Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούλιος 15, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Εναλλακτική μελισσοκομία - Περιστρεφόμενη γονοφωλιά

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 12 Votes )

Περιστρεφόμενη κυψέληΜια μοντέρνα κυψέλη βασισμένη στη βαρύτητα και τις επιδράσεις της στην ανάπτυξη του μελισσιού και των παρασίτων του είναι το σημερινό μας θέμα. Διαβάστε προσεκτικά καθώς θα ξεκινήσουμε την περιήγηση απο το πιο σημαντικό: "Γιατί να τη χρησιμοποιήσω?"

Η κυψέλη αυτή στηρίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του μελισσιού:

  • τη βαρρόα (varroa destructor)
  • το χτίσιμο της κερήθρας

Ας τα δούμε ένα ένα:

 

Το βαρρόα, το μικρό παράσιτο της μέλισσας έχει ένα κύκλο ζωής αυστηρά καθορισμένο και συνυφασμένο με αυτό του γόνου της μέλισσας

Αν θεωρήσουμε ως αρχική κατάσταση την ύπαρξη ενός βαρρόα στην πλάτη μιας μέλισσας στο τέλος του Νοέμβρη. Πρόκειται για θηλυκό βαρρόα, γονιμοποιημένο μεν, μη ικανό να διατηρήσει το γόνιμο σπέρμα για καιρό δε! Αυτό σημαίνει πως όσο καιρό θα μείνει στην πλάτη της μέλισσας χωρίς την ύπαρξη γόνου στα κελιά, θα χάσει την ικανότητα του να γεννάει θυληκά. Ναι μοιάζει αρκετά στις μέλισσες. Έτσι όταν στο τέλος του χειμώνα η βασίλισσα αρχίσει να γεννά και πάλι αυγά στις κερήθρες, το βαρρόα θα τρέξει, θα γεννήσει μέσα στο κελί του γόνου και θα αρχίσει η διαδικασία αναπαραγωγής. Ας τη δούμε πιο αναλυτικά εδώ για να καταλάβουμε τι συμβαίνει μέσα στο κελί

Varroa_destructor_on_honeybee_host

Το πρώτο αυγό βαρρόα που θα εκκολαφθεί θα είναι αρσενικό (μη γονιμοποιημένο) και αυτό θα ζευγαρώσει με το θηλυκό μέσα στο σφραγισμένο κελί και έτσι τα γονιμοποιημένα πλέον θηλυκά θα βγουν από το κελί μαζί με τη νεαρή μέλισσα.

 

Αυτά θα τραφούν με την αιμολέμφο των μελισσών για 2-3 μέρες ή και παραπάνω ώστε να είναι ικανά να αναπαραχθούν ξανά! Όταν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή, ψάχνουν μια προνύμφη (λάρβα) 5 ημερών πριν ακριβώς σφραγιστεί το κελί της. Τα ακάρεα βαρρόα είναι τυφλά και βρίσκουν την προνύμφη από τη μυρωδιά που βγάζει για να δώσει το σήμα ότι θέλει σφράγισμα! Στη συνέχεια εισβάλουν στο κελί και μέσα στην τροφή του γόνου και βγάζουν έξω μόνο το πόδι τους, που έχει και το όργανο αναπνοής πάνω του. Αφού το κελί σκεπαστεί, η προνύμφη σύντομα εξαντλεί το φαγητό και φτιάχνει το κουκούλι της. Εδώ είναι η στιγμή που δρα το βαρρόα. Πρώτα σημαδεύουν τη θέση τους τοποθετώντας τα περιττώματα τους στο πάνω τοίχωμα του κελιού.

varroa1_sized

Αυτό είναι το εναρκτήριο σημείο και εδώ κάνουν τα αυγά τους. Αφού αφήσουν ένα σωρό από περιττώματα πάνε να τραφούν. Δεν μπορούν να τρυπήσουν το ελαστικό δέρμα της προνύμφης με το όργανο προβοσκίδα τους, κι έτσι πρέπει να μασήσουν λίγο για να ανοίξουν μια μικρή τρύπα, διαδικασία που παίρνει μερικές ώρες. Μετά το πρώτο γεύμα επιστρέφουν στο αρχικό σημείο και ξεκουράζονται. Τρώνε περιστασιακά και κάνουν το πρώτο αυγό στο σημείο που ξεκίνησαν (στην κορυφή του κελιού) 8-16 ώρες μετά το πρώτο γεύμα. Αυτό συνήθως γίνεται στο τέλος της πρώτης μέρας του σφραγίσματος του κελιού. Το αυγό κολλάει στο τοίχωμα του κελιού με ένα βλεννώδες υλικό.

varroa-on-bee

Η εμβρυακή ανάπτυξη αρχίζει μέσα στο αυγό και μέσα σε 24-30 ώρες θα γίνει μια εξάποδη προνύμφη. Η νεογέννητη προνύμφη θα τραφεί από την ίδια οπή που άνοιξη η μητέρα της. Το αρσενικό βαρρόα θα γίνει ενήλικο μέσα σε 6-7 μέρες και το θηλυκό σε 8! Τα νεαρά ενήλικα θα ζευγαρώσουν μέσα στο σφραγισμένο κελί. Τα αρσενικά ακάρεα και τα ανώριμα θηλυκά πεθαίνουν μετά την έξοδο της μέλισσας από το κελί. Οι εργάτριες μέλισσες συνήθως σφραγίζονται για 12 μέρες. Ο αριθμός των βαρρόα διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης που σημαίνει ότι μία ή δύο κόρες θα είναι ικανές να ωριμάσουν και να αφήσουν το κελί. Η στρατηγική του Lajos Konya επιτίθεται με πολλαπλούς τρόπους κατά τη διάρκεια της σύντομης αυτής περιόδου.

 

Το κεφάλι της προνύμφης-βαρρόα αναπτύσσεται στο κάτω μέρος του αυγού λόγω της βαρύτητας. Σε περίπτωση που το πλαίσιο αναστραφεί σε αυτό το στάδιο, η προνύμφη του βαρρόα δε μπορεί να βγει από το αυγό επειδή το τοίχωμα του αυγού είναι καλυμμένο με παχιές βλεννώδεις εκκρίσεις.

Η τοποθεσία των περιττωμάτων αλλάζει με την περιστροφή το θηλυκό προσπαθεί να επαναφέρει την αρχική κατάσταση αλλά αυτό διαρκεί πολύ γεγονός που συντομεύει την περίοδο αναπαραγωγής πολύ περισσότερο.

Η εκκολαφθέντες απόγονοι θα πεθάνουν σύντομα καθώς δεν μπορούν να βρουν την οπή της μέλισσας-προνύμφης για να τραφούν.

Τα ακάρεα δε θα έχουν την ευκαιρία να ωριμάσουν κατάλληλα και δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν μετά το ξεσφράγισμα του κελιού, καθώς στερούνται του σκληρού περιβλήματος τους.

Ο αριθμός των ενήλικων θηλυκών βαρρόα μειώνεται δραματικά χάρη στην απλή "πτώση"!

rotating6

Αυτή είναι η λογική της περιστροφής σχετικά με τη βαρρόα

 

Το δεύτερο σκέλος που είναι και πιο απλό βασίζεται στη λογική χτισίματος της κερήθρας. Γνωρίζουμε δύο βασικούς κανόνες των μελισσών:

  1. Τα κελιά έχουν μικρή κλίση προς τα άνω απο 9° ως 14° για να μη χύνεται το ασφράγιστο μέλι
  2. Τα βασιλοκελιά χτίζονται απο πάνω προς τα κάτω
Ας δούμε πως αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζονται απο την περιστρεφόμενη κυψέλη:

rotating3

Ένας μελισσοκόμος επιθυμεί όλο το μέλι του να βρίσκεται διαρκώς στους ορόφους, τουλάχιστον την περίοδο της ανθοφορίας (άνοιξη και καλοκαίρι). Όμως οι μέλισσες ενστικτωδώς αποθηκεύουν μέλι και στη γονοφωλιά.Με την περιστροφή της κυψέλης όμως η κλιση των 9 - 14 μοιρών αντιστρέφεται προς τα κάτω! Άμεση συνέπεια είναι το μέλι αυτό να χυθεί στο πάτωμα της κυψέλης! Τότε η βασίλισσα βιαστικά έρχεται και γεννάει σε αυτά τα "γλυκά" κελιά ενώ οι μέλισσες ξαναπαίρνουν το μέλι και το τοποθετούν αλλού (συνήθως πλέον στον όροφο)

Έτσι η γονοφωλιά μένει αποκλειστικά για γόνο, και το μέλι πηγαίνει όλο στον όροφο.

rotating4

Ένας μελισσοκόμος θέλει να ελέγχει πότε ένα μελίσσι σκοπεύει να σμηνουργήσει και να το αποτρέψει. Συνήθως το κάνει καταστρέφοντας τα βασιλοκελιά ή δίνοντας περισσότερο χώρο στο μελίσσι...ή ακόμα και χωρίζοντας το εκείνος πρώτος! Η περιστροφή της κυψέλης όμως αναγκάζει τις μέλισσες να αφήσουν ημιτελή τα βασιλοκελιά τους, καθώς αυτό που χτίζουν προς τα κάτω αρχικά, ξαφνικά αναστρέφεται προς τα πάνω και κρίνεται ακατάλληλο για βασίλισσα! Έτσι ξεκινούν ένα άλλο...το οποίο όμως πάλι εγκαταλείπεται στην επόμενη περιστροφή! ΑΥτή η διαδικάσία έχει σαν συνέπεια, αν όχι την ματαίωση, την καθυστέρηση της σμηνουργίας και την επιβράδυνση του χτισίματος του βασιλοκελιού.

 

Η όλη διαδικασία δεν ενοχλεί ιδιαίτερα τις μέλισσες, και δεν τις αποσπά απο την εργασία τους. Οι κατασκευαστές συνιστούν αυτή τη νέα κυψέλη για βελτίωση του μελισσοκομείο, αύξηση της παραγωγής και ελαχιστοποίηση της βαρρόα! Μια δοκιμή θα σας πείσει!

 

Ας δούμε και την κυψέλη αυτή

rotating2

 

rotating5

A: ΚΑΠΆΚΙ

B:ΘΥΡΊΔΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ

C:ΚΟΝΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ

D: ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΟΝΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ

E: ΟΡΟΦΟΣ ΜΕΛΙΏΝ

F: ΠΛΑΣΤΙΚΆ ΠΛΑΙΣΙΑ

G: ΚΥΡΊΩΣ ΣΩΜΑ ΓΟΝΟΦΩΛΙΑΣ

H: ΣΕΙΡΙΑΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

J: ΕΙΣΟΔΟΣ

K: ΣΑΝΙΔΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

L: ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΤΥΜΠΑΝΟ

M: ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

N: ΚΑΠΑΚΙ ΓΟΝΟΦΩΛΙΑΣ

O: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ

P: ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ

Q: ΚΟΥΜΠΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

R: ΛΑΜΠΑΚΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

S: ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 383 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης