Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Το μελίσσι γίγας στα Σεπόλια - Η ιστορία του πιο διάσημου σμήνους

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

Πέμπτη πρωί, το τηλέφωνο χτυπάει. Ο κύριος Κωνσταντίνος Αρσένος στο τηλέφωνο. "Ενα μελίσσι είναι έξω απο το σπίτι μου σε ένα δέντρο...δεν έρχεστε να το κατεβάσετε να το δείξω και στα παιδιά μου που θα χαρούν;" Και πήγαμε με την προσδοκία πως θα είναι άλλη μία κλασική περίπτωση μελισσιού όπως αυτές του παρελθόντος στου Γουδή ή στο Χαϊδάρι. Είχαμε ένα κυψελίδιο μαζί μας, μάσκες καπνιστήρια και αρκετή ελπίδα.

Φτάνοντας στην ήσυχη γειτονιά στα Σεπόλια, σηκώσαμε το βλέμμα προς τα πάνω ψάχνοντας μέσα στα φύλλα για το μελίσσι! Και ιδού τι αντικρύσαμε έκπληκτοι:

Μελίσσι σε δέντρο

 

 

Δεν ήταν ένα τυχαίο μελίσσι. Είχε φτιάξει τη φωλιά σε ένα κλαδί διαγώνιο προς τα πάνω, χωρίς να στηρίζεται φαινομενικά πουθενά. Η ελπίδα να το κατεβάσουμε με μια απλή σκάλα πέταξε. Τηλέφωνο στο Δήμο Αθηναίων για καλαθοφόρο ανυψωτικό όχημα και σίγουρα τους δημοσιογράφους. Ήταν ένα μοναδικό θέαμα για την Αθήνα και ίσως να μην επαναληφθεί στο κοντινό και μακρινό μέλλον.

Ο Δήμος μας τα χάλασε όμως..."το μελίσσι το κατεβάζει και το κρατάει ο Δήμος" μας απάντησαν απο το Τμήμα Πρασίνου και ζήτησαν τα στοιχεία μας για να επικοινωνήσουν δήθεν μαζί μας πριν πάνε. Φυσικά αυτή η επικοινωνία δεν έγινε ποτέ...

Την επόμενη μέρα λοιπόν καλέσαμε στα γραφεία της εταιρείας Mateco και εκείνοι πρόθυμοι να βοηθήσουν μας έκλεισαν ραντεβού για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.

Το επόμενο ήταν να μιλήσουμε με κάποια πρωινή εκπομπή. Ο Γιώργος Παπαδάκης με το ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ήταν η πρώτη επιλογή μας φυσικά. Οι δημοσιογράφοι της συντακτικής του ομάδας πρόθυμοι να μας βοηθήσουν ζήτησαν την επόμενη κιόλας μέρα να στείλουν τηλεοπτικό συνεργείο και να δείξουμε μερικά πράγματα για το γιγάντιο μελίσσι.

 

Ημέρα Τετάρτη πρωί και πηγαίνουμε στον Κολωνό οπου παρουσιάζουμε στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ το μελίσσι που πλέον όλοι μάθατε.

Το ίδιο απόγευμα μας ειδοποιεί ο κύριος Αρσένος πως έξω απο το σπίτι του έφτασε ένας μελισσοκόμος του Δήμου (απο πότε ο Δήμος έχει επίσημα μελισσοκόμο άραγε;) και σκοπεύει να κατεβάσει το μελίσσι. Ο εξοπλισμό του ήταν φορτωμένος σε μία βέσπα, ήταν ένα κυψελίδιο τριών πλαισίων και σκόπευε να πριονίσει τις κερήθρες για να τις βάλει στο κυψελίδιο, κακήν κακώς!!

Ο Δήμος φυσικά ουδέποτε μας κάλεσε για να παρευρεθούμε στο σημείο και μάλιστα ο μελισσοκόμος έφτασε λίγο πριν το σούρουπο. Μετά απο μία άκρως "ενδιαφέρουσα" συζήτηση μαζί του και κρατώντας μια φωτογραφική στα χέρια κατάλαβε πως δεν έχει δικάίωμα στο μελίσσι και έτσι αποχώρησε. Οφείλουμε να πούμε πως απλά εκτελούσε εντολές ανωτέρων του Δήμου. Συγχαρητήρια στους υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων λοιπόν για την συνεννόηση κάτω απο το τραπέζι και την άτιμη αυτή συμπεριφορά τους.

 

Επιτέλους έφτασε η Πέμπτη και το όχημα της Mateco ήρθε στα Σεπόλια, στον όμορφο αυτό πεζόδρομο για να μας βοηθήσει στο έργο μας.

Καλαθοφόρο της MatecoΜελίσσι και κερήθραΤο δέσιμο της κερήθρας στο κλαδί

 

Ξεκινήσαμε με κλάδεμα των κλαδιών του δέντρο περιμετρικά ώστε να μπορέσει το καλάθι να ανέβει ψηλά στο μελίσσι. Η πυκνή φυλλωσιά του ψαλιδίστηκε και τα κλαδιά του κόπηκαν επιμελώς.

Καπνίζοντας το μελίσσι

Το μελίσσι δέχτηκε μερικές δόσεις καπνού, λίγο ψέκασμα με αραιό ζαχαρόνερο επιφανειακά και το κλαδί άρχισε να πριονίζεται.

Κλαδεύοντας το δέντρο

Αρχικά αφαιρέσαμε το κλαδί που περίσσευε απο το μελίσσι.

Οι μέλισσες κουβαλούσαν γύρηΜέλισσες στη στολή του μελισσοκόμου

Στη συνέχεια βλέποντας οτι το μελίσσι παραμένει ήρεμο και συνεχίζει να εργάζεται παρά την παρουσία μας εκεί, αποφασίσαμε πως δεν χρειαζόταν άλλο μέτρο προφύλαξης και αρχίσαμε να κόβουμε και το κομμάτι του κλαδιού που φιλοξενούσε τη φωλιά. Με αργές κινήσεις το κλαδί κόπηκε και έτσι κατέβηκε στο έδαφος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1Ακόμα και χωρίς μάσκα...

Εκεί ο κόσμος έτρεξε να το δει απο κοντά, να φωτογραφήσει τις μέλισσες και να ποζάρει μπροστά στο φακό. Το μελίσσι πέρασε απο διάφορα χέρια και απο τα χέρια του δημοσιογράφου του ΑΝΤ1.

Οι μέλισσες φρόνιμες παρά τη μικρή απόσταση

Στα χέρια του Κώστα Αρσένου

Τέλος μπήκε στην ειδική κατασκευή απο ξύλο και σήτα που είχαμε ετοιμάσει την προηγούμενη μέρα, καρφώθηκε περιμετρικά και στερεώθηκε ασφαλώς για να μεταφερθεί.

Στα χέρια του Τάσου Μοντεσίδη

Στη θέση της φωλιάς στερεώσαμε ένα πλαίσιο απο κανονική κυψέλη ώστε να προσελκύσουμε τις μέλισσες που θα επέστρεφαν και δε θα έβρισκαν τη φωλιά τους.

Μέσα στην αυτοσχέδια κυψέληΣταθεροποίηση στην κυψέλη τουΗ σήτα στερεώνεται με καρφάκιαΈτοιμο για μεταφοράΤοποθετώντας το πλαίσιο στο δέντροΗ κερήθρα μπαίνει στη θέση της παλιάς

Αργά το βράδυ το πλαίσιο απομακρύνθηκε και ενσωματώθηκε στο μελίσσι.

Το καπνιστήρι και το σύρμα

Η διαδικασία έλαβε τέλος χωρίς κανένα κίνδυνο ή παρατράγουδο.

 

Ευχαριστούμε την εταιρεία MATECO για το όχημα που μας παραχώρησε, τον κύριο Αρσένο που μας ενημέρωσε εγκαίρως και μας εμπιστεύθηκε ανοίγοντας το σπίτι του σε μας και τα τηλεοπτικά συνεργεία και γενικά όλη τη γειτονιά του Κολωνού που ήταν συνεργάτες στην όλη διαδικασία.

Τέλος να ευχαριστήσουμε τον ΑΝΤ1 για την προβολή του θέματος και τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο σημείο. Ευχόμαστε για άλλη μια φορά να κατεβάζουμε μόνο κρεμασμένα μελίσσια και ποτέ κρεμασμένους μελισσοκόμους απο τα δέντρα!

Σχόλια  

 
+4 #1 Αντώνης Χατζηθωμάς 10-12-2010 04:47
Που είναι τώρα αυτό το μελίσσι; Ποιος το έχει;
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 391 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης