Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούνιος 03, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Απο το Α ως το Ω - Κεφάλαιο 12

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 7 Votes )

Κεφάλαιο 12 - Αγορά μελισσιών, μια απόφαση δύσκολη

questionΚαι τώρα πώς θα γεμίσω τις κυψέλες μου; Που θα βρω μελίσσια; Να αγοράσω από γνωστό μου μελισσοκόμο ή από κάποια μελισσοκομική επιχείρηση που εμπορεύεται μελισσοσμήνη;  Ποιά είναι η καλύτερη εποχή για να κάνω την αρχή;  Έχω ακούσει για την άνοιξη. Ισχύει;Αν όχι τι δυναμικότητα πρέπει να έχει το μελίσσι μου αυτή την εποχή ούτως ώστε να ξεχειμωνιάσει χωρίς φόβο;Τι πρέπει να προσέξω κατά την αγορά; Πως θα το επιλέξω; Με ποιά κριτήρια; Ποιοί θα πρέπει να είναι οι χειρισμοί μου στο αμέσως επόμενο διάστημα για να βοηθήσω τα σμήνη μου; Τι με συμβουλεύετε;

 

 

 

 

Αγαπητέ μου φίλε, τα ερωτήματά σου είναι πολλά! η αγωνία σου εύλογη και η υποχρέωσή μου να σε βοηθήσω να ξεκινήσεις σωστά μεγάλη.
Σαν νέος μελισσοκόμος, προβληματισμένος και γεμάτος ανησυχίες μου θυμίζεις τα πρώτα μου βήματα. Χαρίζοντας μου κάποιος συγγενής δύο μελισσάκια, πριν δέκα επτά χρόνια με έριξε στα βαθιά. "Γκέτο" ο χώρος της μελισσοκομίας, "κρατικά μυστικά" οι μελισσοχειρισμοί και οι μελισσοβοσκές.

"Την καρδιά του ο μελισσοκόμος σου την δίνει απλόχερα, τα μυστικά της τέχνης του ποτέ". Τα βιβλία το μόνο μου βοήθημα και μιά βιντεοκασέτα  τότε που την πήρα από τα "βαθιά κελάρια" του τμήματος μελισσοτροφίας-σηροτροφίας του Υπουργείου Γεωργίας για αντιγραφή, με την βοήθεια κάποιου καλοσυνάτου υπαλλήλου, να είναι καλά.
Διάβασμα, δουλειά, πολλή παρατήρηση και καταγραφή, με βοήθησαν να γίνω από μελισσο-κόπος, μελισσοκόμος.


"Η αρχή το ήμισυ του παντός" κατά το ρητό και η επιλογή και η αγορά μελισσών το μισό της επιτυχίας ή της αποτυχίας σου. Γι’ αυτό άκου:
Ξεκινάς και αύριο αν είναι δυνατόν γιατί είναι σημαντική και η μία μέρα για τον μελισσοκόμο. Πάρε το αγροτικό σου αυτοκίνητο, φόρτωσε τις άδειες (από πλαίσια|) κυψέλες σου και κάνε μία ανάληψη γύρω στα 600 ευρώ, από την τράπεζά σου. Μην νομίσεις όμως οτι με αυτά ότι θα αγοράσεις ένα στόλο μελίσσια!!!!!
Θα επισκεφθείς μία από τις πολλές επιχειρήσεις του κλάδου  μας που παράγουν και εμπορεύονται βασίλισσες και μελισσοσμήνη.

 

Ονόματα και διευθύνσεις για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να σου γράψουμε, αλλά επικοινώνησε μαζί μας. Δεν θα χάσεις!

Στον επαγγελματία μελισσοτρόφο -βασιλοτρόφο, θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις μόνος σου ανάμεσα σε πολλά σμήνη και να ξεχωρίσεις τα καλύτερα.

Τι πρέπει να προσέξεις:

 

  • Κατ’ αρχάς βασίλισσα μεγάλη, με μακριά κοιλιά, ανοιχτόχρωμη καστανή, με ακέραια τα φτερά και ζωηρή.
queen-bee2                         queen
  • Γόνος συμπαγής και ομοιόμορφος ανεξάρτητα από την έκτασή του ο οποίος να περιβάλλεται από ομόκεντρες ζώνες γύρης και μελιού(εικόνα).
DWA_5_plants_brood
  • Μέλισσες που καλύπτουν τουλάχιστον τέσσερα πλαίσια για την εποχή είναι αρκετές, αρκεί να μην βρίσκονται ανάμεσά τους παραμορφωμένες ή χωρίς φτερά
Frame_o_Bees_July_21_2004
  • Αποθηκευμένο μέλι και γύρη το δυνατόν περισσότερο και τέλος

  • Ένας γρήγορος οπτικός έλεγχος εμπρός από τις εισόδους των κυψελών για ύπαρξη υπερβολικού αριθμού πεθαμένων μελισσών, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.
deadbees

Υπολόγιζε το κόστος αγοράς ανά πλαίσιο, γεμάτο με μέλισσες και στις δύο του πλευρές στα δέκα (10) ευρώ και δώδεκα έως δέκα τέσσερα ευρώ το κόστος αγοράς της βασίλισσας. Συνεπώς το ποσό της ανάληψης σου επιτρέπει να αγοράσεις  δέκα μελίσσια τεσσάρων πλαισίων(τεσσάρια) και να κάνεις το καλύτερο κατά την άποψη  μου ξεκίνημα.


Δεν θα αγοράσεις μελίσσια από τον γείτονά σου για να αποφύγεις σκέψεις του τύπου: "δεν μου έδωσε τα καλύτερα"."Μου πάσαρε και δύο γιαγιούλες". "Μάλλον είχαν αρρώστια και δεν με ενημέρωσε".
"Από λεπτότητα δεν τα έψαξα, τα πήρα με κλειστά μάτια και παρότι τα πλήρωσα πανάκριβα νοιώθω και υποχρεωμένος για μια ζωή, ότι μου έκανε χάρη".

ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 

Όσο για την ερώτηση: "Τώρα ή την άνοιξη;"

 

Παρά τα μακροχρόνια σχόλια που διαβάζω περί του αντιθέτου ανεπιφύλακτα προτείνω το φθινόπωρο για νέα αρχή ή για πολλαπλασιασμό των μελισσών από Κεντρική Ελλάδα και νοτιότερα. Μελίσσια με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα όχι μόνο έχουν την δυνατότητα να ξεχειμωνιάσουν , αλλά και με τους κατάλληλους χειρισμούς και την φροντίδα μας προλαβαίνουν μέχρι το τέλος φθινοπώρου να γίνουν δεκαράκια και από νωρίς την άνοιξη να αναπτυχθούν και να γίνουν αποδοτικά.

 

Τα αγόρασα! Πές μου τι να πρωτοκάνω!

Από την στιγμή που αγοράσαμε τα σμήνη μας υγιή και με εγγύηση και εφόσον έχουν γίνει οι κατάλληλες θεραπείες από τον προμηθευτή, δεν τα ενοχλούμε με συχνούς ελέγχους.
Εφόσον γύρω από το μελισσοκομείο μας υπάρχουν γυρεοδωτικά φυτά, η μόνη μας φροντίδα είναι να δίνουμε κάθε σούρουπο μικρή ποσότητα(50 έως 100 gr) σιρόπι 1:1(1 ζάχαρη:1 νερό)

add_rawa_to_sugar_syrupchocolate-sorbet-sugar-syrup

σε ταΐστρα οροφής, για διέγερση της βασίλισσας. Μετά από 15 ~20 ημέρες προσθέτουμε δύο πλαίσια με φύλλα κερήθρας στις θέσεις 2 και 5 και αυξάνουμε την ποσότητα του σιροπιού στο 1 kg ανά ημέρα.

orofissita
Συνεχίζοντας την ίδια τροφοδοσία προσθέτουμε ανά 5 ημέρες και δύο πλαίσια άκτιστα στις θέσεις 2 και 7 και θέσεις 2  και 9 αντίστοιχα.

Μειώνουμε στα 200 gr ανά ημέρα την τροφοδοσία όταν όλα τα πλαίσια είναι πλέον χτισμένα, μέχρις ότου το μελίσσι γίνει δεκάρι. Προϋπόθεση η  ύπαρξη γύρης με ταυτόχρονη μελιτοσυλλογή από εποχιακές ανθοφορίες(ρείκι, πεύκο, ακονιζιά, χαρουπιά, κισσός, κουμαριά κ.λ.π).

 

Η ΣΤΗΛΗ ΜΑΣ ΣΟΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!!!!

 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 443 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης