Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Ιανουάριος 28, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Η όραση των μελισσών - ένας φωτεινός κόσμος

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 7 Votes )

bee

Βγαίνεις από την κυψέλη σου, δοκιμάζεις τα φτερά σου στις 230 στροφές το δευτερόλεπτο, ελέγχεις τις κεραίες σου, καθαρίζεις τα πίσω σου πόδια και είσαι έτοιμη για απογείωση. Ναι, είσαι μια συλλέκτρια μέλισσα που βγαίνει για τροφή!

 

 

Σε λίγα δευτερόλεπτα είσαι στο αέρα αψηφόντας τους ανθρώπινους νόμους για την πτήση. Άλλωστε εκείνοι πιστεύουν ότι με τέτοιο σώμα και φτερά δε θα έπρεπε να πετάς!

Περνάς ήδη πάνω από το κοντινό λιβάδι. Δεντρα, θάμνοι, λουλούδια και άλλα φυτά βρίσκονται από κάτω. Κι εσύ θαυμάζεις το τοπίο ενώ αναζητάς την τέλεια αποθήκη νέκταρ και γύρης! Αλλά πως θα τη δεις;

FieldOfFlowers

Οι άνθρωποι βλέπουν με τα μάτια τους. Σπουδαία παρατήρηση! Αλλά πως βλέπουν?

Τα ανθρώπινα μάτια έχουν ειδική επιφάνεια η οποία αντιδρά σε συγκεκριμένες συχνότητες ακτινοβολίας και παράγει ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Το ερέθισμα αυτό ο εγκέφαλος μας το μετατρέπει σε χρώμα! Λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται μια ακτινοβολία με τον ίδιο τρόπο! Ούνα ράτσα ούνα φάτσα λένε αλλωστε. Σε αυτό ευθύνονται τα κοινά γονίδια των ανθρώπων.
Το ανθρώπινο μάτι λοιπόν όπως είπαμε βλέπει ορισμένες συχνότητες ακτινοβολίας. Ή πιο κατανοητά βλέπει ορισμένα μήκη κύματος!

eye

Λίγη φυσική για τους ξεχασιάρηδες:
Όλες οι ακτινοβολίες μεταδίδονται με κύματα. Το κάθε κύμα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά

  • Μήκος κύματος,
  • Συχνότητα κύματος,
  • Πλάτος κύματος(ένταση)
  • Ταχύτητα διάδοσης (εξαρτάται από το μέσο διάδοσης)
wavelength

Ως γνωστόν το φως είναι ακτινοβολία. Είτε αυτή προέρχεται από τον ήλιο είτε από μια λάμπα, αυτή ταξιδεύει στον αέρα μας με 300.000 km/sec. Το φως του ήλιου φτάνει στη γη σε μήκη κύματος από 100 ως 1.000.000nm. Στη συνέχεια προσπίπτει πάνω σε διάφορα αντικείμενα, τα οποία ανάλογα με το υλικό τους αντανακλούν μόνο ένα τμήμα του φωτός αυτου.

Για παράδειγμα ένα λευκό χαρτί αντανακλά όλα τα ορατα μήκη κύματος (από τον άνθρωπο) κι έτσι το βλέπουμε λευκό. Ένα πράσινο φύλλο αντανακλά από τα ορατά μήκη κύματος εκείνα που αντιστοιχούν στο πράσινο και ούτω καθεξής.lightwavespectrum

Το ανθρώπινο μάτι λοιπόν αντιλαμβάνεται ακτινοβολίες ή πιο απλά φως από 400 ως 700nm. Στα 400 αντιστοιχεί το ιώδες και στα 700 το ερυθρό. Ότι βρίσκεται πανω  από το ιώδες το λέμε απλά Υπερ-Ιώδες και ότι κάτω από το ερυθρό το λέμε Υπο-ερυθρό ή υπέρυθρο! Το φάσμα αυτό για τον άνθρωπο δεν προέκυψε τυχαία! Αντιστοιχεί στην πλειοψηφία των ακτίνων του ήλιου που φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Δηλαδή σταδιακά προσαρμοστήκαν τα μάτια μας να βλέπουν αυτό που μας δείχνει ο ήλιος περισσότερο!

uv28

Ας πάμε τώρα σε αυτό που ονομάζουμε χρώμα!
Όταν ήμαστε παιδιά από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε ήταν τα χρώματα. Μας έδειχναν κάτι και μας έλεγαν αυτό είναι «τάδε» χρώμα. Έτσι σταδιακά ταυτίσαμε την εικόνα με τις λέξεις των χρωμάτων. Για την ακρίβεια ταυτίσαμε ορισμένα μήκη κύματος με τις λέξεις. Για παράδειγμα, ταυτίσαμε τα 620–750nm με το κόκκινο ή τα 495–570nm με το πράσινο και τις αποχρώσεις του. Τέλος ταυτίσαμε τα 380–450 nm με το ιώδες (violet). Έτσι ξέρουμε το κάθε μήκος κύματος με μία λέξη.
Επιπλέον από το χρωματικό φάσμα υπάρχουν τρία χρώματα (ή μήκη κύματος) που ερεθίζουν το ανθρώπινο μάτι πολύ περισσότερο:
424 nm (ιώδες-γαλάζιο), 530 nm (κιτρινο-πράσινο), and 560 nm (κίτρινο)
Υπάρχουν άλλα χρώματα? Σαφώς και υπάρχουν! Πως είναι? Δεν ξέρουμε και ποτέ δε θα μάθουμε, εκτός κι αν αποκωδικοποιήσουμε τα νευρικά σήματα του εγκεφάλου μας και του δώσουμε εικόνα από τεχνητά μάτια!

 

Ας αφήσουμε τον άνθρωπο και ας πάμε ξανα στις μέλισσες που πετάνε στο λιβάδι.

Οι μέλισσες δεν είναι άνθρωποι. Κι άλλη σπουδαία παρατήρηση.


bee-eye

Δηλαδή οι μέλισσες δεν βλέπουν όπως οι άνθρωποι. Ουτε καν οι πηθικοι που είναι πιο κοντά στον άνθρωπο γενετικά δεν βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.
Η μέλισσα με τα μάτια της βλέπει ένα διαφορετικό κόσμο από μας. Αντιλαμβάνεται διαφορετικές συχνότητες ακτινοβολίας και δέχεται διαφορετικά ερεθίσματα από τον άνθρωπο.
Πιο συγκεκριμένα: βλέπουν από τα 300nm ως τα 600nm με κεντρικότερα μήκη τα 340nm (near-ultraviolet), 430nm (violet-indigo), and 540nm (yellow-green).
Επειδή απέχουν περισσότερο από αυτό που εμείς βλέπουμε ως κόκκινο εκείνες δεν το αντιλαμβάνονται σαν συχνότητα και δεν το βλέπουν (όπως πχ δεν βλέπουμε εμείς το φως από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης μας)
Ωστόσο βλέπουν 100nm χαμηλότερα από τον άνθρωπο στο φάσμα που εμείς λέμε ΥΠΕΡΙΩΔΕΣ.

Πως είναι αυτό το χρώμα? ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ! Μόνο το φανταζόμαστε σαν μια βαθειά απόχρωση του μπλε-μωβ.

spectrum

Ως εδώ όλα καλά.


"Τελικά η μέλισσα πως θα ξέρει να ξεχωρίσει τα κόκκινα λουλούδια αφού δεν τα βλέπει?" μας ρωτάνε πολλοί!
Η απάντηση είναι επίσης σύνθετη όπως κάθε τι άλλο στη φύση.
Τα λουλούδια έχουν από μόνα τους ορισμένες ουσίες που τους δίνουν το χρώμα. Όμως οι ουσίες αυτές δεν τους δίνουν μόνο χρώματα ορατά από το άνθρωπο, τους δίνουν και αόρατα!! Ορισμένα φυτά εκπέμπουν αόρατα από τον άνθρωπο χρώματα, που είναι πολύ ορατά και έντονα όμως για τις μέλισσες! Μάλιστα οι μέλισσες έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να ξεχωρίζουν σχήματα από αυτά τα υπεριώδη χρώματα  όπως για παράδειγμα αυτό το άνθος, που τα πέταλα του εκπέμπουν υπεριώδες χρώμα στα 365nm. (θυμηθείτε ότι ο άνθρωπος βλέπει πάνω από τα 400nm ενώ οι μέλισσες από τα 300nm)
Έτσι τα λουλούδια από μόνα τους λειτουργούν σαν φωτεινές επιγραφές για τις μέλισσες, ή σαν λαμπερές πινακίδες νέον ανάμεσα στα άλλα φώτα της πόλης για μας, ανάμεσα στα πράσινα φυλλώματα για εκείνες.
Με ειδικά χρώματα, τα φυτά προσελκύουν τις μέλισσες κοντά τους και η γύρη στους στήμονες τους φωτίζει σε χρώματα υπεριώδη!
Έτσι οι μέλισσες εκτός από την όσφρηση και τη μνήμη έχουν και τα χρώματα των λουλουδιών να τις κατευθύνουν.

Απολαύστε τις εικόνες… και ρωτήστε ότι σας προκαλεί την περιέργεια

Με ή χωρίς υπεριώδες

uv9uv8

uv13

uv14

uv15

uv16

uv17

uv18

uv19

uv21uv20

uv22uv23

uv24

uv27

uv29

uv30

uv31

uv32

uv33

uv34

uv35

uv36

uv38uv37

uv40uv39

uv41

uv42

uv45uv48uv46uv47

uv49

uv50

uv51

uv52uv53

uv54uv55

uv56uv57

Σχόλια  

 
+4 #1 melissocosmos 14-10-2010 10:55
Ellinikomeli συγχαρητήρια για την ανάρτηση, είναι εξαιρετική, εμένα με συγκινούν όλα αυτά.
Εν καιρό, αφού δηλαδή την διαβάσουν οι αναγνώστες σας θα την αναδημοσιευτεί και για τους αναγνώστες του MELISSOCOSMOU.
Θα θελα να ζητήσω κάτι εξίσου ενδιαφέρον.
Θα θελα να προσεγγίσετε όσο αυτό είναι δυνατόν, πως βλέπει η μέλισσα τον μελισσοκόμο, και πως τον βλέπει με λευκή φόρμα, με καφέ φόρμα, με μαύρη κτλ.
Έτσι θα κατανοήσουμε καλύτερα για το πώς να ντυνόμαστε όταν πάμε στα μελίσσια.
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 277 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης