Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Απο το Α ως το Ω - Κεφάλαιο 14

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

Επιθεώρηση (Πότε; Πως; Τι;)

Βασικοί Κανόνες:


  • Δεν ανοίγουμε τις κυψέλες μας από απλή περιέργεια, χωρίς συγκεκριμένο λόγο και σκοπό. Το άνοιγμα της κυψέλης ενοχλεί τις μέλισσές μας και επιδρά αρνητικά στην απόδοσή τους.
  • Δεν ενοχλούμε την κυψέλη πολύ νωρίς το πρωί, πριν αρχίσει η δραστηριότητα των μελισσών.
  • Δεν κάνουμε επιθεώρηση με βαριά συννεφιά ή ψιχάλα. Οι μέλισσες γίνονται επιθετικές όταν η ατμόσφαιρα ειναι ηλεκτρισμένη.

Πότε;

Περιμένουμε μια ηλιόλουστη και ζεστή ημέρα για να επιθεωρήσουμε το μελισσοκομείο μας. Αν παρ΄ελπίδα αυτή καθυστερεί, μας αρκεί για ένα σύντομο έλεγχο μια μέρα χωρίς βροχή ή δυνατό άνεμο και θερμοκρασία τοπική, τουλάχιστον 15o C.

 

Πως;

Κάτω από καλές πλέον καιρικές συνθήκες πηγαίνουμε στο μελισσοκομείο μας ντυμένοι κατάλληλα (ανοιχτόχρωμα ρούχα, μελισσοκομική μάσκα, χωρίς να φοράμε αρώματα). Ξεκινάμε από την πρώτη κυψέλη, καπνίζοντας ελαφρά και τις αμέσως γειτονικές για να μην μας επιτεθούν οι μέλισσες τους.

 

Ποτέ δεν ανοίγουμε την κυψέλη χωρίς καπνό.

Αρχίζουμε πάντα καπνίζοντας την είσοδο της κυψέλης που θα επιθεωρήσουμε.

 

Στη συνέχεια καπνίζουμε το εσωτερικό του καπακιού από τις θυρίδες εξαερισμού και περιμένουμε λίγο για να επιδράσει ο καπνός πάνω στις μέλισσες και να κατεβούν από αυτό.

Με την βοήθεια του ξέστρου ανασηκώνουμε το καπάκι προσπαθώντας να μην κάνουμε θόρυβο, την ώρα που αυτό ξεκολλάει από την πρόπολη. Το αποσπούμε, καπνίζοντας ταυτόχρονα με απαλές κινήσεις το εσωτερικό της κυψέλης.

Αφαιρούμε το καπάκι και αφού βεβαιωθούμε ότι η βασίλισσα δεν βρίσκεται  πάνω σε αυτό( σπάνια), με κοφτό χτύπημα με την παλάμη μας, ρίχνουμε μέσα στην κυψέλη τις μέλισσες που εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω του. Αρχίζουμε την επιθεώρηση αφού ακουμπήσουμε ήρεμα το καπάκι πάνω στην επόμενη κυψέλη.

Δουλεύουμε με ηρεμία χωρίς απότομες κινήσεις ακόμα και αν τσιμπηθούμε, για να αποφύγουμε το στρες και τον τραυματισμό των μελισσών και κυρίως της βασίλισσας.

Αρχίζουμε αφαιρώντας το 1ο πλαίσιο προς το μέρος μας. Χρησιμοποιώντας τον ανασηκωτή πλαισίων σαν μοχλό σηκώνουμε κατακόρυφα το πλαίσιο με προσοχή μην συνθλίψουμε  στα τοιχώματα τις μέλισσες.

vlcsnap-2010-09-21-17h06m44s47

Το εργαλείο που σαν μέγγενη συγκρατεί το πλαίσιο σταθερό (δες την εικόνα) βοηθάει στον σκοπό αυτό και συγχρόνως μας επιτρέπει να έχουμε ελεύθερο το ένα χέρι. Ελέγχουμε προσεκτικά αν υπάρχει η βασίλισσα στο 1ο πλαίσιο. Αν υπάρχει, κρατώντας το με προσοχή, με το ένα χέρι με τον μοχλό-μέγγενη- βγάζουμε το επόμενο (2ο) πλαίσιο. Το ακουμπάμε προσεκτικά στο εξωτερικό της κυψέλης μας και με πολλή προσοχή ξαναβάζουμε το πλαίσιο με την βασίλισσα στο εσωτερικό της κυψέλης.

Διαφορετικά αφήνουμε το πρώτο πλαίσιο έξω αφού κάνουμε έλεγχο στα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν και θα αναλύσουμε στην συνέχεια.

Προχωράμε στα επόμενα πλαίσια με πολλή προσοχή, ηρεμία και παρατηρητικότητα.

 

Τι;

  • Εκτιμούμε ποσότητα μελιού-γύρης και έκταση και ποιότητα γόνου.
  • Ψάχνουμε για φρέσκο γόνο και αυγά ημέρας(είναι η μόνη ένδειξη για την ύπαρξη της βασίλισσας αν δεν βρούμε την ίδια ή για την ύπαρξη βασιλικών κελιών αντικατάστασης.
  • Κάνουμε γρήγορο έλεγχο για ενδείξεις ασθενειών.
  • Αξιολογούμε τη βασίλισσα :

Άμεσα από την εμφάνισή της(ακμαία, ακέραια φτερά και πόδια, μεγαλόσωμη, καλυμμένο το σώμα της με χνούδι, σβέλτη) ή

έμμεσα από την ποσότητα του γόνου, την πυκνότητά του, την συνοχή και ομοιομορφία.  Από την εμφάνιση του πλαισίου που περιέχει ομόκεντρους κύκλους από μέλι-γύρη-γόνο κατά σειρά από έξω προς το κέντρο του.

  • Ακόμη εκτιμούμε τον πληθυσμό της κυψέλης και την ποσότητα του σφραγισμένου και ασφράγιστου γόνου.
  • Τέλος προσθέτουμε ή αφαιρούμε πλαίσια αντικαθιστώντας τα ελαττωματικά που ενδεχομένως δεν «πιάνουν» οι μέλισσες. Αν χρειάζεται κάνουμε και τις κατάλληλες ανακατατάξεις ή περιστροφές πλαισίων με σκοπό να δώσουμε χώρο ελεύθερο να γεννάει η βασίλισσα. Προσθέτουμε και ολόκληρους ορόφους αν διαπιστώσουμε έλλειψη χώρου είτε για ωοτοκία είτε για μελιτοσυλλογή.
  • Τελειώνοντας την επιθεώρηση καπνίζουμε ελαφρά τα χείλη της κυψέλης μας γύρω-γύρω και γλιστράμε απαλά το καπάκι προσέχοντας να μη στριμώξουμε μέλισσες. Κλείνουμε τα καπάκια με τα κλειδιά χαλαρά γιατί τα ξύλα των κυψελών με την υγρασία φουσκώνουν. Οι βίδες των κλειδιών παίρνουν όλη την πίεση με συνέπεια να σκίζουν το ξύλο της κυψέλης.

Οι προσεκτικές αυτές παρατηρήσεις καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις μας και εργασίες στον επόμενο έλεγχο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!!!

Προσπαθούμε να μην καθυστερούμε την επιθεώρηση χωρίς λόγο. Ο έλεγχος πρέπει να είναι σύντομος. Σε περίοδο έλλειψης τροφών υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας. Σε περίπτωση που υποπτευθούμε κάτι τέτοιο κλείνουμε την κυψέλη αμέσως και σταματάμε κάθε έλεγχο. Αν κάποια από τα μελίσσια μας είναι επιθετικά, τα ελέγχουμε τελευταία.

Αν δεχθούμε μαζική επίθεση κατά την επιθεώρηση, κλείνουμε την κυψέλη και απομακρυνόμαστε.  Η πυκνή βλάστηση θα μας βοηθήσει να κρυφτούμε προσωρινά αποφεύγοντας πολλά κεντρίσματα και αναβάλουμε τον έλεγχο για την επόμενη ημέρα.

 

Σημείωση: Μετά από κάθε επιθεώρηση κόψτε με το χέρι σας και όλα τα χόρτα που φυτρώνοντας θα περιορίσουν την είσοδο της κυψέλης.

 

 

 

Σχόλια  

 
+7 #1 Μελισσόμαχος 21-09-2010 22:58
Να προτείνω κάτι; Αντί να βγάλετε το πρώτο πλαίσιο στην αρχή της επιθεώρησης,βγά λτε το δεύτερο αραιώνοντας με το ξέστρο τα γειτονικά του. Ετσι δε θα λιώσετε τις μελισσες στην ακρη ουτε θα ξύσετε τις κερηθρες με τα ξερά κεριά στα τοιχώματα...
 
 
-1 #2 Σωτήρης 27-09-2010 19:49
Ερώτηση:Στο παραπάνω βίντεο γιατί δεν "στριμώχνεται" λίγο το μελίσσι;...αφού οι μέλισσες δε "πατάνε" σε όλα τα πλαίσια...!Έτσι το μελίσσι θα μπορεί να προστατευθεί καλύτερα από επιθέσεις σερσενιών,κηρόσ κωρου,κτλ...αλλά και να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ασθένειες όπως η Ευρωπαϊκή και Αμερικάνικη Σηψιγονία!Τέλος θέλω να ρωτήσω γιατί έκανε την αλλαγή πλαισίων;
 
 
0 #3 Ιωάννης Τζιάσιος Bee-shop.gr 28-09-2010 20:45
Παρακολουθώντας το βίντεο της επιθεώρησης,θα προσέξεις οτι το 5ο κατά σειρά πλαίσιο που σηκώσαμε έχει παρακαμφθεί απ τις μέλισσες που βάζουν μέλι και γύρη στα επόμενα δύο.Αν ένα πλαίσιο δεν το "πιάνουν"οι μέλισσες καλό είναι να πάει στην άκρη ή για λιώσιμο.Έμμεσα κάναμε το ίδιο που εσύ προτείνεις. Στριμώξαμε το μελίσσι χωρίς όμως να αδειάσουμε την κυψέλη απο πλαίσια. Η πλούσια ανθοφορία που ακολουθεί (κονιζός, ρείκια, σπαραγγιές, κισσός, πεύκο, χαρουπιές, μάραθος κλπ) και η πολύ καλή και νέα βασίλισσα της κυψέλης αυτής (Πιστεύω να φαίνεται και απ το βίντεο), προοιωνίζουν μια γρήγορη ανάπτυξη και σύντομα θα γεμίσουν τα 10 πλαίσια!!! Ήταν απόλυτα σκόπιμη η μετακίνηση.
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 387 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης