Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Ελληνικές βασίλισσες σε ευρωπαϊκά μελίσσια

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 10 Votes )

BeekeeperΕλληνικές βασίλισσες σε ευρωπαϊκά μελίσσια

Με ελεγχόμενη γονιμοποίηση για καλύτερο και περισσότερο μέλι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009 ΤΑ ΝΕΑ

 «Μια εβδομάδα από την ώρα που θα γεννηθεί η βασίλισσα πρέπει να την κάνουμε γόνιμη, δυνατή, ανθεκτική, προικισμένη, για να μπορέσει στη συνέχεια να δώσει τα καλά γονίδια στα παιδιά της ώστε να έχουμε αρκετό και καλό μέλι».


Στον μοναδικό στην Ελλάδα σταθμό γενετικής βελτίωσης μελισσών της οικογένειας Μπατσή, στα Ιωάννινα, ο 38χρονος Ζαχαρίας Μπατσής λέει ότι η γονιμοποίηση της βασίλισσας είναι το Α και το Ω στη διαδικασία του κύκλου που δίνει ζωή σε χιλιάδες μέλισσες. Η βασίλισσα, προσθέτει, «όταν φεύγει από την κυψέλη πετάει σε απόσταση ακόμη και 10 χιλιομέτρων, επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε με τι κηφήνα γονιμοποιήθηκε και τι μέλισσες θα δώσει στην παραγωγική διαδικασία. Γι΄ αυτό γεννήθηκε η ανάγκη να υπάρχει ο έλεγχος της γονιμοποίησης με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης, μια μέθοδος που στην Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζεται πριν από το 1940».

 

Η γενετική βελτίωση των μελισσών δεν είναι απλή υπόθεση. «Όλα απαιτούν τον προγραμματισμό τους», λέει ο κ. Μπατσής, ο οποίος έχει σπουδάσει γεωπόνος. «Αφού εκθρέψουμε τις βασίλισσες- μέλισσες στις στεγασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται μόνιμα 317 μελισσοσμήνη, στη συνέχεια, τις περιορίζουμε και την έβδομη ημέρα από την εκκόλαψή τους τις οδηγούμε στο ειδικό εργαστήριο όπου γίνεται η σπερματέγχυση. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε και να επιλέγουμε τα χαρακτηριστικά των “γονιών” και κυρίως της βασίλισσας, τα οποία θα περάσουν στις μέλισσες που θα γεννηθούν». Στόχος είναι οι μέλισσες που θα γεννηθούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες μελιού, να αντέχουν σε ασθένειες, να μην είναι επιθετικές, να μην καταναλώνουν οι ίδιες πολύ μέλι και να μην έχουν τάσεις… αυτονόμησης από το μελίσσι. «Με την τεχνητή γονιμοποίηση της βασίλισσας», περιγράφει ο κ. Μπατσής, «μπορούμε να διατηρήσουμε την καθαρότητα μιας φυλής μελισσών αλλά και να κάνουμε διασταυρώσεις. Απώτερος σκοπός μας είναι να πετύχουμε τη βελτίωση στη μέλισσα, ώστε η “μάνα” να έχει καλύτερα γονίδια και οι απόγονοί της να είναι μεγαλύτερες μέλισσες, με πιο μεγάλη προβοσκίδα, που εκμεταλλεύονται πιο καλά τις ανθοφορίες. Επίσης επιδιώκουμε πιο μεγάλες σε πληθυσμό κυψέλες και πιο παραγωγικές, που είναι και το πιο σημαντικό αφού το κέντρο μας απευθύνεται στον επαγγελματία και ερασιτέχνη μελισσοκόμο».

Η βασίλισσα αποθηκεύει στο σώμα της 8 εκατομμύρια σπερματοζωάρια για όλη της τη ζωή, σημειώνει ο 65χρονος Γιάννης Μπατσής, ο εμπνευστής του κέντρου του οποίου η λειτουργία άρχισε το 1983 και παραμένει μέχρι και σήμερα μοναδικό στην Ελλάδα. «Δεν ξαναβγαίνει για να ξαναγονιμοποιηθεί από την κυψέλη, τα σπερματοζωάρια αυτά επαρκούν για όλη τη διάρκεια της ζωής της και θα μπορεί να γεννά μέχρι και 2.000 αυγά ημερησίως και να ζήσει έως και 5 χρόνια. Οι βασίλισσες που παράγονται δίνονται σε Έλληνες και σε Ευρωπαίους μελισσοκόμους ενώ φέτος», προσθέτει ο κ. Γ. Μπατσής, «δώσαμε 15.000 βασίλισσες. Από αυτές το 85% έχουμε δώσει σε Ευρωπαίους μελισσοκόμους και το υπόλοιπο 15% σε Έλληνες.

Σχόλια  

 
+8 #1 Μελισσόμαχος 18-10-2010 18:33
Η φυσική γονιμοποίηση της βασίλισσας συντελείται κατά τις γαμήλιες πτήσεις της, τρείς τουλάχιστον μέρες απ'την ημέρα εκκόλαψης.Απ'το σμήνος των κηφήνων που την ακολουθούν μονο οι ταχύτεροι (κατά συνέπεια ) και οι ικανότεροι έρχονται σε επαφή μαζί της.Η ταχύτητα λοιπόν των κηφήνων είναι ενδεχομένως και το καλύτερο αν όχι το μοναδικό κριτήριο επιλογής της φύσης για τη διαιώνιση της μέλισσας.Η επιλογή των κηφήνων απ' τους οποίους λαμβάνεται το σπέρμα με την μέθοδο της σπερματένχυσης με ποιό κριτήριο γίνεται;Διαλέγο υν τον ποιό "όμορφο";Γιατί δεν αφήνουν την φύση στην ησυχία της;Παντού και σε όλα παρέμβαση;Εκτός κι αν μας δουλεύουν για να πώλούν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες".Καημένε Ελληνα μελισσοκόμε!Ευτ υχώς ανήκεις ... στο 15%.Κάτι έχω διαβάσει και για..."Γονιμοποίηση και σε νησί" με τιμές εξωφρενικές ανα γονιμοποιημένη βασίλισσα! Που βρίσκεται αυτό το νησί? Δίπλα στο νησί της Κυρά Φροσύνης στον Σκορπιό ή στη Σπιναλόγκα;Έλεο ς!Φτάνει το δούλεμα απ'τους "Βελτιωτές".Ας βελτιωθούν επιτέλους!
 
 
+4 #2 giorgos 24-10-2010 02:10
:o #1 Μελισσόμαχος?
mallon eisai ligo parapliroforime nos :-*

oles oi plirofories gia ta haraktiristika vriskonte sto dna , px sminourgia,epit hetikotita,silo gi propolis ktl.

apo tin eleutheri sizeuksi ginete comfuzio kai den mporeis na ksereis ta haraktiristika ton melission sou.

ama theleis px na peraseis sta melissia sou iremi simperifora kai ta melissia tou gitona sou einai epithetika den tha mporeseis na to kaneis pote me eleutheri sizeuksi 8)
 
 
+3 #3 Μπατσης Ζαχαριας 03-11-2010 18:10
το κέντρο μελισσοκομίας Μπατσή ασχολείται με την τεχνητή γονιμοποίηση βασιλισσών απο το 1988.Είναι το πρώτο κέντρο τεχνητής γονιμοποίησης βασιλισσών ππου δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και είναι το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα που αποστέλει βασίλισσες σε χώρες της ΕΟΚ απο τις αρχες του 1990. Ειναι απο τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο και το όνομα του κέντρου μας είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Εφοδιάζει με βασίλισσες τους μεγαλύτερους εμπόρους μελισσοκομικού εξοπλισμού όλης της Ευρώπης και η ποιότητα των βασιλισσών μας είναι αδιαμφησβήτητη. Για το λόγο αυτό οι βασίλισσες του κέντρου μας γίνονται ανάρπαστες και ειδικά όποιος θέλει βασίλισσες τους μήνες Απριλιο -Μάιο πρέπει να κλείσει παραγγελία πρίν τα χριστούγεννα για το διάστημα αυτό. "Η τεχνητή γονιμοποίηση είναι σχεδόν ο μοναδικός σίγουρος τρόπος διατήρησης καθαραρότητας μιας φυλής μελισσών γιαυτό και είναι απαραίτητη στη μελισσοκομία. Για περισσοτερες πληροφορίες όποιος ενδιαφέρεται http://www.batsis.gr
 
 
-3 #4 Μπατσης Ζαχαριας 03-11-2010 18:14
παρατηρηση!!! Το προηγουμενο σχολιο απο τον "μελισσόμαχο" δεν συνοδευεται απο όνομα...
 
 
+7 #5 Μαρκιανός Κουτρρούλης 12-11-2010 14:19
Κάποτε πρέπει νά τελειώσει τό παραμύθι μέ ορισμένους (Βασιλοτρόφους) .Η σπερματέκχυση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στά χέρια ειδικών καί γενετιστών, πού θέλουν νά παράγουν καί νά διατηρήσουν κάποια σειρά βασιλισσών από ενδοανατροφή,κα ί γιά νά παράγουν κηφήνες στούς σταθμούς γονιμοποίησης,α φού πρώτα αξιολογήσουν τήν ποιότητα καί τήν παραγωγή τών Βασιλισσων πού από αυτές θά παράγουν καί τά αυγά για τόν εμβολιασμό αλλά καί τις γιαγιάδες Βασιλισσες πού θα δώσουν κηφήνες...(ψιλα γράμματα)..Τόσο ανεύθυνα δέν παράγουμε βασίλισσες, διαφημίζοντάς τες σάν προϊόντα κοινής κατανάλωσης.Οι βασίλισσες είναι τά ίδια τα μελίσσια,καί οι μελισσοκόμοι περιμένουν παραγωγή από αυτές.Δέν μπορούμε πλέον νά παίζουμε.Ούτε σταθμοί γονιμοποίησης υπάρχουν,αλλά ούτε καί τεκμηριωμένη παραγωγή,γιά να εμπιστευθεί κανείς τέτοιες βασίλισσες.
 
 
0 #6 Μπατσης Ζαχαριας 13-11-2010 20:10
Πολύ σωστά η τεχνητή σπερματέγχυση είναι ο μόνος τρόπος σήμερα για να διατηρήσουμε καθαρή μιά φυλή ή να την βελτιώσουμε με την επιλογή που θα κάνουμε. Επίσης μπορούμε να κάνουμε διασταυρώσεις μεταξύ φυλών και να εκθρέψουμε παραγωγικά υβρίδια όπως έκανε ο μοναχός brother Adam ο μεγαλύτερος γενετιστής στη μελισσοκομία.Όλα τα παραπάνω όταν γίνονται με αγάπη για τη μέλισσα θα βοηθήσουν να πάμε ένα βήμα μπροστά.Ένα βήμα που έπρεπε να είχε ξεκινήσει να κάνει το κράτος μας όπως έχουν κάνει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης.Δυστυχώς όμως στην Ελλαδίτσα μας η πρόοδος δεν μπορει να επιτευχθεί όταν το ίδιο το κράτος σπρώχνει τον μελισσοκόμο προς τα πίσω αφήνοντάς τον στην αγνοια και στην μελισσοκομική αμάθεια. Δέν είναι τυχαίο λοιπόν που το κέντρο μας δίνει το 80% των βασιλισσών που παράγει σε χώρες της δυτικής Ευρώπης τα τελευταία 20 χρόνια.
 
 
+2 #7 Μπατσης Ζαχαριας 13-11-2010 20:11
Απο εκκεί και πέρα το αν οι βασίλισσες μας ειναι καλής ποιότητας ή οχι το δειχνει η ζήτηση που υπάρχει και οι ίδιοι ευχαριστημένοι πελάτες μας που αγοράζουν βασίλισσες τα τελευταία 20 χρόνια. Μεταξύ αυτών οι μεγαλύτερες μελισσοκομικές επιχειρήσεις της Αγγλίας Γαλλίας και Γερμανίας. Γιαυτό λοιπόν όπως λέτε δεν πρέπει να παίζουμε αλλά να είμαστε υπεύθυνοι και καταξιωμένοι στο χώρο μας ώστε να βοηθήσουμε και το μελισσοκόμο αλλά και τη Μελισσοκομία.
 
 
+2 #8 Μαρκιανός Κουτρρούλης 14-11-2010 12:46
Στήν πρόσφατη διάλεξή του ο κύριος Χαριζάνης στό 2ο.Παγκρήτιο συνέδριο(από "Γαλιφιανη Μέλισσα")επισήμανε ακριβώς αυτό,δηλαδή ότι,δέν μπορούν νά χρησιμοποιούν οι Βασιλοτρόφοι τήν σπερματέγχυση σάν εργαλείο παραγωγής βασιλισσών γιά εμπόριο σέ τιμές εξωφρενικές,διό τι αυτό από μόνον του δέν εγγυάται παραγωγικές βασίλισσες,καί ότι αν κάποιος τό ισχυριστεί,δέν είναι αληθές.
 
 
+2 #9 giorgos 14-11-2010 16:30
nomizo oti pagkosmios paragonte vasilisses me tehniti spermateghisi gia diatirisi tou stok, kai ohi gia paragogi.
i t.s. einai mia hronovora diadikasia kai kapos dapaniri gia na paragei kapoios vasilisses gia paragogi . giafto kai iparhoun kai oi stathmoi gonimopoiisis.

stin timi afton ton vasilisson , pou proorizete gia vasilotrofous kirios, simperilamvanet e kai o kopos tis hronias paratirisis kai epilogis genetikou ilikou , i diskoli diatirisi tou mesa sta hronia ktl.

me tis polles metakiniseis kai diastavroseis kai gia na apofevgete i endogamia , i i eksafanisi kapoion haraktiristikon , alla kai kathe 4 genies gia na ginete ananeosi genetikou ilikou stous vasilotrofous ,afto to stock tha mporouse na pei kaneis oti einai stis meres mas politimo.
 
 
-1 #10 Μπατσης Ζαχαριας 14-11-2010 20:59
o giorgos έχει δίκιο σε αυτά που λέει.Δυστυχώς ο κος Χαριζάνης δεν γνωρίζει ότι οι βασίλισσες που γονιμοποιούνται τεχνητά παγκοσμίως στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούντα ι ως γενετικό υλικό.Ο ίδιος που ισχυρίζεται ότι κάνει τεχνητή γον/ση δεν μπόρεσε να κρατήσει γενετικό υλικό το οποίο θα μπορούσε να διαθέσει ως επίσημη κρατική αρχή στους βασιλοτρόφους -μελισσοκόμους.Το μονο που κάνει είναι να είναι αντίθετος στην πρόοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.Περιμένουμε τόσα χρόνια να δουμε κάτι προς το καλύτερο για τον έλληνα μελισσοκόμο.
 
 
-4 #11 Μπατσης Ζαχαριας 14-11-2010 21:00
Όσον αφορά την τιμή αυτών των βασιλισσών περιλαμβάνει το κόστος παρατήρησης, συμπεριφοράς και επιλογής τους αφού συνήθως πρόκειται για βασίλισσες ενός έτους. Αυτό επισημαίνεται σε όλους τους πελάτες μας.Το 99% των βασιλισσών που διαθέτει το κέντρο μας είναι βασίλισσες φυσικής γονιμοποίησης με τιμές ανάλογες αυτών που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο.
Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι παράγει πολύ μεγάλο αριθμό βασιλισσών γονιμοποιημένες με τεχνητή σπερματέγχυση.
 
 
+4 #12 Μαρκιανός Κουτρρούλης 15-11-2010 01:45
Εάν ο Κύριος ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ δέν ξέρει τί λέει,καί εσείς γνωρίζετε καλύτερα, θά πρέπει να πείσετε τόν μελισσοκομικό κόσμο καί τήν πολιτεία πού τόν εμπιστεύονται,ν ά τόν διώξουν από τό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καί νά πάρουν καθηγητή εσάς πού γνωρίζετε.Δέν νομίζω πώς είναι κανείς εναντίον τής ιδιωτικής πρωτοβουλίας,αν τίθετα ,ο μελισσοκομικός κόσμος είναι υπέρ.Ολοι όμως είναι κατά τής κερδοσκοπίας καί εκμετάλευσης.
 
 
+2 #13 Roger White 15-11-2010 17:34
Παρακολουθώ τα σχόλια με ενδιαφέρον. Εμείς χρησιμοποιούμε την τεχνίτη γονιμοποίηση για τις γραμμές μας για τις βασίλισσες που θα χρησιμοποιούμε για εκτροφή. Υπολογίσουμε ότι για να «δημιουργήσουμε » μια γραμμή ότι το κόστος είναι περίπου 5,000 ευρώ. Δεν πωλούμε τέτοιες βασίλισσες! Μονό F1 με φυσική γονιμοποίηση για παραγωγή μελιού.
 
 
0 #14 giorgos 15-11-2010 17:59
se autous pou einai i douleia tous kai i kathimerinotita tous sigoura tha gnorizoun kalitera .
emeis oi ipolipoi den ehoume empiria, gnorizoume kapoia pragmata theoritika kai mono silegontas plirofories ,
pou pali proerhonte apo anthropous pou kanoun afti ti drastiriotita. :-)
 
 
+2 #15 giorgos 15-11-2010 18:29
και κάτι άλλο

ακούω πρόσφατα από πόλους να θέλουν να κρατήσουν καθαρά τα χαρακτηριστικά από τις τοπικές ράτσες απαγορεύοντας την εισαγωγή ξένων βασιλισσών , λέγοντας πως οι τοπικές ράτσες είναι πιο καλά προσαρμοσμένες .

μα τα μελισσια αυτά θα τα φροντίζει ο μελισσοκόμος προορίζονται για παραγωγή όχι για κουφάλες δέντρων να ζήσουν μονα τους.
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 221 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης