Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Απο το Α ως το Ω - Κεφάλαιο 15

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 3 Votes )

ΠΩΣ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ


Ο χειμώνας πλησιάζει και θέλω να τοποθετήσω κάπου τα μελίσσια μου για ξεχειμώνιασμα. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για να έχω ένα σωστό και αποδοτικό μελισσοκομείο;


-Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα στατικό μελισσοκομείο!

 

apiary1

"Στατικό μελισσοκομείο" είναι ο χώρος όπου οι μέλισσες μέσα στις κυψέλες τους περνούν την περισσότερη διάρκεια του χρόνου. Τον οργανώνουμε έτσι ώστε να προσφέρει στα μελίσσια μας τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και σε εμάς την άνεση στις κινήσεις μας κατά τους διαφόρους μελισσοκομικούς χειρισμούς.

Ένα οργανωμένο μελισσοκομείο πρέπει να εξασφαλίζει στα μελίσσια μας:

 • Καθαρό και τρεχούμενο νερό. Το έχουν ανάγκη όλες τις εποχές, κυρίως την περίοδο της μεγάλης ωοτοκίας της βασίλισσας. Μια δεξαμενή στην χαμηλότερη γωνιά του (αν δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή) εξασφαλίζει την αναγκαία ποσότητα νερού στις μέλισσες μας. Πρέπει να γεμίζει εύκολα με ελεύθερη ροη νερού από δεξαμενή που έχουμε στην καρότσα του φορτηγού μας.
 • Ηλιοφάνεια: Την έχουν ανάγκη κυρίως τους κρύους μήνες του χειμώνα. Εξασφαλίζεται κόβοντας τα μεγάλα δέντρα που σκιάζουν τις κυψέλες μας.
 • Καθαρό περιβάλλον από χαμηλούς θάμνους και αγριόχορτα που εμποδίζουν την πτήση των μελισσών μας και επιτρέπουν σε έντομα και φίδια να κρύβονται ανάμεσα τους. Πρέπει να τα κόβουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Προστασία από δυνατούς ανέμους. Μπορούμε να φτιάξουμε τους δικούς μας ανεμοθραύστες φυτεύοντας κατάλληλους θάμνους ή μελιτοπαραγωγικά δέντρα. Σε άγονο έδαφος χρησιμοποιούμε ειδικό αντιανεμικό δίχτυ προστασίας.
 • Προστασία από ενοχλητικά έντομα. Για το λόγο αυτό τοποθετούμε τις κυψέλες μας πάνω σε αυτοσχέδιες βάσεις από τσιμεντόλιθους ή παλιά λάστιχα αυτοκίνητων (προσοχή: Πρέπει να ανοίγουμε τρυπά διαφυγής των νερών). Ένα ράντισμα του εδάφους αρκετές μέρες πριν την μεταφορά των μελισσών μας, με κατάλληλα εντομοκτόνα ή πετρέλαιο, διώχνει τις αποικίες των μυρμηγκιών.
retreads_m_m
 • Προστασία από ζώα και απρόσκλητους επισκέπτες. Μια περίφραξη με συρματόπλεγμα αποτρέπει την ενόχληση των μελισσών μας από ζώα που βόσκουν.
rbw-electric-fence
 • Για μελισσοκομεία της βόρειας και ηπειρωτικής Ελλάδος η περίφραξη με ειδικά ηλεκτροφόρα σύρματα χαμηλής τάσης προστατεύουν την περιούσια μας από τις επιθέσεις των αρκούδων, και μια κάμερα ασφάλειας (σύντομα θα σας παρουσιάσουμε σχετικό άρθρο) εποπτεύει και προστατεύει τις κυψέλες μας από επιδόξους κλέφτες (κυψελών - πλαισίων - βασιλισσών - εξοπλισμού)
23045-electric_fence
 • Προστασία από υγρασία. Ένα περιμετρικό ρηχό αυλάκι βοηθού στην απορροή των νερών της βροχής και μια λεπτή επίστρωση με χαλίκι επιτρέπει την επιφανειακή αποστράγγιση του μελισσοκομείου μας.
rubble_texture_by_greyday19
Ένα σύγχρονο μελισσοκομείο πρέπει ακόμη να επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση, με το μελισσοκομικό φορτηγό μας σε όλη την επιφάνεια του, όλες τις εποχές του χρόνου, με βροχές και λάσπες, διευκολύνοντας τον μελισσοκόμο στον έλεγχο των μελισσών, στην φορτοεκφόρτωση κυψελών και ορόφων, στον τρύγο ή την τροφοδοσία τους.

 • Μια είσοδος που κλειδώνει,
 • ένας δρόμος που φτάνει ως το μέσον του μελισσοκομείου, στρωμένος με χαλίκι,
 • καθαροί διάδρομοι που διευκολύνουν τις μεταφορές με καρότσι ανάμεσα στις κυψέλες, κάνουν την δουλειά μας ευκολότερη.
Ακατάλληλος δρόμος
 • Κάποια μελισσοκομικά (νανα) δενδρύλλια που θα φυτέψουμε ανάμεσα στις κυψέλες μας επιτρέπουν την εύκολη σύλληψη των αφεσμών την περίοδο της σμηνουργίας και κάποια μελιτοπαραγωγικά δέντρα, φυτεμένα σε κατάλληλες θέσεις, που δεν σκιάζουν τις κυψέλες μας και δεν εμποδίζουν την πτήση, θα προστατεύουν εμάς και τα οχήματα μας από τον καυτό ήλιο.

 • Τέλος, μια πινακίδα σε εμφανές σημείο του μελισσοκομείου μας, θα πρέπει να αναγράφει το όνομα μας, το τηλέφωνο μας για έκτακτη ανάγκη και κυρίως το μήνυμα:

halt

 
"ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ
ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ"

Σχόλια  

 
+1 #1 κωστας 08-09-2013 10:06
ποια μελισσοκομικα νανα δενδρυλια και θαμνοι μπορουν να μπουν στο μελισσοκομειο?
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 388 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης