Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Προετοιμασία για ξεχειμώνιασμα - Θερμομόνωση

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 13 Votes )

Κυψέλες στα χιόνιαΜέσα Νοέμβρη και ευτυχώς έχουμε σύμμαχο τον καιρό, με τις λιακάδες, τις υγρασίες και τους νοτιάδες να κρατούν τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, καμία σχέση δηλαδή με τη φωτογραφία. Τα μελίσσια σε πολλές περιοχές δουλεύουν ασταμάτητα, συλλέγοντας γύρη και νέκταρ από τα άνθη, ίσως και λίγο μελίτωμα από τα τελευταία πεύκα. Ωστόσο κι εδώ ισχύει το ρητό "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Δεν αναφερόμαστε στην τροφή των μελισσών αλλά στη σωστή προετοιμασία των κυψελών για τον επικείμενο χειμώνα.

 

 

 

Όσες περιοχές μάλιστα βρίσκονται σε ψυχρότερα κλίματα οφείλουν από τώρα να μπουν στη διαδικασία ξεχειμωνιάσματος. Ας δούμε ένα ένα τα βήματα που πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος για να προστατεύσει τα μελίσσια του.

 Υφασμα για ξεχειμώνιασμα

Θερμομόνωση:

 

Η κυψέλη που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα με τα καπάκια τύπου Αυστραλίας και όχι Langstroth(θυμηθείτε τα βίντεο του αγαπητού Delaplane) έχουν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα: 4 αεροθυρίδες στην εμπρός και πίσω πλευρά προστατευμένες με σήτα.

 

Το καλοκαίρι αυτή η σήτα είναι απαραίτητη για τον εξαερισμό της κυψέλης και την ελάττωση της θερμοκρασίας εντός του κουτιού, θερμοκρασία που ανεβαίνει κατακόρυφα κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Οι μέλισσες με τα φτερά τους και με την τοποθέτηση νερού στην κυψέλη δημιουργούν εξάτμιση και ενεργοποιούν το δικό τους air condition. Συνεπώς οι θυρίδες αυτές είναι πολύ ωφέλιμες το καλοκαίρι.

 Η ζωή κάτω απο το ύφασμα

Τα πράγματα αλλάζουν όμως το χειμώνα. Οι θυρίδες αυτές επιτρέπουν στον αέρα να διέρχεται μέσα από το καπάκι της κυψέλης, απομακρύνοντας το ζεστό στρώμα αέρα που βρίσκεται πάντα στην κορυφή της κυψέλης και έτσι η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα.

Από άποψη φυσικής είναι γνωστό ότι ο ζεστός αέρας αραιώνει και έτσι γίνεται πιο ελαφρύς από τον ψυχρό. Η επόμενη κίνηση του είναι προς τα πάνω και έτσι αντικαθιστά τις κρύες μάζες μέσα στην κυψέλη. Εκεί όμως τον περιμένει το εξωτερικό ρεύμα αέρα που τον παρασύρει εκτός κυψέλης.

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κυψέλη να κρυώνει περισσότερο από το επιθυμητό και οι μέλισσες να δυσκολεύονται να ζεσταθούν και να επιβιώσουν. Άλλωστε είναι από τις πιο σημαντικές οδηγίες "προστατέψτε τις κυψέλες από άμεση έκθεση στους ανέμους".

 

Τι πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος

 Άνοιγμα στο ύφασμα για πρόσβαση στην τροφή

Υπάρχουν 2-3 πρακτικές που εφαρμόζουν οι μελισσοκόμοι για την προστασία από το κρύο

1. Φράξιμο των 2 από τις 4 αεροθυρίδες στο καπάκι για περιορισμό του αέρα που κινείται. Κατά προτίμηση κλείνουμε τις δυο διαγώνιες. Ο τρόπος που θα επιλέξετε για το κλείσιμο είναι καθαρά δικό σας θέμα.

2. Τοποθέτηση υφάσματος πάνω από τα πλαίσια, στη μεγαλύτερη επιφάνεια της κυψέλης. Το ύφασμα δημιουργεί ένα στρώμα ζεστού αέρα κάτω από αυτό διατηρώντας τη θερμοκρασία υψηλότερη στο εσωτερικό των πλαισίων. Το ύφασμα μπορεί να είναι τεντωμένο, τζιν από ρούχα, κερόπανο ή άλλο ύφασμα. Προσοχή όχι συνθετικά υφάσματα!

3. Φράξιμο κάθε χαραμάδας και ανοίγματος στα τοιχώματα της κυψέλης.

Κυψέλες τυλιγμένες με μονωτικό

4. Σε ορισμένες ψυχρότερες περιοχές οι μελισσοκόμοι τυλίγουν τις κυψέλες με ασφαλτόπανα ή υαλοβάμβακα, πάντα εξωτερικά για ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Στην πλειοψηφία των περιοχών μας, αυτό είναι περιττό.

Απλή ταίστρα για σιρόπι

Σχόλια  

 
-1 #1 ΒΑΛΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 01-12-2010 16:26
ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
:-)
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 390 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης