Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούλιος 15, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Απο το Α ως το Ω - Κεφάλαιο 10

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 2 Votes )

Κεφάλαιο 10 - Το καπνιστήρι

Τοποθέτησα και τα κεριά στα πλαίσια μου και αγόρασα τα πρώτα μου εργαλεία. Στο μαγαζί που πήγα να αγοράσω τις κερήθρες είδα κι αλλα γνώριμα πραγματα σε μένα: ένα εργαλείο για καπνο, μια κουκούλα και ένα κατσαβίδι για μελίσσια; Εγώ δε θα χρειαστώ να αγοράσω κάτι BeginersSmoker Veil HiveToolανάλογο;

 

Ναι θα χρειαστεί να τα αγοράσεις κι εσυ! Αλλά πρώτα πρέπει να ξέρεις τι να προσέξεις!

Ας τα δούμε ένα ένα αναλυτικά!

 

 

 • Καπνιστήρι

Το εργαλέιο αυτο είναι μια πολύ εξυπνη συσκευή, με απλή τεχνολογία. Θεωρείται το πιο απαραίτητο εργαλείο για το μελισσοκόμο καθώς με τον καπνο του ηρεμεί ή έστω ζαλίζει τις μέλισσεςΤο πιο σίγουρο ειναι οτι πετυχαίνει το σκοπο του: να μην δέχεται πολλα τσιμπηματα ο μελισσοκόμος! Το πώς το πετυχαίνει αυτο θα το δούμε τώρα.

 

Οι μέλισσες ως γνωστόν επικοινωνούν μεταξυ τους με κινήσεις και μυρωδιές απο φερομόνες που εκρινουν. Ειδικά στην περιπτωση κινδύνου, το μελίσσι εκρίνει πολυ έντονη φερομόνη που δηλώνει κίνδυνο.

Απο την αλλη το καπνιστήρι μας, γεμισμένο με πευκοβελόνες, λινάτσες, ξερά χόρτα και οτιδήποτε άλλο ΦΥΤΙΚΌ βγάζει πολύ εντονη μυρωδιά "καπνού" που καλύπτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη μυρωδιά της φερομόνης

Έτσι το καπνιστήρι λειτουργεί μεταφορικά ως παράσιτα στο κανάλι επικοινωνίας των μελισσών και δεν τις αφήνει να ανησυχησουν.

 

Ας δούμε ποια ειναι τα βασικά του τμήματα για να μπορούμε αν χρειαστεί να λύσουμε κάποιο προβλημα που θα μας παρουσιάσει:

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε σωστα:

 

 


Αφού έχετε συλλέξει την καύσιμη υλη, ανοιγετε το καπάκι του και τοποθετείτε στη βάση του λίγη απο αυτή.

PICT0347_000

στη συνέχεια ανάβετε ενα χαρτί ή αλλο ευφλεκτο υλικο και το ρίχνετε μέσα. Αρχίζετε να τροφοδοτείτε με αέρα απο το φυσερό και παράλληλα προσθετε σταδιακά και την υπόλοιπη καύσιμη ύλη. υπολογίζουμε οτι χρειάζεται γέμισμα μέχρι τη μέση ωστε να λειτουργεί και ως φιλτρο.Τέλος πιέζουμε αν θέλουμε ελαφρά οσα βάλαμε για να έχουμε ετσι το φίλτρο μας

bee-smoker-md

Προσοχή στο μέγεθος της καύσιμης υλης, γιατι δεν πρέπει να διαπερνάει ευκολα το πλέγμα της βάσης, γιατι αλλιώς η έισοδος αέρα φράζει και δεν λειτουργεί.

Επίσης ειναι πολύ σημαντικό να μην δημιουργήσουμε μεγάλη εστία στο εσωτερικό του, γιατι απο καπνιστήρι μετατρέπεται σε "φλόγοβόλο" και κατακαίει τα φτερα των μελισσών. Μια σιγανή φωτια παράγει πολυ περισσότερο καπνο.

Στη συνέχει κουμπώνουμε καλά το καπάκι στη θέση του και αρχίζουμε το καπνισμα.

Όμως το καπνιστήρι δεν απαιτεί μονο άναμα αλλά και σβήσιμο. ας μην ξεχνάμε τη νομοθεσία για τους καλοκαιρινούς καπνισμους και φυσικά ας προσέχουμε για να έχουμε δάσος και φυτά να πάμε και του χρόνου τα μελίσσια μας (αν δεν τα κάψουμε κι αυτά μαζί)

bsmoker

Για το σβήσιμο υπάρχουν αρκετοι αποτελεσματικοί τροποι:

 • Άδειασμα του περιεχομένου σε χώμα και κατάβρεγμα με νερό
 • Αδειασμα του περιεχομένου σε χώμα και καλυψη με αυτό
 • Τοποθετούμε μια μπάλα χαρτιού ή ένα φελλό στο στόμιο του και το αφήνουμε να σβήσει με ασφάλεια. στη συνέχεια αδειάζουμε τη στάχτη

Συνηθισμένες ερωτήσεις:

Για πόση ώρα μπορώ να καπνίζω τα μελίσσια μου με ένα γέμισμα;

-Εξαρτάται απο τη χρήση και το είδος του υλικού που καίτε. Εντονο κάπνισμα σημαίνει περισσότερος αέρας και φλόγα, δηλαδή λιγότερη διάρκεια. Πιο ξερη καυσιμη ύλη σημαίνει λιγότερος καπνός, συνεπώς περισσότερη φλόγα εκ μερους σας.Σε γενικες γραμμες πρέπει να υπολογίζουμε περίπου μια ωρα με σωστή χρήση και γέμισμα.

Δυσκολέυομαι να το ανάψω! Τι φταίει;

-Ελέγξτε τη σχάρα στο κάτω μερος. Ισως εχει φράξει και δεν επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει επαρκως. Αν ναι, τοτε γυρίστε το καπνιστήρι και αδειάστε το σε μια σακούλα ή εφημερίδα, στη συνέχεια τοποθετείστε μεγαλύτερα κομμάτια καυσιμης ύλης.

Ελέξτε την καύσιμη ύλη αν ειναι αρκετά ξηρή. Αν έχει συγκεντρώσει υγρασία τοτε θα δυσκολευτείτε να την κάψετε!

 

Μου έσπασε το χερούλι την ώρα που πηγα να το ανοίξω. Τώρα τι κάνω;

 

-Δεν επιχειρείτε να το ανοίξετε με γυμνο χέρι καθως ειναι αρκετά καυτό. Αν εχετε γάντια εργασίας τοτε δοκιμάστε να το ανοιξετε με αυτά. Αν όχι, θα πρέπει να περιμένετε να κρυώσει,

 

Πού θα το φυλλάξω οταν τελειώσω τη δουλειά;

-Προτείνουμε σε χαρτινο κουτί καθως συγκρατεί την υγρασία και επιβραδύνει το σκούριασμα. Η φλόγα στο εσωτερικό καταστρέφει την επιστρωση του υλικού και ετσι ειναι πιο ευαίσθητο στη διάβρωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΧΑΡΤΙ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ,ΥΦΆΣΜΑΤΑ καθώς ο καπνος τους ειναι τοξικός και επικίνδυνος!

 

Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω ως καύσιμη υλη;

white-pine-straw2pinestraw

IMG_1411

-Ξερά χόρτα, μικρά κλαδιά, ξεραμένα υπολλειματα καρπων(φλουδες καλαμποκιού)παλιές λινάτσες, ξερά φύλλα,πριονίδια και γενικά οτιδήποτε μη τοξικο και φυτικό. Προτείνουμε ωστόσο να εκμεταλευτείτε το χαρακτηριστικο δεντρο της πατριδας μας, το πευκο, συλλεγοντας αφθονες πευκοβελόνες κάτω απο τα περισσότερα πευκα, οι οποίες μάλιστα ειναι ηδη ξεραμένες και πιο ευλεκτες.

Ο πυκνός λευκός καπνός ειναι ένδειξη ύπαρξης υγρασίας στο καύσιμο σας, και ειναι επιθυμητός καθώς διαρκει περισσότερη ώρα και ειναι πιο αποτελεσματικός.

 

Υπάρχουν ενδείξεις οτι πρέπει να συμπληρώσω καυσιμη ύλη;

Παρακολουθώντας τον καπνό θα δουμε σταδιακά να σκουραίνει. Οταν αυτό γίνει εντονο τοτε μάλλον χρειάζεται κι αλλο "κάυσιμο". Καθως το υλικό τελειώνει ο καπνος φιλτράρεται λιγότερο και ειναι πιο ζεστός,πράγμα που ενοχλει αρκετά τις μέλισσες.

Τι να προσεξω στην αγορά του:

Στα καταστήματα κυκλοφορούν πολλοι τύποι και σχέδια. Επιλεξτε αυτό που:

 • ταιριάζει καλύτερα στο χέρι σας,
 • έχει την καλύτερη επαναφορά μετα το πάτημα,
 • έχει τις πιο γερές συγκολησεις στις ενώσεις και
 • εχει το καλύτερο ποιοτικά υλικό στο αναδιπλούμενο κομμάτι του φυσερού

 

καθώς αυτά ειναι τα τρωτα τους σημεία. Ακόμα κι αν δε μείνετε ευχαριστημενοι απο την επιλογή σας, θυμηθείτε την επομενη φορα να το ψάξετε περισσότερο.

smokers_tuned

Όσο αφορά το μέγεθος του, έχει σημασία το πληθος των μελισσιών που έχουμε και θέλουμε να εξετάσουμε. Ενα μεγάλο καπνιστήρι θέλει πολυ περισσότερο υλικο για να γεμίσει, με αποτέλεσμα να πηγαίνει χαμενο αν το χρειαζόμαστε για 5-10 λεπτά. και φυσικά δε μπορεί να μείνει και αδειο γιατι δε θα φιλτράρεται ο καπνος

 

 

  ¡ Το ξερατε οτι:

 

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές της μελισσοκομίας έχουν αρχίσει τις έρευνες για ενναλακτικούς τρόπους "καπνισματος";

Μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορα διάφορες παραλλαγές καπνιστηριού:

 • Το liquid smoke, που χρησιμοποιεί ειδική αμπούλα καπνου, η οποία αναμειγνύεται με νερό και μπαίνει σε ψεκαστήρι μετα. Το μεγάλο της μειονέκτημα ειναι οτι το νερό που εκτοξέυει κανει κακο στο ασφράγιστο μέλι

Liquid_SmokeLiquid_bee_smoketriggerbottlelsmokelsmoke1

 • το Cold Smoke που ειναι για πολυ σύντομη χρήση. Ειναι φιάλη τύπου αεροζόλ και προσφέρει στο μελισσοκόμο να κάνει μια εργασία σε πολύ σύντομο χρονικο διαστημα αποφεύγοντας τη διαδικασια του ανάμματος του καπνιστηριου
fabispray

 

 • Το καπνιστήρι τύπου ETNA, με το χαρακτηριστικό του σχήμα στην κορυφή.
bee-smoker
 • Το ηλεκτρικο ή κουρδιστο καπνιστήρι Vulcan. Όχι δεν ειναι αστείο, όντως υπάρχει καπνιστήρι χωρίς φυσερο, με ενσωματωμένο ανεμιστήρα που τον κουρδίζεις για να περιστραφεί ή εχει μπαταρίες και μικρό μοτερ
smokevulcan
 • Το φυσηχτό καπνιστήρι: εδώ ο μελισσοκόμος χρησιμοποιέι το καπνιστήρι σαν μια μεγάλη πίπα, μονο που αντι να ρουφάει τον καπνο, τον φυσάει!
smokepfeife

 

 

Τέλος το παρακάτω καπνιστήρι είναι μια συλλεκτικό και δεν πωλείται!Tongue out

IM000632

Σχόλια  

 
0 #1 Μελισσόμαχος 15-09-2010 16:56
ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!το καπνιστήρι της τρίτης εικόνας πρέπει να επισημανθεί σαν επικίνδυνο!!
Δεν έχει αν προσέξατε σχάρα στο καπάκι του που παίζει το ρόλο "φίλτρου φλόγας" και μπορεί να κάψει τα φτερά των μελισσών
Ανταλακτικές σχάρες επ΄ευκαιρία υπάρχουν στο εμπόριο??
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 382 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης