Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Ιανουάριος 28, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Απο το Α ως το Ω - Κεφάλαιο 9

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

Kεφάλαιο 9ο

 

Τοποθέτησα τα κλειδιά στη θέση τους με μεγάλη επιτυχία και ευκολία. Τώρα λέω να αρχίσω να φτιάχνω τις κερήθρες μου. Περιμένω οδηγίες!

 

Αφού στα προηγούμενα κεφάλαια ασχοληθήκαμε με την αγορά και το φτιασίδωμα των "εξοχικών" κατοικιών των μελισσών μας, καιρός είναι να φροντίσουμε και την εσωτερική διακόσμηση του χώρου τους.

Τα πλαίσια λοιπόν ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό  της κυψέλης. Έχουν όλα τις ίδιες διαστάσεις περίπου ,ανεξάρτητα από τον προμηθευτή. Αποτελούν το "σασί' πάνω στο οποίο τα τοποθετημένα φύλλα κηρήθρας, αφού κτιστούν ,θα πάρουν διαδοχικά και περιοδικά τον ρόλο της θερμοκοιτίδας, της αποθήκης μελιού και γύρης και του εργαστηρίου μετατροπής του νέκταρος σε μέλι. Πάνω σ' αυτά θα περάσουν οι μελισσούλες μας ατέλειωτες ώρες, καλοκαίρια και χειμώνες χαρές και λύπες, μπερκέτια και ανέχειες!

Καλό είναι λοιπόν να φροντίσουμε με περισσή ακρίβεια αυτό το τελευταίο κομμάτι του μελισσοκομικού εξοπλισμού ώστε να τους το δώσουμε καλαίσθητο και ανθεκτικό παρέχοντας στις "υπαλλήλους" μας όλες τις αναγκαίες ανέσεις για την απρόσκοπτη εργασία τους.

Ο εξοπλισμός ενός πλαισίου αποτελείται:

 

 

 • Από τα σύρματα
ρολά σύρματος
 • τα καψίλια και 
Καψίλια
 • το φύλλο κερήθρας.
Φύλλα κερήθρας

Ας πάρουμε λοιπόν τις εργασίες "αρματώματος" με την λογική σειρά.

Τα σύρματα είναι για το πλαίσιο ότι και ο "σουμιές" για το κρεβάτι μας. Πάνω του θα στερεωθεί η κηρήθρα. Πρέπει να είναι λεπτά, ανοξείδωτα και κυρίως ανθεκτικά.

Σύρματα

Ας μην μας διαφεύγει οτι πρόκειται να σηκώσουν το βάρος 3000-4000 μελισσών μαζί με το βάρος μελιού και κεριού που σε ακραίες ,ευχάριστες κατά τα άλλα καταστάσεις μπορεί και να ξεπερνάει τα 4 κιλά. Να σημειώσουμε εδώ, με έμφαση, οτι κατά την διαδικασία του τρύγου και κατά τους χειρισμούς απομάκρυνσης των μελισσών απ' τα πλαίσια (τίναγμα) δέχονται πιέσεις που ξεπερνούν το δεκαπλάσιο του βάρους του πλαισίου.

 

Το "καψούλιασμα"

Ξεκινάμε με το "καψούλιασμα" που έχει σκοπό να προστατέψει τα ξύλα των ορθοστατών απο σκισίματα όταν τεντώνεται το σύρμα.

Γίνεται ευκολότερα μ' ένα καρφί που παίζει το ρόλο οδηγού. Γεμίζουμε το καρφί με καψίλια και τα καρφώνουμε με ένα σφυράκι ενσωματώνοντάς τα στις  οκτώ τρύπες των ορθοστατών .

Προσοχή

 • Υπερβολικά δυνατό χτύπημα μπορει να στραβώσει τα καψίλια.
 • Πριν την αγορά των καψιλίων, βεβαιωθείτε οτι η διάμετρος τους ταιριάζει με τη διάμετρο της τρύπας στο πλάισιο.


Το συρμάτωμα

Είναι μια εργασία που οι περισσότεροι από μας την αφήνουμε για τις κρύες μεγάλες νύχτες του χειμώνα. Δίπλα στο τζάκι με την βοήθεια μιάς συσκευής συρμάτωσης γίνεται εύκολα κι ευχάριστα απ' όλα τα μέλη της μελισσοκομικής οικογένειας.Ωστόσο εσείς αναγκαστικά θα το κάνετε τώρα...

Περνάμε διαδοχικά εναλλάξ μέσα από τα καψίλια των δύο ορθοστατών το ανοξείδωτο μελισσοκομικό σύρμα το οποίο, αν δεν διαθέτουμε συσκευή συρμάτωσης, κόβουμε προκαταβολικά στο κατάλληλο μήκος. Το μελισσοκομικό σύρμα κυκλοφορεί στο εμπόριο σε διάφορα πάχη. Αποφεύγουμε το πολύ μαλακό και το υπερβολικά ατσαλωμένο. Στερεώνεται (αρχή και τέλος) στα πλαϊνά του ίδιου ορθοστάτη με μικρά καρφιά στο ύψος 1ης και 4ης τρύπας μετά το τέντωμα που γίνεται με αυτοσχέδιες επινοήσεις.

Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στη συσκευή συρμάτωσης που εκτός απο το εύκολο και γρήγορο συρμάτωμα, μας βοηθάει στην συγκόλληση και ενσωμάτωση της κηρήθρας στο πλαίσιο, γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι ένα πολύ χρήσιμο πολυμηχάνημα που δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να λείπει απ' τον βασικό μελισσοκομικό εξοπλισμό μας.

Βάση αυτοματισμού

 

 

Προτείνουμε εκ πείρας, οι εργασίες της τοποθέτηση καψουλιών, του καρφώματος καρφιών και της στερέωσης σύρματος-συρμάτωμα, να γίνονται μαζικά ανά στάδιο, το δε τέντωμα του σύρματος λίγες ώρες πριν την τοποθέτηση του φύλλου κηρήθρας, προς αποφυγή σκεβρώματος των ορθοστατών αν παραμείνουν αρκετά μεγάλο διάστημα στην αποθήκη.

 

Τοποθέτηση και ενσωμάτωση του φύλλου της κερήθρας

Τέλος ακολουθεί η τοποθέτηση και ενσωμάτωση του φύλου της κηρήθρας που πρέπει να εκτελείται λίγες ημέρες ή ώρες πριν την τοποθέτησή των πλαισίων στην κυψέλη για πολλούς λόγους.

Ακουμπάμε το φύλο κηρήθρας επάνω στα τεντωμένα σύρματα και το οδηγούμε με τις παλάμες μας να περάσει στο αυλάκι του κηρηθροφορέα. Με την βοήθεια ενός μετασχηματιστή 12 voltΜετασχηματιστές ή μπαταρίας αυτοκινήτου και δύο καλωδίων με ακροδέκτες (κροκοδειλάκια) τους οποίους εφαρμόζουμε για λίγα δευτερόλεπτα στα δύο άκρα του τεντωμένου σύρματος, ενσωματώνουμε το ζεστό σύρμα στο φύλλο κηρήθρας πιέζοντάς το με τις παλάμες μας. Πρέπει το σύρμα να κολλήσει σε όλο το μήκος του, διαφορετικά οι μέλισσες είτε κόβουν το κερί στις θέσεις που δεν έχει κολλήσει  είτε παραμορφώνουν την κηρήθρα.

 

Πέρα από τις αντιστάσεις που είναι κατά τη γνώμη μας το καλύτερο μέσο συγκόλησης, κυκλοφορούν στο εμπόριο και απλούστερα εργαλεία ψυχρής συγκόλησης υπο μορφή αγκαθωτής τροχαλείας που πιέζοντας το σύρμα το αναγκάζουν να εισχωρήση στο σώμα της κηρήθρας.

 

eksartimatakipselis1
Αρμοστήρας κεριού

 

Προσοχή 

Πριν την προμήθεια των φύλλων κηρήθρας ελέγχουμε τα εξής

 

 • Το πάχος της να είναι ικανό στο να αγκαλιάσει το σύρμα (Τουλάχιστον 80 gr),
  beefoundation2
  Παραγωγή κερήθρας
 • το κερί απ'το οποίο είναι φτιαγμένες (αν δεν είναι δικό μας) να είναι καθαρό
 • Να μην έχουν εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ατμοσφαιρικό αέρα και ξεραθούν ή στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες και παραμορφωθούν,
 • Μην χτυπηθούν κατά τη διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσής τους.
 • Οι διαστάσεις τους να καλύπτουν το πλαίσιο μας και τέλος
 • Τα αποτυπώματα των κελιών πάνω στο φύλλο της κηρήθρας να είναι βαθειά και οχι παραμορφωμένα από πιθανό ελάττωμα του τυμπάνου της πρέσας.

 

Για καλύτερη κατανόηση, δείτε το βίντεο, οπου ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος κόβει κι ενα τμήμα του κεριού που δεν χωράει στο πλαίσιο.

Ωστόσο κάνει πολλά σφάλματα που εσείς πρέπει να αποφύγετε...μπορείτε να βρείτε ποια είναι;

 

 

 

 

 

Λοιπά εργαλεία που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την κατασκευή των πλαισίων

 

 

eksartimatakipselis3
Καψουλιέρα

 

eksartimatakipselis5
Πάγκος συρμάτωσης

 

eksartimatakipselis11
Καψουλιέρα

 

 

eksartimatakipselis
Συσκευή τάνισης του σύρματος

 

eksartimatakipselis6
Η ίδια συσκευή εν δράσει

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προιόντα ρωτήστε εδώ!

Σχόλια  

 
+2 #1 Χρηστος 25-10-2011 11:31
Εγω δεν καταλαβα τι λαθη εκανε....
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 292 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης