Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Απο το Α ως το Ω - Κεφάλαιο 11

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

Κεφάλαιο 11 Η στολή, η κουκούλα και τα γάντια

 

Ας συνεχίσουμε την παρουσίαση και των υπολοίπων εξαρτημάτων που θα χρειαστείτε για τη διαχείριση των μελισσιών σας.

 Πρώτη είναι η στολή.equipment10

Αποτελείται από μια μεγάλη φόρμα εργασίας, με μακριά μανίκια και μπατζάκια , συνήθως έχει λευκό χρώμα και ένα μεγάλο φερμουάρ για εύκολο φόρεμα. Στόχος της είναι να προστατεύει τα ακάλυπτα από ρούχα μέρη του σώματος, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, να κρατάει μακριά τη ζέστη, να προστατεύει τα ρούχα μας από λεκέδες κεριού και πρόπολης και τέλος να «ηρεμεί» τις μέλισσες.

Να τα εξηγήσουμε λίγο περισσότερο αυτά.

 

Οι μέλισσες την ώρα της επιθεώρησης ενοχλούνται. Ορισμένες από αυτές θα έρθουν να απειλήσουν τον εχθρό τους(μελισσοκόμος). Αφού εντοπίσουν το σώμα του, από τη μυρωδιά το χρώμα και το σχήμα θα επιχειρήσουν να τον τσιμπήσουν. Τα σημεία που προτιμούν είναι τα μαλλιά, τα χέρια και το πρόσωπο. Έτσι η στολή μας θα προστατεύσει το μελισσοκόμο στα χέρια και τα πόδια επαρκώς

Κατά τη διάρκεια των εργασιών μας το καλοκαίρι, η θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να φτάσει πολλές φορές πάνω από 36 βαθμούς υπό σκιά. Όμως οι εργασίες μας συνήθως γίνονται κάτω από τον καυτό ήλιο, όπου φυσικά η ζέστη είναι ανυπόφορη. Από τη φυσική γνωρίζουμε ότι τα φωτεινά χρώματα αντανακλούν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ακτινοβολίας σε σχέση με τα σκούρα. Έτσι η λευκή στολή είναι το ιδανικό προστατευτικό από τον ήλιο.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης πολλές φορές χρησιμοποιούμε σωματική δύναμη: σηκώνουμε ορόφους, κουβαλάμε πλαίσια και άλλα. Όλα αυτά έρχονται σε επαφή με σημεία του σώματος μας όπως τα χέρια, οι ώμοι, τα πόδια και έτσι δημιουργούν στα ρούχα  λεκέδες από κερί και κυρίως από πρόπολη, που είναι δύσκολο να βγουν. Η στολή προφυλάσσει έτσι τα ρούχα μας.

 

Τι πρέπει να προσέξω στην αγορά μιας στολής;

 • Την ποιότητα του υλικού: Πρέπει να είναι ανθεκτικό για να αντέξει τις κακουχίες και μαλακό για να μην εμποδίζει την κίνηση του σώματος.
 • Την εφαρμογή του πάνω σας: Η στολή πρέπει να είναι ακριβώς στα μέτρα και ελάχιστα χαλαρή για να φοριέται πάνω από τα ρούχα αν χρειαστεί το χειμώνα. Αν είναι υπερβολικά μεγάλη θα εμποδίζει τις κινήσεις σας και θα σκαλώνει σε διάφορα σημεία προκαλώντας φθορές.
 • equipment15equipment16
 • Την ποιότητα των λαστίχων στα άκρα των μανικιών και στα μπατζάκια: αυτά σιγουρεύουν ότι δε θα περάσουν μέλισσες στο εσωτερικό της στολής.
 • Το χρώμα της να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό και φωτεινό: ενοχλεί λιγότερο τις μέλισσες και προστατεύει από τον ήλιο.
 • Τις ανέσεις της: τσέπες, θήκες και κάθε λογής αποθηκευτικός χώρος πάνω της είναι πολύ χρήσιμος για το μελισσοκόμο και τα πράγματα που πρέπει να κουβαλά πάνω του.
 • equipment12
  Ενναλακτική "στολή" μελισσοκόμου

 

Η μάσκα ή κουκούλαequipment20

Η κουκούλα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα καπέλο με σήτα ειδικά διαμορφωμένη για να προστατεύει το κεφάλι μας από τις μέλισσες και το κεντρί τους. Ειδικά «νεύρα» φροντίζουν ώστε η σήτα να μην έρχεται σε επαφή με κανένα σημείο του κεφαλιού, γιατί αλλιώς οι μέλισσες θα τσιμπούσαν πάνω από τη σήτα. Η κουκούλα συνήθως δένει με κορδόνι στην πλάτη η το στήθος και εφαρμόζει στο σώμα με ειδικό λάστιχο στο τελείωμα της.

 

Τι πρέπει να προσέξω κατά την αγορά της;

 • Να έχει μεγάλο οπτικό πεδίο: είναι σημαντικό να μην μας κρύβει τίποτα από το βλέμμα μας.
 • Να μην ενοχλεί όσο τη φοράμε: ορισμένες έχουν ενοχλητικά λάστιχα για να στερεώνονται στο κεφάλι και δεν κρατούν τη σήτα ομοιόμορφα
 • Να επιτρέπει τον αέρα να περνάει από μέσα της: το καλοκαίρι ο ιδρώτας είναι αβάσταχτος και το αεράκι προσφέρει ανακούφιση

equipment

 • Να μπορεί να πλυθεί: η κουκούλα όπως και η στολή λερώνονται αρκετά

equipment22


 • Τέλος να σημειώσουμε ότι η κουκούλα πολλές φορές είναι ενσωματωμένη στη στολή και αποσπώμενη χάρη σε ένα φερμουάρ που τις ενώνει.

equipment23

 

Τα γάντιαequipment1

Είναι το αξεσουάρ που θα χρησιμοποιήσετε λιγότερο. Συνήθως οι νέοι μελισσοκόμοι που νιώθουν ανασφάλεια με γυμνά χέρια χρησιμοποιούν γάντια στην επιθεώρηση τους. Όμως γρήγορα θα καταλάβετε πόσο πολύ σας ενοχλούν, πόσο άβολα είναι σε λεπτές εργασίες και κυρίως πόσο μη-αναγκαία είναι.

equipment2

Τις μέλισσες μπορείτε να τις σπρώξετε απαλά και να μη σας τσιμπήσουν, μπορείτε να τις πιάσετε με τρόπο στο χέρι και να μη σας τσιμπήσουν. Θα σας τσιμπήσουν αν τις στριμώξετε ή πατήσετε. Τα γάντια με την πρόπολη και το κερί σύντομα αρχίζουν να κολλάνε και να σας δυσκολεύουν.

 

equipment7
ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
equipment6
Για μοδάτες γυναίκες μελισσοκόμων

Εν πάσει περιπτώσει για τους νέους που αισθάνονται ότι χρειάζονται γάντια ας δούμε τι να προσέξουν ώστε να τα κάνουν πιο εύχρηστα:equipment8

 • Μαλακό υλικό
 • αντικολλητική επιφάνεια εσωτερικά
 • όχι πολύ σφιχτό λάστιχο στους πήχεις
 • καλή εφαρμογή στα δάχτυλα
 • να πλένονται στο πλυντήριο

 

Γάντια απο μέλισσες

equipment3


Για ερωτήσεις ή απορίες πατήστε εδώ

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 392 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης