Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Απρίλιος 04, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Η επεξεργασία της πρόπολης

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 12 Votes )

Οχυρωματικά έργα πρόποληςΗ πρόπολη ήταν για πολλά χρόνια παρεξηγημένη ουσία. Οι μελισσοκόμοι θεωρούσαν οτι τα κομμάτια απο πρόπολη στη βάση των κυψελών τους χρησίμευαν μόνο σαν "οχυρωματικά έργα" ενάντια σε σφήκες και άλλους εχθρούς. Έτσι προέκυψε και το όνομα "προ-πολις", όπως δηλαδή συνήθιζαν να λένε τις οχυρώσεις και τα τείχη στην αρχαιότητα. Όμως σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και η πρόπολη είναι απο τα πιο θαυματουργά προιόντα της μέλισσας. Η πρόπολη πωλείται απο κάθε κατάστημα ειδών περιποίησης, καλλυντικών και παραιατρικών προϊόντων. Το πιο σημαντικό στάδιο κατά την προετοιμασία της πρόπολης για πώληση, είναι ο καθαρισμός και η απομάκρυνση των κομματιών πέτρας, ακίδων ξύλου, τμημάτων εντόμων, κομματιών κεριού, λαδομπογιάς και άλλων ξένων ουσιών.

 

Αρχικά τα ξύσματα χωρίζονται και ταξινομούνται ανάλογα με την καθαρότητα τους. Στη συνέχεια τοποθετούνται σ' ένα δοχείο με κρύο νερό ανακατεύονται και απομακρύνονται οι ξένες ύλες οι οποίες επιπλέουν στην επιφάνεια. Το πλύσιμο αυτό γίνεται επανειλημμένα με νερό μέχρι το νερό να γίνει εντελώς καθαρό. Έπειτα τα υπολείμματα ξηραίνονται και κάθε κομμάτι πρόπολης εξετάζεται προσεκτικά μήπως περιέχει κάποιο ξένο υλικό .

Για να αποχωριστεί η πρόπολη από το κερί ακολουθείται η εξής διαδικασία όπως περιγράφεται από τον Χαριζάνη (1992). Η καθαρή πρόπολη τοποθετείται σε Μπεν Μαρί με νερό που η στάθμη του να βρίσκεται 5 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της πρόπολης και θερμαίνεται στους 70° C ενώ συγχρόνως ανακατεύεται. Μετά 2-3 λεπτά αφαιρείται το δοχείο και αφήνεται να κρυώσει. Το κερί που έλιωσε σχηματίζει κρούστα στην επιφάνεια και αφαιρείται. Επαναλαμβάνεται η διαδικασία μέχρι να απαλλαγεί η πρόπολη από όλο το κερί που περιέχει.

Πως θα τη διατηρήσω αναλλοίωτη;

 

Η πρόπολη μετά τον καθαρισμό της από ξένες ύλες ξηραίνεται και αποβάλλεται σε ένα τελευταίο έλεγχο για την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων ξένων υλών. Τα μεγάλα κομμάτια πρόπολης μπορούν να σπάσουν αφού διατηρηθούν στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Στην συνέχεια συσκευάζεται πρώτα σε πλαστικές σακούλες οι οποίες αργότερα τοποθετούνται σε βάζα και διατηρείται σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον μέχρι να χρησιμοποιηθεί ή διατεθεί. Η πρόπολη δεν θα πρέπει να τοποθετείται απ' ευθείας σε περιέκτες με πολύ σκληρό περιτύλιγμα (Orgen 1990, lannuzzi, 1990). Η πρόπολη μπορεί επίσης να κονιορτοποιηθεί (εικ. 4) και να φυλαχθεί στο ψυγείο ως σκόνη. Η διαδικασία αυτή γίνεται καλύτερα με μίξερ, στη συνέχεια απαιτείται καλό κοσκίνισμα από λεπτή σίτα.
Ακατάλληλη θεωρείται η πρόπολη που σκέπαζε τρωκτικά ή άλλα ζώα τα οποία δεν μπόρεσαν οι μέλισσες να βγάλουν έξω από τη κυψέλη, η πρόπολη που συλλέκτηκε από κυψέλες που είτε 'φιλοξένησαν' φωλιές μελισσών, είτε δέχτηκαν επεμβάσεις με κηροσκορίνη ή ναφθαλίνη καθώς επίσης και η παλαιά πρόπολη (μεγαλύτερη των 2 ετών).

 

Απο τί εξαρτάται η ποιότητα της πρόπολης που εχω συλλέξει;

 

Η ποιότητα της πρόπολης εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

  • α) φρεσκάδα
  • β) καθαρότητα
  • γ) περιεκτικότητα σε ξένες ύλες και
  • δ) περιεκτικότητα σε ρητίνη.

Ο μελισσοκόμος μπορεί εύκολα να ελέγχει τους τρεις πρώτους παράγοντες. Η περιεκτικότητα όμως σε ρητίνες εξαρτάται τόσο από τις μέλισσες όσο και από άλλους ανεξάρτητους παράγοντες όπως η τοποθεσία, η εποχή και το είδος των δένδρων.
Η ρητίνη αποτελεί το βασικό συστατικό των ιατρικών παρασκευασμάτων γΓ αυτό όσο υψηλότερη είναι, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της πρόπολης.

 

 

Εφαρμογές πρόπολης

Ακατέργαστη πρόπολη

Η ακατέργαστη προπολη μπορει να χρησιμοποιηθεί σε κομμάτια ή να καταψυχθεί και στη συνέχεια να σπαστεί σε μικρότερα ή ακομα και να τριφτει σε πολύ ψιλή σκόνη. Τα μεγαλα κομμάτια της αγνής προπολης μπορουν να μασηθουν αλλα πρεπει να καταναλώνονται μονο σε μικρές ποσότητες καθώς μπορει να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Τα μικρότερα κομμάτια και η σκονη μπορει να καταναλωθουν σε καψουλες ή ανακατεμμενα μαζί με φαγητό ή ροφηματα.

Υγρά αποστάγματα


Η κυριότερη εμπορική χρήση της προπολης βασίζεται σε προετοιμασίες που γινονται απο πρωτεύοντα εκχυλίσματα προπολης. Η πρώτη υλη δυσκολα ειναι κατάλληλη για αμεση  ενσωμάτωση στο τελικό προιόν. Ωστόσο για ιδιωτική χρήση ή σε μικρές ποσότητες, η αγνή προπολη επεξεργάζεται μεσω ενος διαλύτη και μονο το εκχυλισμα αυτου χρησιμοποιείται απο τον καταναλωτη.
Ως διαλύτης μπορει να χρησιμοποιηθεί μια μεγαλη ποικιλία οργανικών διαλυτων αλλα μονο λιγοι ειναι μη τοξικοι και μπορουν να χρησιμοποιηθουν για εσωτερικη και εξωτερικη χρηση απο τον ανθρωπο και τα ζωα. ο πιο συχνος διαλύτης ειναι η αιθανόλη. Ενας εμπειρος αρωματοποιός ή φαρμακοποιός μπορεί να επιλεξει και μερικούς ακομα διαλύτες για ειδική χρήση. Σε μερικές περιπτώσεις, η μείωση ή εξάλειψη των διαλυτών αποτελεί αναγκαία επεξεργασία και γινεται είτε (σε βιομηχανική κλίμακα) με λυοφιλίωση, (πάγωμα ξήρανση) ή με απόσταξη σε κενό και (σε μικρής κλίμακας παραγωγή) με εξάτμιση ή με την απόσταξη.

 

 

Προσθετα διατροφής και ταμπλετες


Η προπολη και τα εκχυλίσματα της μπορουν να χρησιμοποιηθουν μαζί με συμπληρώματα διατροφής ή μεσα σε αλλα σκευάσματα κοσμητικής,διαιτητικής και ιατρικής χρησης. Τα εκχυλίσματα αιθανολης μπορουν απευθείας να αναμειχθουν με τροφιμα και ιατρικα σκευάσματα. Σπανιότερα χρησιμοποιούνται τα υδατικα και γλυκολικα εκχυλισματα. Μία πάστα απο εκχυλίσματα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακομα και σε ταμπλετες ή γλυκά.Ενεσιμες μορφές

Για πειραματικούς σκοπούς πραγματοποιήθηκαν πειράματα με ειδικα εκχυλισματα προπολης σε ενεσιμη μορφη σε ζωα, ειτε ενδοφλεβια είτε ενδομυικα. Τα αποτελεσματα ηταν θετικα και ισως στο μελλον δουμε ενεσεις προπολης για θεραπεία ασθενειών.

 

Τι πρέπει να κάνω πριν την πουλήσω για χρήση ?

 

Η πρόπολη λόγω της χρήσης της ως φαρμακευτική ουσία θα πρέπει να περάσει από μία σειρά διαδικασιών, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η χρησιμότητα όσο και μη τοξικότητα στον άνθρωπο.
Κατά τη συλλογή της από τους μελισσοκόμους η πρόπολη περιέχει ποσοστό ξένων υλών από τις οποίες πρέπει να αποχωριστεί. Τέτοιες ουσίες είναι ακίδες ξύλων, μέρη σώματος μέλισσας, τρίχες μέλισσας, λαδομπογιά
κ.ά.

  • Καθάρισμα πρόποΛης: Κομματάκια πρόπολης που προέρχονται από το ξύσιμο της κυψέλης ή ξύλινων παγίδων συλλογής, τοποθετούνται σε δοχείο με νερό και ανακατεύονται. Ξένες υδατοδιαλυτές ύλες, επιπλέουν σπιν επιφάνεια του νερού και απομακρύνονται. Κατόπιν επαναλαμβάνεται η διαδικασία μέχρι να παρθεί τελείως καθαρό νερό.
  • Απομάκρυνση κεριού από την πρόπολη: Για να αποχωριστεί η πρόπολη από το κερί ακολουθείται η εξής διαδικασία: Καθαρή πρόπολη τοποθετείται σε έναν βραστήρα με διπλά τοιχώματα (σύστημα μπεν μαρί) με νερό που η στάθμη του να βρίσκεται 5 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της πρόπολης. Θερμαίνεται το περιεχόμενο με συνεχή ανάδευση. Μετά από 2-3 λεπτά, το δοχείο μετακινείται και αφήνεται να κρυώσει. Το κερί που έλιωσε σχηματίζει κρούστα στην επιφάνεια η οποία αφαιρείται. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να απαλλαγεί η πρόπολη από όλο το κερί που περιέχει.
  • Βάμμα πρόπολης: Πρόπολη από την οποία απομακρύνθηκε το κερί με την παραπάνω διαδικασία ξαναθερμαίνεται μέχρι να σχηματιστεί πηχτό σιρόπι. Στη συνέχεια προστίθεται ίση ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης με συνεχή ανάδευση. Όταν το μίγμα είναι έτοιμο, φιλτράρεται με λεπτή σίτα για να ληφθεί το "βάμμα πρόπολης" το οποίο είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για προσωπική χρήση.
  • Στην περίπτωση πώλησης της πρόπολης στην βιομηχανία, μετά τον καθαρισμό από ξένες ύλες η πρόπολη ξηραίνεται και υποβάλλεται σε ένα τελευταίο έλεγχο για την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων ξένων υλών. Στην συνέχεια συσκευάζεται πρώτα σε βάζα και πουλιέται από τον παραγωγό στις επιχειρήσεις οι οποίες και θα την επεξεργαστούν. Μετά τον καθαρισμό της διατηρείται σε ξηρό και δροσερό μέρος.
  • Πρόπολη σκόνη: Η πρόπολη κονιορτοποιείται με μίξερ και περνά από λεπτό κόσκινο. Στη συνέχεια περνά από ένα ψιλότερο κόσκινο και αναμιγνύεται με απλή βάση πούδρας σε αναλογία 1:2 για να δώσει τη πρόπολη-πούδρα η οποία χρησιμοποιείται στις πληγές.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 212 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης