμαστε μετά απο 48 ώρες και μετράμε τα κελιά που παρέμειναν κλειστά. Κι εδώ ισχύει το ίδιο ποσοστό με τη μέθοδο Νο1.

 

Δείγμα εξυγιαντικής συμπεριφοράς
Δείγμα εξυγιαντικής συμπεριφοράς
Δείγμα ΜΗ εξυγιαντικής συμπεριφοράς
Δείγμα ΜΗ εξυγιαντικής συμπεριφοράς

 

Προσοχή στη χρήση του υγρού αζώτου.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ! ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΓΑΝΤΙΩΝ!

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΡΩΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα πρέπει να επαναλάβουμε δύο φορές το συγκεκριμένο πείραμα. Αν την πρώτη φορά δούμε καλά ποσοστά (πχ 95%) και τη δεύτερη μέτρια (πχ 40%) τότε το μελίσσι μας δεν ξεχωρίζει για την εξυγιαντική συμπεριφορά του.Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 251 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης