Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote ) bees-on-flowers-photo345345Από τότε που τα λουλούδια «σκέφτηκαν» να εκμεταλλευτούν τα έντομα προς όφελος τους, δημιουργήθηκαν οι μέλισσες. Η ιστορία αυτή κρατάει χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και παράλληλης πορείας.

Τα φυτά διαχωρισμένα σε αρσενικά και θηλυκά προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και «κόλπα» να μεταφέρουν τη γύρη τους από το ένα στο άλλο και να γονιμοποιήσουν τους καρπούς και έμμεσα να διαιωνίσουν κι αυτά το είδος τους.

 

 

 

Τα περισσότερα εφεύραν τη γύρη, ενώ αρκετά πονηρά σκέφτηκαν να παράγουν νέκταρ. Όλα αυτά θα προσέλκυαν τις μέλισσες να χωθούν ανάμεσα στους στήμονες και να γεμίσουν το σώμα τους γυρεόκοκκους. Ακόμα κι αν τους περισσότερους τους ήθελαν για τροφή, ένα μικρό ποσοστό από αυτούς θα μεταφερόταν από άνθος σε άνθος και θα ολοκληρωνόταν η επικονίαση.
Είναι γνωστό λοιπόν παγκοσμίως ότι η επικονίαση ίσως είναι πιο πολύτιμη κι από το ίδιο το μέλι και έχουν γυριστεί σχεδόν 10 ταινίες-ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την αξία της επικονίασης.
Όλα αυτά τα έκαναν τα φυτά που αποκαλούμε εμείς οι μελισσοκόμοι «μελισσοκομικά».


Υπάρχουν όμως και ορισμένα πιο έξυπνα που όχι μόνο προσελκύουν τις μέλισσες μέσα τους αλλά τις αναγκάζουν να συντελέσουν την επικονίαση με το ζόρι.
Ξεγελούν τις μέλισσες με πολύ γλυκό νέκταρ και τις έλκουν να μπουν στο εσωτερικό τους. Εκεί βρίσκονται οι στήμονες με το γενετικό υλικό, δηλαδή τη γύρη. Αυτοί είναι εμποτισμένοι με διάφορες κολλώδεις ουσίες που κάνουν τους ανθήρες να κολλήσουν στην κυριολεξία στο κεφάλι της μέλισσας.


Καθώς αυτή εγκαταλείπει το άνθος φέρει μαζί της υποχρεωτικά τη γύρη και γονιμοποιεί άλλα άνθη.


Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από διεθνή βιβλιογραφία και παρουσιάζουν διάφορα είδη μελισσών που έχουν προσκολλημένα στο κεφάλι τους τμήματα από στήμονες λουλουδιών.

Pollination-SPL
Η πρώτη φωτογραφία έχει τραβηχτεί στην Κρήτη και παρουσιάζει τμήματα του φυτού(orchid pollinia) στο κεφάλι μιας μέλισσας. Τους ανθήρες αυτούς παράγει το αρσενικό φυτό της ορχιδέας Serapias vomeracea orientalis.

Head_of_bee_with_orchid
Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει μία μακρυ-κέρατη μέλισσα Eucera longicornis στο κεφάλι της οποίας έχουν προσκολληθεί σάκοι γύρης από το φυτό Ophrys scolopax orchid. Η ιδιαιτερότητα του φυτού είναι ότι μιμείται τη μυρωδιά της βασίλισσας και έτσι προσελκύει τις αρσενικές μέλισσες που την «πατάνε» και αποκτούν αυτό το λουλούδι στο κεφάλι τους.

IMG_8553IMG_8563IMG_8573IMG_8578

Η τρίτη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 5 Ιουνίου στην Εύβοια σε μία επιθεώρηση. Εδώ δεν πρόκειται για άνθη ορχιδέας αλλά πιθανότατα για τμήμα του στήμονα από το γνωστό αλογοθύμαρο (Anthyllis hermanniae)
Καθώς η μέλισσα επιστρέφει στην κυψέλη της, οι άλλες μέλισσες την καθαρίζουν ή απλά ο στήμονας ξεκολλά καθώς η μέλισσα έρχεται σε στενή επαφή με άλλες εργάτριες.

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΚΗΤΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 387 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης