Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Η μέθοδος Demaree και τα μυστικά της

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 25 Votes )

afesmosΗ σμηνουργία είναι ως γνωστόν ο φυσικός τρόπος αναπαραγωγής των αποικιών των μελισσών. Οι μέλισσες σμηνουργούν για να βρουν νέα κατοικία και να διαιωνίσουν την επιβίωση του είδους τους. Όταν οι μέλισσες σμηνουργούν, διαιρούν μια υπάρχουσα αποικία στα δύο κι έτσι σχηματίζονται δύο αποικίες. Για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί μια νέα βασίλισσα και τότε η παλιά φεύγει από την κυψέλη με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Οι μέλισσες που μένουν πίσω απλά περιμένουν τη νέα βασίλισσα να εκκολαφθεί.

 

Η σμηνουργία συνήθως προκύπτει σε δυνατές και πολυπληθείς αποικίες και κυρίως την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και τα λουλούδια ανθισμένα. Μία αποικία μπορεί να δημιουργήσει πολλά νέα σμήνη, αφήνοντας την κυψέλη σχεδόν άδεια. Συνεπώς η σμηνουργία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη μελισσοκομία και ακόμα περισσότερο για το μελισσοκόμο που πρέπει να «κυνηγήσει» τα νέα σμήνη και δυστυχώς όχι πάντοτε με επιτυχία. Η παλιά αποικία αδυνατίζει έντονα και έτσι η απόδοση σε μέλι πέφτει κατακόρυφα μέσα στη σεζόν. Οι αποικίες που σμηνουργούν δεν παρέχουν αρκετό εργατικό πληθυσμό (συλλέκτριες) για μελιτοσυλλογή ή επικονίαση (αυτό αφορά κυρίως το εξωτερικό).

vasilokelia2

Παρόλο που η σμηνουργία θεωρείται αναπαραγωγική διαδικασία για τις αποικίες, μπορεί να επιταχυνθεί από διάφορους παράγοντες, εκ των οποίων κυριότεροι είναι:

  • Ο υπερπληθυσμός ή ο συνωστισμός μέσα στη γονοφωλιά
  • Η παρουσία μιας ηλικιωμένης βασίλισσας
  • Η ανεπάρκεια χώρου ώστε η βασίλισσα να συνεχίζει να γεννάει νέα αυγά και οι εργάτριες να συλλέγουν και να αποθηκεύουν το εισερχόμενο νέκταρ και γύρη
  • Μερικές ράτσες μελισσών (πχ η Carniolan) έχουν μεγαλύτερη τάση σμηνουργίας από άλλες (πχ Ιταλικές), κάτι που οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματικές και γεωλογικές συνθήκες της περιοχής που αρχικά κατοικούσαν.

 

Γενικά η σμηνουργία πρέπει να αποφεύγεται, καθώς οδηγεί σε αποδυνάμωση την αποικία και βάζει το μελισσοκόμο σε μια χρονοβόρα διαδικασία συλλογής του νέου σμήνους. Αντ’ αυτού ο μελισσοκόμος πρέπει να επιθεωρεί τις αποικίες κατά τη διάρκεια της περιόδου σμηνουργίας κάθε δέκα με δεκατέσσερις μέρες, αλλά πολλές φορές και οι επτά ημέρες είναι αρκετές για να σμηνουργήσει μία αποικία που έχει έντονη την τάση φυγής. Μία μικρή αμέλεια ή απροσεξία στην επιθεώρηση, λίγη περισσότερη καθυστέρηση από σμηνουργία σε σμηνουργία και τότε θα δείτε το νέο σμήνος να κρέμεται σε κάποιο κοντινό δέντρο.

Για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων υπάρχουν ορισμένες ΜΕΘΟΔΟΙ που αποτρέπουν την σμηνουργία των αποικιών, όπως είναι η τεχνητή διαίρεση του σμήνους ή η τακτική ανανέωση των βασιλισσών ή απλά η αποφυγή του συνωστισμού.

4494298496_98e168b673_o

Ωστόσο πέρα από αυτά τα προληπτικά μέτρα υπάρχουν και μέθοδοι καταστολής της σμηνουργίας όταν ήδη το σμήνος έχει εκδηλώσει την προδιάθεση να φύγει. Η πιο γνωστή μέθοδος είναι η λεγόμενη Demaree. Τη μέθοδο αρχικά επινόησε ο George Demaree και πρωτοπαρουσιάστηκε στο περιοδικό American Bee Journal πίσω στο 1884. Αργότερα το 1892 ο ίδιος παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή της μεθόδου του σε επόμενο τεύχος.

Στόχος της μεθόδου είναι να διαχωριστεί ο ασφράγιστος γόνος και τα αυγά από τη βασίλισσα. Ο γόνος πηγαίνει επάνω από ένα βασιλικό διάφραγμα, ενώ η βασίλισσα παραμένει κάτω. Αυτό το μέτρο μειώνει τον υπερπληθυσμό στην αποικία και ως εκ τούτου την επιθυμία των μελισσών να σμηνουργήσουν. Φυσικά επιτρέπει τη διατήρηση της αρχικής αποικίας ανέπαφης ενώ παράλληλα διατηρεί και υψηλούς τους ρυθμούς συλλογής μελιού. Η τεχνική έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα: επιτρέπει την εκτροφή νέας βασίλισσας παράλληλα με την όλη διαδικασία.

Ίσως η πιο σημαντική παράμετρος για την επιτυχία της μεθόδου να είναι ο χρόνος εφαρμογής της: Από το Μάρτη ως και το Μάιο (για ζεστά ή ψυχρά κλίματα ανάλογα) ο μελισσοκόμος πρέπει να παρατηρεί τα μελίσσια του και να διακρίνει πότε αυτά θα εμφανίσουν την τάση για σμηνουργία. Αυτό θα φανεί από την αύξηση του πληθυσμού, τις εξωτερικές θερμοκρασίες, τον αριθμό των αυγών και φυσικά τις μελιττοεκκρίσεις της εποχής.


Τα βήματα της μεθόδου Demaree έχουν ως εξής:

Η συνέχεια του άρθρου είναι μόνο για μέλη.

Εγγραφείτε και στη συνέχεια συνδεθείτε για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.

register


Σχόλια  

 
-2 #1 Mpousnahidis 30-04-2011 08:32
Νέος υποψήφιος μελισσοκόμος
 
 
-4 #2 tsirogiannis 27-05-2011 10:40
eho 12 kipseles apo afesmus ehun ktisi ke ta 10 telara mporo na ta pao sto thimari
 
 
0 #3 ΛΥΤΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 07-04-2013 13:11
αν εχει σμηνουργησει το μελισσι μια φορα μπορει να εφαρμοστει ι μεθοδος Demaree?
 
 
+2 #4 Παναγιώτης Καράβας 14-04-2013 23:36
Πρίν τα πας στο θυμάρι μάθε Ελληνικά
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 569 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης