Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Η γεωμετρία της κερήθρας

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 6 Votes )

3D απεικόνιση κελιούΑπο την αρχαιότητα οι άνθρωποι αναρωτιόντουσαν για το σχήμα της κερήθρας μέσα στις φωλιές των μελισσών. Το εξάγωνο, το τυχερό ή μαγικό εξάγωνο θεωρήθηκε σχήμα και σύμβολο ευφορίας, γονιμότητας και αφθονίας. Συναντιέται σε πληθώρα αρχαίων συμβολισμών και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο για τους ερευνητές που προσπαθούν να διαλευκάνουν την αιτία επιλογής του απο τις μέλισσες. Ας δούμε μερικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας

 

 

Οι άξονες των κελιών σε μια κερήθρα είναι πάντοτε σχεδόν οριζόντιοι και οι μη κυρτές σειρές κελιών είναι πάντα στοιχισμένες οριζόντια. Έτσι κάθε κελί αποτελείται από δύο κατακόρυφους τοίχους, με πάτωμα και οροφή αποτελούμενο από δύο τοιχώματα  υπό γωνία. Τα κελιά στο σύνολο έχουν μια ελαφριά κλίση προς τα άνω, μεταξύ 9 και 14 μοιρών, προς το ανοιχτό άκρο τους.

 

Υπάρχουν λοιπόν 2 πιθανές εξηγήσεις για την αιτία που η κερήθρα αποτελείται από εξάγωνα αντί για οποιοδήποτε άλλο σχήμα.

Κερήθρα σε κοντινό πλάνο

Η πρώτη ,που δόθηκε από τον Jan Brozek, υποστηρίζει πως το εξάγωνο κελί τμηματοποιεί το πλαίσιο με την ελάχιστη επιφάνεια υλικού. Έτσι μία εξάγωνη κατασκευή χρησιμοποιεί το λιγότερο υλικό για να δημιουργήσει ένα πλέγμα κελιών με ένα συγκεκριμένο όγκο.

 

Άλλη μια που δόθηκε από τον D'Arcy Wentworth Thompson υποστηρίζει πως το σχήμα οφείλεται στην ατομική επεξεργασία των μελισσών που βάζουν τα κελιά μαζί: κάτι ανάλογο με τα σχήματα που δημιουργούνται στον αφρό από τις φούσκες της σαπουνάδας. Στηρίζοντας αυτή την άποψη σημειώνει πως τα βασιλικά κελιά που κατασκευάζονται μεμονωμένα είναι ακανόνιστα και χονδροκομμένα, χωρίς εμφανή προσπάθεια σχηματοποίησης.

 

Η κλειστή πλευρά των κελιών αποτελεί επίσης ένα παράδειγμα γεωμετρικής δεξιοτεχνίας, αν και χρειάζονται τρισδιάστατη απεικόνιση και δυστυχώς είναι λιγότερο παρατηρήσιμα. Το άκρο είναι τριεδρικό (αποτελείται από τρεις επιφάνειες) και τμήμα ενός ρομβικού δωδεκάεδρου, με τις διεδρικές γωνίες όλων των παρακείμενων επιφανειών να μετράνε 120°, δηλαδή τη γωνία που ελαχιστοποιεί την επιφάνεια σε συγκεκριμένο όγκο. (Η γωνία που σχηματίζεται από τις ακμές της πυραμιδοειδούς κορυφής είναι περίπου 109° 28' 16" (= 180° - arccos(1/3)).)

 

Στάδια κατασκευής κερήθρας

Το σχήμα των κελιών είναι τέτοιο ώστε οι δύο πλευρές των κελιών να ενώνονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο που το κέντρο του ενός κελιού να συμπίπτει με την ένωση τριών τοιχωμάτων της άλλης πλευράς.Σηματισμός κερήθραςΤα μεμονωμένα κελιά φυσικά δεν τηρούν αυτή τη γεωμετρική τελειότητα: σε μια φυσιολογική κερήθρα μόνο λίγα κελιά είναι τέλεια εξάγωνα. Σε μεταβατικές περιοχές ανάμεσα σε μεγάλα κηφηνοκελιά και εργατικά κελιά, ή εκεί που οι μέλισσες συναντούν εμπόδια (σύρματα, γωνίες) το σχήμα είναι παραμορφωμένο.

Το 1965 ένας μαθηματικός ο László Fejes Tóth, ανακάλυψε πως υπάρχει σχήμα τέτοιο ώστε να βελτιώνεται κατα 0.35% η απόδοση της κερήθρας σε σχέση με τον όγκο και αυτό ήταν ένα σχήμα απο 2 εξάγωνα και 2 μικρότερους ρόμβους. Η διαφορά φυσικά είναι αμελητέα και απο άποψη οικονομίας κεριού αδιάφορη καθώς οι μέλισσες δεν ενδιαφέρονται για την μαθηματική ιδανικότητα της γεωμετρίας των κερηθρών τους!

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 391 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης