Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Τα ελληνικά μέλια γενικότερα παστεριώνονται;

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

agno_meliΚαλησπέρα σας,

θα ήθελα να ρωτήσω αν τα ελληνικά μέλια γενικότερα παστεριώνονται.


Χρησιμοποιώ μέλι στην παρασκευή σπιτικής μπύρας και σε περίπτωση που δεν είναι παστεριωμένο, μπορεί να χαλάσει το γλεύκος, για αυτό βράζεται συνήθως μαζί του.

ΑΛΛΑ βέβαια όταν βράσει για 15-20 λεπτά, χάνονται κάποια αρώματα τα οποία προσδίδουν πολύ ευχάριστο χαρακτήρα σε μερικά είδη μπύρας.

Σε περίπτωση που είναι όμως ήδη παστεριωμένο, τότε μου λύνονται πολλά "προβλήματα"


Σας ευχαριστώ πολύ
Στέφανος Ξ.

 

 

 

Η παστερίωση του μελιού είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση απο την παστερίωση του γάλακτος και των άλλων τροφίμων. Εξαιτείας της χαμηλής υγρασίας και της υψηλής οξύτητας του, το μέλι δεν είναι πρόσφορο στην ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων σε σχέση με τα άλλα τρόφιμα. Συνεπώς η παστερίωση δεν γίνεται για το λόγο αυτό. Το μόνο που ζει στο μέλι είναι οι ζύμες αλλά όταν η υγρασία του μελιού είναι κάτω απο 18% (το φυσιολογικό δηλαδή) τότε οι ζύμες δε μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες περιέχει εκ φύσεως οσμοφιλικές ζύμες οι οποίες μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε μέλι με αυξημένη υγρασία και να προκαλέσουν ξύνισμα. Ακόμα και τότε όμως το μέλι αυτό κατα κύριο λόγο δεν προκαλεί πρόβλημα στον άνθρωπο αλλά γενικά οι έμποροι και οι συσκευαστές προσπαθούν να το αποτρέψουν.

 

Παράλληλα με τη θέρμανση του μελιού σπάνε και τα κρύσταλλα των φυσικών σακχάρων του μελιού και έτσι καθυστερεί η κρυστάλλωση, η οποία εσφαλμένα δρα αποτρεπτικά για την ελκυστικότητα του μελιού στους καταναλωτές.

 

Στην Ελλάδα η παστερίωση είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται στα τυποποιημένα μέλια και στα μέλια που θα βρει κανείς στα σούπερμαρκετ και τα καταστήματα. Οι περισσότεροι παραγωγοί αφήνουν το μέλι τους στην "ακατέργαστη μορφή" δηλαδή φροντίζουν ώστε το μέλι τους να μην ξεπεράσει ποτέ τη θερμοκρασία της κυψέλης (36°C) καθώς θεωρείται οτι σε αυτές τις θερμοκρασίες το μέλι διατηρεί στο μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά του.

 

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα της μπύρας μπορείτε να ρωτήσετε την εταιρεία Septem η οποία παράγει μπύρα με μέλι (η οποία παρεπιπτόντως είναι καταπληκτική) για τη διαδικασία προσθήκης του μελιού.

 

Μια απλή μέθοδος "οικιακής" παστερίωσης είναι να θερμάνετε το μέλι σε θερμοκρασία 145°F για 30 λεπτά και στη συνέχεια να το συσκευάσετε.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 392 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης