Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Μάιος 22, 2019
Text Size
Home Μελισσοκόμος Μελισσοκομικά φυτά Ελαιοκράμβη - Σωτηρία ή καταστροφή για το μελισσοκόμο

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 7 Votes )

Ελαιοκράμβη - CanolaΔυστυχώς δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης στην Ελλάδας. Συμφωνώ ότι είναι εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό, ότι τα μελίσσια «τρελαίνονται» κτίζουν κηρήθρες και συλλέγουν μέλι, ότι είναι μια επιπρόσθετη σοδειά που δεν είχαμε και ξαφνικά αποκτήσαμε.

Οι επιφυλάξεις μου πηγάζουν από τα εξής:

α) Η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης  ανήκει στα φυτά εκείνα που έχουν γενετικώς τροποποιηθεί. Μέχρι σήμερα δεν καλλιεργείται  στην Ευρώπη ως γενετικά τροποποιημένο φυτό (ΓΤΦ), είναι όμως η καλλιέργεια  εκείνη που μετά  το καλαμπόκι έχει δοκιμαστεί πειραματικά περισσότερο από κάθε άλλο φυτό, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα.

Πίνακας 1. Χώρες που έχει δοκιμαστεί πειραματικά η καλλιέργεια ΓΤ ελαιοκράμβης

Χώρα

Πειραματικές καλλιέργειες

Γαλλία

119

Αγγλία

104

Γερμανία

41

Βέλγιο

52

Σουηδία

39

Η  γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη καλλιεργείται από το έτος 1990 στον Καναδά, και την Αμερική, και από το 2008 στην Αυστραλία. Το έτος 2008, καλλιεργήθηκαν παγκόσμια  5,9 εκατομμύρια εκτάρια με γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη η οποία αποτελεί το 21% της παγκόσμιας καλλιέργειας του φυτού. Στο  Ηνωμένο Βασίλειο, οι  διαπραγματεύσεις για την καλλιέργειά της ως ΓΤΦ βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο τους. 

 

Στην Ελλάδα δεν καλλιεργούνται ακόμα ΓΤΦ αλλά η χώρα μας δέχεται συνεχείς πιέσεις για την καλλιέργειά τους.  Ας μην ξεχνούμε ότι η Ελλάδα με την οικονομική κρίση και τα προβλήματά της είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στη βουλιμία των μεγάλων συμφερόντων και οι φόβοι ότι δεν θα αντέξουμε, είναι βάσιμοι.

Πώς μπορεί να επηρεάσει μια καλλιέργεια ΓΤ ελαιοκράμβης την ελληνική μελισσοκομία; Οι μέλισσες  συνήθως συλλέγουν τροφή σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων. Η ελαιοκράμβη είναι όμως ιδιαίτερα ελκυστική και οι μέλισσες μπορούν να συλλέξουν τη γύρη της και από απόσταση 5 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι, που δεν θέλουν να έχουν μέλι προερχόμενο από ΓΤΦ, πρέπει να απέχουν από την καλλιέργεια αυτή τουλάχιστο 10 χιλιόμετρα. Οι εταιρείες ή οι γεωργοί με βάση τις αποφάσεις της Ε.Ε. δεν είναι υποχρεωμένοι να πληροφορήσουν τους μελισσοκόμους ότι καλλιεργούν ΓΤΦ.  Το μέλι και η γύρη που προέρχονται από ΓΤΦ είτε με ή παρά τη θέληση του μελισσοκόμου, θα πρέπει να διατεθούν με ετικέτα ότι προέρχονται από ΓΤΦ. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για τα ΓΤΦ για τα οποία έχει δοθεί έγκριση να διατεθούν ως τρόφιμα. Μέχρις στιγμής δεν δόθηκε τέτοια άδεια και αυτό σημαίνει ότι τόσο το μέλι όσο και η γύρη δεν μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο. Στην περίπτωση εκείνη που ο μελισσοκόμος διαθέσει στο εμπόριο μέλι το οποίο προέρχεται από ΓΤΦ άσχετα εάν το γνωρίζει ή όχι, έχει την πλήρη ευθύνη με το επιχείρημα «έπρεπε να εξετάσει το προϊόν πριν το διαθέσει». Βεβαίως πέρα από αυτό υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα των αλλεργιών που μπορεί να προκαλέσει μέλι ή γύρη προερχόμενο από γενετικά τροποποιημένα φυτά ελαιοκράμβης και οι δυσμενείς επιπτώσεις στις μέλισσες

β) Η επέκταση της καλλιέργειας της ελαιοκράμβης είναι προδιαγεγραμμένη  και σίγουρη. Η οδηγία 2003/30 για τα βιοκαύσιμα της ΕΕ, ορίζει ότι έως το 2010, ποσοστό ίσο με το  5,75% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές πρέπει να προέρχεται από βιοκαύσιμα και το 2020 να ανέλθει στο 20%.  Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει την οδηγία αυτή στην εθνική της νομοθεσία μολονότι δεν κατάφερε να φθάσει το στόχο των 2% στο τέλος του 2005. Η Ε.Ε. για να πετύχει καλύτερα τους στόχους της επιδότησε τους καλλιεργητές βιοκαυσίμων με 45 ευρώ το στρέμμα. Έτσι, οι αγρότες θα στραφούν όλο και περισσότερο στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης, η επέκταση της οποίας ως μονοκαλλιέργεια θα εκτοπίσει καλλιέργειες όπως το μαλακό και σκληρό σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι και μελισσοκομικά φυτά όπως ο πολύκομβος, το ηλιοτρόπιο και πολλά άλλα λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας. Φοβάμαι ιδιαίτερα την περίπτωση εκείνη, που η φοβερή αυτή αύξηση της μονοκαλλιέργειας της ελαιοκράμβης, συνοδευτεί όχι μόνο με τα ΓΤΦ (ιδιαίτερα μεγάλα συμφέροντα) αλλά και τη χρήση χημικών φαρμάκων. Η ανησυχία μου πηγάζει από το ότι η ελαιοκράμβη δίνει σπόρους για βιοέλαια και άχυρο για στερεό καύσιμο. Η παρουσία υπολειμμάτων δεν ενδιαφέρει το τελικό προϊόν. Σαφώς οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες θα στραφούν προς την καλλιέργεια αυτή για να διαθέσουν τα νέα «επαναστατικά» τους σκευάσματα. Στην περίπτωση αυτή η ελαιοκράμβη θα αποδειχθεί καταστρεπτική για την ελληνική μελισσοκομία.     

γ) Εξίσου σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι το  παραγόμενο μέλι. Το μέλι της ελαιοκράμβης κρυσταλλώνει ταχύτατα (εντός μιας ή ολίγων εβδομάδων).  Μερικές φορές μάλιστα κρυσταλώνει και μέσα στις κηρήθρες πριν προλάβει ο μελισσοκόμος να το  τρυγήσει.  Σήμερα η παραγωγή του μελιού ελαιοκράμβης είναι μικρή, μετά όμως από μερικά χρόνια η αύξησή του θα είναι σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό αναμειγνυόμενο με τις μέχρι τώρα ελληνικές κατηγορίες μελιού, ακόμα και με το πευκόμελο θα επιταχύνει κατά πολύ το χρόνο κρυστάλλωσής τους. Η ελληνική αγορά δεν είναι εξοικειωμένη με το κρυσταλλωμένο μέλι ούτε και με τη ξενική γεύση μελιού ελαιοκράμβης. Στην Ευρώπη το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη λεπτοκρυστάλλωση , μια τεχνική η  οποία δεν ακολουθείται στην Ελλάδα. Έτσι, οι έμποροι διακινητές μελιού, οι απλοί μελισσοκόμοι  και ο κάθε ένας που διαθέτει μέλι θα πρέπει να βρει λύσεις για τη διάθεση και το «πλασάρισμα» στην αγορά της νέας κατηγορίας ελληνικού μελιού.

δ) Μια ακόμα παράμετρος που με προβληματίζει είναι η αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων που θα επέλθει  όταν οι γεωργοί εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές τους καλλιέργειες για να φυτεύσουν φυτά όπως η ελαιοκράμβη για βιοκαύσιμα. Ήδη η τιμή του καλαμποκιού έχει διπλασιαστεί, του σιταριού είναι η υψηλότερη της δεκαετίας, και τα παγκόσμια αποθέματα αγγίζουν το χαμηλότερο επίπεδο της 25ετίας. Χαρακτηριστική είναι η φράση του ειδικού αντιπρόσωπου του ΟΗΕ για το δικαίωμα της διατροφής «260 εκατομμύρια στρέμματα γης που καλλιεργούνται σήμερα για προϊόντα διατροφής θα διατεθούν για την παραγωγή βιοαιθανόλης και βιοντίζελ. Για να γεμίσει ένα ντεπόζιτο χωρητικότητας 50 λίτρων με βιοαιθανόλη, πρέπει να καούν 232 κιλά καλαμποκιού. Με αυτή την ποσότητα, ένα παιδί στη Ζάμπια ή στο Μεξικό ζει για ένα χρόνο»

Εύχομαι οι φόβοι και οι ανησυχίες μου να αποδειχθούν υπερβολικοί.

 

Πηγή: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Εργαστήριο Μελισσοκομίας

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομικά φυτά

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης