Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιανουάριος 24, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αφιερώματα Πυρκαγιές και δασοπροστασία Φορείς δασοπυρόσβεσης - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ΟΤΑ

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ΟΤΑ

Δομή και διοίκηση

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης που πρόσφατα συμπεριέλαβε και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Περιλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση Συντονισμού, η οποία με τη σειρά της περιλαμβάνει το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και άλλες διευθύνσεις. Πρόκειται για ένα επιτελικό όργανο
σχεδιασμού και συντονισμού χωρίς εκτελεστικό κομμάτι και χωρίς αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

Αρμοδιότητες

Οι αρμοδιότητες της ΓΓΠΠ με βάση το νομικό πλαίσιο είναι:
• η έκδοση προς τις Νομαρχίες και τους Ο.Τ.Α εγκυκλίων οδηγιών για τη λήψη μέτρων που αφορούν την πρόληψη υπαίθριων πυρκαγιών και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους,
• Η εξέταση κατά τις συνεδριάσεις του εκάστοτε Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) των αποτελεσμάτων της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ο εντοπισμός τυχόν προβλημάτων στη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και η λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση του μηχανισμού καταστολής και την καλύτερη οργάνωση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Οι ΟΤΑ (Νομαρχίες, Δήμοι ή Κοινότητες) συμμετέχουν στην πρόληψη των πυρκαγιών μέσα από τα αντίστοιχα συντονιστικά όργανα. Εκεί παρίστανται εκπρόσωποι των ΟΤΑ, του Π.Σ., των ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας και δασικών υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικά

 • Η ΓΓΠΠ δεν διαθέτει ειδικό τμήμα για τις δασικές πυρκαγιές αλλά είναι γενικά αρμόδια για τον συντονισμό πρόληψης και καταστολής όλων των φυσικών καταστροφών.
 • Κύριο μέλημα της ΓΓΠΠ είναι η κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη των περιοχών που πλήττονται από καταστροφές, ανάλογα με την ένταση των καταστροφών αυτών. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος στους αρμόδιους φορείς να αναθέσουν σε ιδιώτες μέρος των εργασιών καταστολής, χωρίς να προβούν σε χρονοβόρες διαδικασίες, όπως είναι οι ανοιχτοί διαγωνισμοί.
 • Η ΓΓΠΠ δεν εμπλέκεται σε επίπεδο πρόληψης με κονδύλια και υπηρεσίες που προορίζονται για σχετικά έργα. Ορίζει κριτήρια κατανομής της ΣΑΤΑ, τις ζώνες επικινδυνότητας και προβαίνει σε συστάσεις.
 • Η συνεργασία με τα Δασαρχεία περιορίζεται στη σύνταξη του χάρτη επικινδυνότητας ενώ με το Π.Σ. στη μεταφορά αιτημάτων του σώματος για διάθεση μέσων προς τους ΟΤΑ.
 • Η ΓΓΠΠ έχει προσωπικό 35 ατόμων μόνο, ενώ μέχρι πρόσφατα αυτό περιοριζόταν στα 15 άτομα. Με τα γραφεία πολιτικής προστασίας των Νομαρχιών δεν υπάρχει παρά ελάχιστη συνεργασία, καθώς αυτά υπάγονται στις Νομαρχίες και η ΓΓΠΠ μπορεί μόνο να απευθύνει συστάσεις.
 • Τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Όργανα (ΣΝΟ) φέρνουν στο ίδιο τραπέζι όλους τους φορείς που μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους και συχνά καταλήγουν σε διαπιστώσεις και κοινοποιήσεις ελλείψεων και αδυναμιών.
 • Κατά τη φάση της καταστολής, οι ΟΤΑ κινητοποιούν και διαθέτουν μέσα των ιδίων ή των πολιτών, είτε εθελοντικά, είτε με αμοιβή ή με επιστράτευση, όταν ζητηθεί κάτι τέτοιο από το Π.Σ. Η αποτελεσματικότητα των κινήσεων αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαπροσωπικές σχέσεις των συντελεστών της κατάσβεσης και από τον σχεδιασμό που προηγήθηκε μέσω του ΣΝΟ ή άλλων οργάνων και επαφών.
  Κατά το προηγούμενο καλοκαίρι υπήρξαν παραδείγματα Δημάρχων που εξάντλησαν τη δραστηριότητά τους ζητώντας αεροπλάνα μέσω των ΜΜΕ και έπαιξαν αρνητικό ρόλο στον συντονισμό της καταστολής.
  Υπήρξαν και θετικά παραδείγματα εκπροσώπων ΟΤΑ που έδρασαν με δική τους πρωτοβουλία και μαζί με εθελοντές έσωσαν σημαντικές εκτάσεις και περιουσίες απομακρύνοντας τη βλάστηση μπροστά από το μέτωπο της φωτιάς και σβήνοντας μικρές εστίες και αναζωπυρώσεις.

Αφιερώματα - Πυρκαγιές και δασοπροστασία

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 423 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους
 • KASTOS75

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης