Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιανουάριος 24, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Περι τροφοδοσίας - Ερώτηση αναγνώστη

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

"Ο θειος μου κ μεντορας μου με εμαθε την χρησιμοτητα του σιροπιου!εμεις παραγουμε μονο μελι ελατου(βυτινας)ετσι με το που αρχιζει η ανοιξη αρχιζουν κ οι τροφοδοσιες με τα σιροπια για οσο καιρο χρειαστει.να προσθεσω οτι αυτο συμβαινει εκει που εχουμε τα μελισσια για ξεχειμωνιασμα κ οχι στο μαιναλο(βουνο τριπολης).η απορια μου τωρα γιατι ο κοσμος πιστευει οτι με το να δωσουμε σιροπι σε ενα μελισσι ειναι λες κ νοθευουμε το μελι που βγαζουμε?αφου το σιροπιασμα τα κανουμε για να παρουν τα πανω τους τα μελισσια κ να ριξουν γονους γιατι να εχουν οι καταναλωτες αυτη την εντυπωση?κ τελος τι συμβαινει οταν χημισουμε ενα μελι σαν το ελατισιο της βυτινας που ειναι ενα ξεχωριστο μελι ελλειπη σε σακχαρα?"

Στην ερώτηση αυτή οφείλουμε να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα:

 

 

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

honey440

Ασκώντας παραγωγική μελισσοκομία, κάθε παραγωγός έρχεται αντιμέτωπος με την περίπτωση που τα μελίσσια του έχουν ανάγκη από τροφή, αδυνατώντας να επιβιώσουν με αυτή που βρίσκουν τη συγκεκριμένη εποχή. Ένα μελίσσι ενδέχεται να μην έχει τροφή όταν ο μελισσοκόμο: αφαιρεί περισσότερο μέλι από αυτό που πρέπει, κάτι σύνηθες στη μελιτοφορία του θυμαριού. Επίσης, αν το μελίσσι εκτρέφει πολύ γόνο, οι τροφές που έχει δεν επαρκούν. Τέλος, πολύ συχνά, και ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα, υπάρχουν περίοδοι ξηρασίας, με λίγα ανθισμένα φυτά.

 

Σε όλες τις περιπτώσει αυτές, ο μελισσοκόμος πρέπει να ταίσει τα μελίσσια του για να τα σώσει από τη λιμοκτονία. Τροφοδοσία των μελισσών κάνουμε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει όταν θέλουμε οι μέλισσες να κτίσουν κηρήθρες ή κάνουμε εισαγωγή νέας βασίλισσας. Επίσης, αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, κάνουμε τη λεγόμενη διεγερτική τροφοδότηση, ωθώντας το μελίσσι να εκθρέψει γόνο. Η τροφοδότηση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την περίσταση.

  • Τροφοδότηση με σιρόπι. Το σιρόπι παρέχεται στις μέλισσες με τους τροφοδότες που έχουμε αναφέρει. Ανάλογα με τη εποχή, η πυκνότητα του είναι διαφορετική. Έτσι, την άνοιξη δίνουμε σιρόπι με αναλογία 1:1 (ζάχαρη:νερό), ενώ το φθινόπωρο 2:1. Για τη διεγερτική τροφοδότηση, η αναλογία είναι 1:2, ενώ το σιρόπι παρέχεται συχνά και σε μικρές ποσότητες.
  • Τροφοδότηση με κηρήθρες μελιού. Πολλοί μελισσοκόμοι αποθηκεύουν κηρήθρες για να τις δώσουν στις μέλισσες όταν δεν έχουν τροφή, κυρίως στην αρχή της άνοιξης.
  • Τροφοδότηση με ζαχαροζόμαρο. Το ζαχαροζύμαρο είναι σφιχτό σαν ζυμάρι και παρασκευάζεται αναμειγνύοντας μέλι με ζάχαρη άχνη, ενώ προστίθεται νερό αν χρειαστεί. Τοποθετείται πάνω στις κηρήθρες, ακριβώς πάνω από τη γονοφωλιά. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά όταν θέλουμε να κάνουμε θεραπεία στις μέλισσες με κάποιο φάρμακο.
  • Τροφοδότηση με γύρη. Σε περίοδο εκτροφής γόνου, ο παραγωγός υποχρεούται να δώσει στις μέλισσες γύρη ή υποκατάστατα αυτής, αν οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τις ανθοφορίες. Η φυσική γύρη μπορεί να δοθεί μέσα στις κηρήθρες ή με τη μορφή πίτας. Η πίτα αυτή μπορεί να περιέχει φυσική γύρη (υποκατάστατο) ή καθόλου γύρη (αντικαταστατό). Το υποκατάστατο γύρης περιέχει φυσική γύρη, πρωτεϊνούχα συστατικά (συνήθως σογιάλευρο), ζάχαρη άχνη και νερό. Το άριστο ποσοστό πρωτεΐνης στο τελικό προϊόν είναι 23% (Herbert και Shimakuni, 1979). Το αντικαταστατό γύρης δεν περιέχει φυσική γύρη.

 


Απο κει και πέρα υπάρχει το εξής πρόβλημα:

Ένας ασυνείδητος μελισσοκόμος που θα θελήσει να παράγει περισσότερο μέλι θα συνεχίσει να ταίζει τα μελίσσια του με ζάχαρη ακόμα και κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ζάχαρη να περνάει στο αποθηκευμένο μέλι και μετά στον καταναλωτή. Αυτό το φαινόμενο οδήγησε ορισμένα μέλια στα χημικά εργαστήρια οπου διαπιστώθηκε η νοθεία. Απο τότε ο κόσμος είναι υποψιασμένος και φοβισμένος θα έλεγα. Οφείλουμε όλοι οι μελισσοκόμοι να αποκαταστήσουμε το όνομα του μελιού μας και να εξηγήσουμε στον κόσμο τι πραγματικά σημαίνει μελισσοκομία.

 

Όπως λέει και ο κ. Θρασυβούλου στο άρθρο του γύρω απο τη βιολογική μελισσοκομία, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ,

"Σύμφωνα με τον Κανονισμό 1804/1999 «η τροφοδοσία των
μελισσιών επιτρέπεται μόνο όταν απειλείται η επιβίωση των μελισσιών λόγω άκρως
δυσμενών συνθηκών με βιολογικό μέλι, βιολογική ζάχαρη ή μελάσα. Η τροφοδότηση
μπορεί να γίνει μόνον κατά το διάστημα μεταξύ της τελευταίας εσοδείας μελιού και 15
ημέρες πριν από την έκκριση νέκταρος ή μελιτώματος»

 

Συνεπώς αν γίνει το αντίστοιχο στο ελατίσιο μέλι δε θα ανιχνευτούν ποσοστά ζαχάρων που δεν δικαιολογούνται απο το είδος του μελιού.

Περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια

Σχόλια  

 
+4 #1 Παναγιώτης 01-11-2010 07:30
Η ερώτηση του φίλου είναι:
""γιατι ο κοσμος πιστευει οτι με το να δωσουμε σιροπι σε ενα μελισσι ειναι λες κ νοθευουμε το μελι που βγαζουμε?αφου το σιροπιασμα τα κανουμε για να παρουν τα πανω τους τα μελισσια κ να ριξουν γονους γιατι να εχουν οι καταναλωτες αυτη την εντυπωση?""

Απαντώ πολύ απλά:
Διότι αυτά λέει στους καταναλωτές ο κάθε μελισσοκόμος για να τον φοβίσει για την ποιότητα του μελιού των άλλων μελισσοκόμων, και να εξυψώσει το δικό του.
Όλοι οι μελισσοκόμοι κατηγορούν τους συναδέλφους τους και σπέρνουν τον πανικό για να επωφεληθούν εκείνοι. Αυτό είχε σαν συνέπεια την δυσπιστία του καταναλωτή.

Από την άλλη πράγματι γίνεται τέτοια νοθεία, ιδιαίτερα στο θυμαρίσιο μέλι, που έχει μεγάλη ζήτηση αλλά βγαίνει σε μικρές ποσότητες.
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 366 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης