Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιανουάριος 17, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Σεμινάρια μελισσοκομίας - Ερασιτέχνης και επαγγελματίας

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 20 Votes )

praktika seminariaΟ χειμώνας που διανύουμε είναι η αρχή της νέας μελισσοκομικής χρονιάς. Το 2013 έρχεται με καλές διαθέσεις για τα μελίσσια και τη μελισσοκομία που ήδη γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Η διοργάνωση πρακτικών σεμιναρίων μελισσοκομίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αγκαλιάστηκε απο τον κόσμο με ιδιαίτερη θέρμη. Πάνω απο 400 υποψήφιοι μελισσοκόμοι πέρασαν απο τα τμήματα του 2012 και παρακολούθησαν την εκπαίδευση του ΑΡΧΑΡΙΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ, τη ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ, τις ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ και τα ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ.

Η μεγάλη αποτελεσματικότητα των σεμιναρίων αποδεικνύεται διαρκώς, με ποσοστό άνω του 70% των μαθητών να έχουν πλέον στην κατοχή τους μελίσσια και να τα χειρίζονται με απόλυτη επιτυχία.

Τα σεμινάρια θα συνεχιστούν και φέτος με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και πιο ευέλικτο ωράριο. Ήδη πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν κάνει προ-εγγραφές για τα τμήματα του Φεβρουαρίου ενώ είναι σε εξέλιξη τα σεμινάρια του Ιανουαρίου.

Τμήματα και εγγραφές

Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωτικά τα τμήματα που θα ξεκινήσουν καθώς και το χρονοδιάγραμμα των μαθημάτων τους.

 1. Τμήμα Αρχαρίων
 2. Τμήμα προχωρημένων
 3. Ασθένειες μελισσών
 4. Βασιλοτροφία για αρχάριους
 5. Ταχύρυθμο τμήμα
 6. Σεμινάριο αρχαρίων μέσω internet

1. Σεμινάριο Μελισσοκομίας αρχαρίων:

Το σεμινάριο διοργανώνεται κάθε μήνα, διαρκεί 4 εβδομάδες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

 

 

Θεωρία 24 ώρες Δευτέρα Τετάρτη
Πρακτική 12 ώρες Κυριακή

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο

Δηλώστε συμμετοχή


2. Σεμινάριο μελισσοκομίας - προχωρημένων:

Το τμήμα προχωρημένων ΔΕ θα πραγματοποιηθεί για τη χειμερινή περίοδο. Νέες ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν για το Μάρτη και  Απρίλη του 2013.

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο


3. Σεμινάριο μελισσοκομίας - Ασθένειες μελισσών:

Το σεμινάριο ασθενειών στοχεύει στην ενημέρωση των μελισσοκόμων για την έγκαιρη και αποτελεσματική διάγνωση, καταπολέμιση και διαχείρηση των ασθενειών του μελισσοκομείου.

Στο σεμινάριο αυτό δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο


4.Σεμινάριο μελισσοκομίας - Βασιλοτροφία για αρχάριους:

Το 2ήμερο σεμινάριο περιλαμβάνει ένα θεωρητικό κι ένα πρακτικό μάθημα.

Το τμήμα πραγματοποιείται 2 φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα δοκιμάσουν μόνοι τους να παράγουν βασίλισσες τις οποίες μπορούν να αποκτήσουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε συμβολική τιμή. Το πρόγραμμα της βασιλοτροφίας θα το βρείτε στην ιστοσελίδα www.μελισσοκομος.gr

 

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο
Δηλώστε συμμετοχή5. Σεμινάριο μελισσοκομίας - Ταχύρυθμο τμήμα:

Το 3ήμερο σεμινάριο πραγματοποιείται στις κάθε 2 μήνες. Περιλαμβάνει γνωριμία με τη μελισσοκομία, τις απαιτήσεις, τις προσδοκίες και τις εργασίες του μελισσοκόμου κατα τη διάρκεια του έτους. Επίσκεψη σε μελισσοκομείο και πρακτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου είναι το εξής:

Θεωρητικό μάθημα 

Παρασκευή

15:00 - 21:00

Σάββατο

15:00 - 21:00

Επίσκεψη στα μελίσσια

Κυριακή

10:00 - 13:00
Περιοχή πρακτικής Όρος Αιγάλεω (Κορυδαλλός ή Χαιδάρι)

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο
Δηλώστε συμμετοχή


6. Σεμινάριο μελισσοκομίας μέσω internet - Για αρχάριους:

Διοργανώνεται για πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα online σεμινάριο μελισσοκομίας μέσω διαδικτύου. Στόχος του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει στην επιμόρφωση μελισσοκόμων απο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, με χαμηλό κόστος συμμετοχής και πλήρη αξιοποίηση των πολυμεσικών δυνατοτήτων και τεχνολογιών.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι ιδιαίτερα εύκολη. Μετά τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής και της καταβολής των διδάκτρων, ο ενδιαφερόμενος θα λάβει οδηγίες για την απαιτούμενη διαδικασία και τον τρόπο που θα συνδεθεί online για την παρακολούθηση του σεμιναρίου.

Απαραίτητη προυπόθεση για την παρακολούθηση είναι η ύπαρξη σύνδεσης στο διαδίκτυο 2Mbit ή περισσότερο.

Online σεμινάριο Αρχαρίων Παρασκευή 18:00 - 21:00
Σάββατο 18:00 - 21:00


Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο
Δηλώστε συμμετοχή


 

Κόστος συμμετοχής:


Συνολική διάρκεια (ώρες) Θεωρητικά μαθήματα (ώρες) Πρακτικά μαθήματα (ώρες)  Κόστος

Σεμινάριο μελισσοκομίας - Τμήμα Αρχαρίων

36

24

12 150€ + ΦΠΑ
Σεμινάριο μελισσοκομίας - Τμήμα προχωρημένων

24

3 200€ + ΦΠΑ
Σεμινάριο μελισσοκομίας - Ασθένειες μελισσών 3 30€ + ΦΠΑ
Σεμινάριο μελισσοκομίας - Βασιλοτροφία 6 3 3 90€ + ΦΠΑ
Σεμινάριο μελισσοκομίας - Ταχύρυθμο σεμινάριο 15 12 3 120€ + ΦΠΑ
Online σεμινάριο αρχαρίων 6 6 60€ + ΦΠΑ

 Στους συμμετέχοντες των τμημάτων* παρέχεται δωρεάν:

 • έντυπες και ηλεκτρονικές σημειώσεις
 • βιντεοσκόπηση του μαθήματος σε περίπτωση απουσίας
 • Βεβαίωση παρακολούθησης

 

Για την πραγματοποίηση των πρακτικών μαθημάτων** είναι απαραίτητη:

 • η αγορά ατομικού εξοπλισμού αξίας 15€ για λόγους υγιεινής (μελισσοκομική μάσκα, γάντια) ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας.
 • η ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ αλλεργίας

Επιπλέον παρέχουμε στους μαθητές όλο το πακέτο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για το νέο ξεκίνημα στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και με την εγγύηση του www.Bee-shop.gr

Για τη συμμετοχή στα μαθήματα ακολουθήστε τα βήματα ξεκινώντας με τη συμπλήρωση της ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δηλώσεις συμμετοχής

10 καυτές ερωτήσεις

1.Για ποιο λόγο να κάνω σεμινάρια; Σε τι θα με ωφελήσουν;

Η μελισσοκομία είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη ενασχόληση. Απαιτεί γνώσεις για τη βιολογία της μέλισσας, τα φυτά, τις συνήθειες της κυψέλης, τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της χρονιάς και πολλές ακόμα τεχνικές για την παραγωγή του μελιού και των άλλων προϊόντων. Όλες αυτές οι γνώσεις πέρα από το θεωρητικό κομμάτι, περιλαμβάνουν και πρακτική πλευρά, κάτι που μόνο μέσα από την εκπαίδευση στα ίδια τα μελίσσια μπορεί να επιτευχθεί. Επιπλέον στα σεμινάρια δίνεται έμφαση σε ζητήματα που μπορούν να καθορίσουν την επιτυχία ή την αποτυχία ενός νέου μελισσοκόμου

2.Για ποιο λόγο τα σεμινάρια των αρχαρίων διαρκούν 4 εβδομάδες; Γιατί όχι περισσότερο ή λιγότερο;

Η επιλογή των 4 εβδομάδων ή απλά του ενός μήνα είναι σκόπιμη. Τα μελίσσια είναι μια δυναμική κοινωνία, που αλλάζει από μέρα σε μέρα, από βδομάδα σε βδομάδα. Σε κάθε επίσκεψη στο μελισσοκομείο οι εργασίες είναι διαφορετικές. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε επιλέξει να διαρκούν τα μαθήματα τόσο πολύ. Μέσα σε αυτές τις 4 εβδομάδες οι μαθητές "υιοθετούν" ένα μελισσάκι και αποφασίζουν εκείνοι τους χειρισμούς που θα χρειαστούν, πάντα με την καθοδήγηση και τις συμβουλές των εκπαιδευτών. Μετά το τέλος των 4 εβδομάδων είναι πλέον σε θέση να χειριστούν τα δικά τους μελίσσια. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων αναφέρεται σε 4 εβδομάδες εκπαίδευσης. Ωστόσο η εκπαίδευση δε σταματάει εκεί. Στη συνέχεια η επαφή με τον μαθητή είναι διαρκής και εντελώς δωρεάν. Οι επισκέψεις στα μελίσσια και η παρακολούθηση πρακτικών μαθημάτων είναι ελεύθερη για όλο το έτος. Ωστόσο το καθαρά εκπαιδευτικό κομμάτι, ολοκληρώνεται στις 4 εβδομάδες.

3.Αξίζει να ασχοληθώ με το επάγγελμα του μελισσοκόμου;

Η απάντηση είναι απλή: Αν δεν άξιζε δε θα είχαμε 25.000+ μελισσοκόμους στην Ελλάδα. Αλλά για μια πιο πλήρη και εμπεριστατωμένη άποψη διαβάστε το παρακάτω άρθρο

4.Μετά την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα μπορώ να χειριστώ μόνος μου τα μελίσσια μου;

Σαφώς και είστε σε θέση να χειριστείτε τα μελίσσια σας. Ωστόσο θα χρειαστεί πολλή προσωπική επαφή με τα μελίσσια πριν μπορείτε να πείτε με θάρρος ότι είστε Μελισσοκόμος. Το πρώτο πράγμα που διδάσκεται στο σεμινάριο είναι πως να έρχεστε σε επαφή με τις μέλισσες, χωρίς φόβο και κίνδυνο. Τα βιβλία που σας παρέχουμε, περιγράφουν με μεγάλη λεπτομέρεια όλους τους χειρισμούς και τις τεχνικές που θα κάνετε για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι παλαιότεροι μαθητές μας έχουν ήδη στην κατοχή τους μελίσσια και αυτοί είναι η καλύτερη επιβράβευση για τη δουλειά μας.

5.Τι σημειώσεις παρέχετε;

Το εκπαιδευτικό υλικό που παρέχεται στα σεμινάρια δεν είναι απλές φωτοτυπίες. Είναι πολυμεσικό υλικό, βίντεο, φωτογραφίες και έγκυρα βιβλία από Έλληνες ή ξένους συγγραφείς. Πάνω από όλα όμως παρέχεται η προσωπική συμβουλή και καθοδήγηση καθ'όλη τη διάρκεια της μελισσοκομικής σας καρριέρας.

6.Μένω στην πόλη, σκέφτομαι να φύγω για την επαρχία. Τι κεφάλαιο θα χρειαστεί για να ξεκινήσω με τα δικά μου μελίσσια;

Το αρχικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με τη μελισσοκομία, δεν είναι μεγάλο. Ξεκινάει από τα 800€ και δεν απαιτεί ιδιόκτητο χώρο ή εγκαταστάσεις. Είναι σημαντικό όμως ο αρχάριος μελισσοκόμος να αποκτήσει τουλάχιστον 6 μηνών εμπειρία στο επάγγελμα πριν μπει στη διαδικασία να επενδύσει μεγαλύτερο κεφάλαιο για να επεκτείνει την επιχείρηση του.

7. Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνω στα μελίσσια μου; Με χρειάζονται καθημερινά;

Η μέλισσα και η αποικία τους είναι ένα άγριο και ανεξάρτητο ζώο που δεν έχουν ανάγκη την παρουσία μας για να επιβιώσουν. Συλλέγουν μόνες τους την τροφή τους, αντιμετωπίζουν μόνες τους τις ασθένειες τους και επιβιώνουν σε κάθε περιβάλλον αρκεί να τους παρέχουμε μια καθαρή και στεγανή κυψέλη, ένα προσήλιο μέρος το χειμώνα και μια στοιχειώδη σκίαση το καλοκαίρι.

Ωστόσο για να πετύχουμε μεγαλύτερη παραγωγή οι επισκέψεις μας κυμαίνονται από μια φορά στις 15-20 μέρες το χειμώνα, 1-2 φορές τη βδομάδα την άνοιξη και σε περιπτώσεις τρύγου, καθημερινά το καλοκαίρι. Όλα αυτά ποικίλουν ανάλογα με τον αριθμό των μελισσιών και με την περιοχή.

8. Όλα ακούγονται ενδιαφέροντα. Που είναι η παγίδα στη συγκεκριμένη υπόθεση;

Η παγίδα της μελισσοκομίας είναι ο καιρός και η φύση. Η καλή χρονιά απαιτεί καλό και κακό καιρό αλλά πάντα στην κατάλληλη εποχή. Δεν μας πειράζει ο βαρύς χειμώνας ή το ζεστό καλοκαίρι. Μας πειράζει ο ζεστός χειμώνας και η βροχερή ή ψυχρή άνοιξη. Παρόλα αυτά ακόμα και στην πιο δύσκολη μελισσοκομική χρονιά, οι μέλισσες συλλέγουν το μέλι τους και επιβιώνουν. Στη χειρότερη περίπτωση ο μελισσοκόμος θα κάνει 1-2 τρύγους μέσα στη χρονιά. Φυσικά, θεωρείται δεδομένο οτι θα κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς. Οι περισσότεροι που προσπαθούν να σας απογοητεύσουν ή δεν εργάστηκαν σωστά ή δεν ασχολήθηκαν ενεργά. Μόνοι σας θα κρίνετε κατά πόσο είναι ρίσκο ή όχι η ενασχόληση με τα μελίσσια.

9. Φορολογικά θα επιβαρυνθώ αν αγοράσω μελίσσια;

Η μελισσοκομία φορολογείται με ένα τεκμαρτό εισόδημα ανάλογο με τον αριθμό των κυψελών που δηλώνετε στη φορολογική σας δήλωση. Το κράτος δε σας ζητάει να τηρείτε βιβλία ή να έχετε πρόσθετες υποχρεώσεις. Στη φορολογική σας δήλωση δηλώνετε τον αριθμό των μελισσιών σας και φορολογείστε έμμεσα με ένα σχεδόν ασήμαντο ποσό για το καθένα (λιγότερο από 10€)

10. Δικαιούμαι να πάρω φορτηγό για τα μελίσσια; Είναι απαραίτητο;

Το κράτος χορηγεί άδεια για μελισσοκομικό αυτοκίνητο με μεικτό βάρος 3.5 τόνους. Και πράγματι το μελισσοκομικό φορτηγάκι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί τα μελίσσια μπορούν να γίνουν πολύ πιο αποδοτικά αν μεταφέρονται στις κατάλληλες περιοχές, την κατάλληλη εποχή του χρόνου.

Επικοινωνία

A.P.C.W. Hellas - Σεμινάρια μελισσοκομίας και αγροτικής παραγωγής

Διεύθυνση:Κύρου Άδωνη 1, Πατήσια

Ωράριο: 10:00 - 15:00 Δευτέρα - Παρασκευή

Τηλέφωνο: 6946503340

Υπεύθυνος: Τζιάσιος Ιωάννης

Ιστοσελίδα: www.Μελισσοκομος.gr

Facebook


Σχόλια  

 
+16 #1 ΦΩΤΕΙΝΗ 09-03-2011 15:22
ΚΑΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΠΑΡΧΕΙΑ ΟΠΩΣ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΓΡΑΨΕΙ ΕΔΩ ΠΑΝΩ
 
 
+6 #2 akapoylko 29-06-2011 08:09
:cry: ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΑΛΛΑ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝ. ΠΗΡΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ,ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥ Σ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΝΤΕΤΟ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜ ΑΙ.alapoylko
 
 
+1 #3 tsirogiannis 15-08-2011 22:14
οταν βλεπειs τον γειτονα και καιει ενα παλιο μελισι που ηταν στην σκεπη του και ξερει οτι εισαι μελισοκομοs τι κανειs;
 
 
+1 #4 eee...Vita~* 31-08-2011 15:15
tsirogianni, υπάρχει και η περίπτωση να είχε το μελισσάκι του Αμερικάνικη σηψηγονία..οπότε έπρεπε να το κάψει !!!
 
 
+4 #5 ΤΖΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 18-10-2011 17:27
κανενα σεμιναριο στη θεσσαλονικη
υπαρχει???
 
 
+1 #6 ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΓΟΣ 09-11-2011 18:59
στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ υπαρχει περιπτωση να γινει κατι????....
 
 
-1 #7 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΤΣΑΡΟΣ 14-05-2012 10:32
Καλημερα!Ζω στην Παργα.Υπαρχει περιπτωση να γινει κανενα σεμιναριο αυτο τον καιρο(η μεσα στο καλοκαιρι)στην Ηπειρο?Ευχαριστω!
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 251 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης