Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019
Text Size
Home Μελισσοκόμος Μελισσοκομικά φυτά Φακελωτή - Σπορά και πειράματα

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 7 Votes )

 

ΦακελωτήΠολλοί μελισσοκόμοι, αρχάριοι ή όχι αναρωτιούνται για τη σημασία της φακελωτής, τις αποδόσεις της και τους τρόπους σποράς και εκμετάλλευσης της. Εδώ θα βρείτε την απάντηση που δόθηκε απο το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πότε είναι η καλύτερη εποχή για την σπορά της φακελωτής και τι πρέπει να προσέξω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Η Φακελωτή είναι εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό ιδιαίτερα για νησιά όπως η Σαμοθράκη όπου υπάρχουν άφθονα νερά. Η απόδοσή της στην Ελλάδα εκτιμήθηκε στα 5-10 κιλά/στρέμμα για 6 μελίσσια ενώ στο εξωτερικό αναφέρονται πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις (20-50 κιλά μέλι ανά στρέμμα).

Η εποχή σποράς είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί επηρεάζει σημαντικά τόσο τη διάρκεια ανθοφορίας όσο και το διάστημα της βλαστικής της περιόδου. Το θέμα αυτό εξετάστηκε από το Εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ, όπου οι ερευνητές έσπειραν διαδοχικές σπορές  φακελωτής (1κιλό σπόρος/στρέμμα) κάθε 15 ημέρες  από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο και μελέτησαν τη βλαστική περίοδο του φυτού, την ανθοφορία, την προσέλκυση των μελισσών και άλλων εντόμων επικονιαστών. Ο παρακάτω πίνακας είναι από τη δημοσιευμένη στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση
μελέτη τους (Ιανουάριο του 1993). Όπως φαίνεται φακελωτή η οποία σπείρεται μέχρι τα μέσα Απριλίου έχει μια πλήρη και ομοιόμορφη ανθοφορία που κρατά από 20 έως 30 ημέρες. Όταν σπαρεί από Μάιο μέχρι Ιούλιο παρουσιάζει ανομοιόμορφη άνθηση δηλαδή τα φυτά δεν ανθίζουν όλα μαζί . Όταν σπαρούν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου δεν ανθίζουν τη χρονιά της σποράς, παραμένουν πράσινα καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια και ανθίζουν την επόμενη χρονιά το Μάρτιο-Απρίλιο όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες.

Συνεπώς σε περιοχές όπου υπάρχουν άφθονα νερά η φακελωτή μπορεί να σπαρεί μέχρι τον Απρίλιο ενώ σε περιοχές που δεν υπάρχει νερό για το πότισμά της ενωρίς το φθινόπωρο ώστε να εκμεταλλευτούμε την ανθοφορία της την επόμενη Άνοιξη.


Ημερομηνία σποράς

Έναρξη
άνθησης

Πλήρη άνθηση

Τέλος άνθησης

Περίοδος ανθοφορίας

20/3/91

19/5

1/6

12/6

24

3/4

26/5

6/6

12/6

21

18/4

15/6

24/6

14/7

29

3/5

16/6

25/6

24/7

42 ανομοιόμορφη

18/5

29/6

-

-

ανομοιόμορφη

15/6

18/7

-

-

ανομοιόμορφη

10/7

20/3/92

14/5/92

8/6/92

Άνθιση την επόμενη χρονιά

26/7

22/3/92

15/6/92

8/6/92

Άνθιση την επόμενη χρονιά

 

H φακελωτή κατατάσσεται μεταξύ των 12 καλύτερων μελισσοκομικών φυτών του κόσμου. Σε αρκετές χώρες καλλιεργείται αποκλειστικά από τους μελισσοκόμους για την συντήρηση των μελισσιών και την παραγωγή μελιού.

Για ένα στρέμμα απαιτείται ένα κιλό σπόρος φακελωτής. Ο σπόρος ανακατεύεται καλά με 25 κιλά άμμου και σπέρνεται με το χέρι. Είναι φυτό που απαιτεί νερό.
Όταν ο σπόρος της φακελωτής σπαρθεί νωρίς την άνοιξη  (Μάρτιο-Απρίλιο) τα φυτά ανθίζουν μετά από 50-60 ημέρες και η άνθησή τους κρατά 20-25 ημέρες. Όταν σπαρθεί τους καλοκαιρινούς μήνες τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα σε 30-45 ημέρες και έχουν ανομοιόμορφη άνθηση (θρασυβούλου και συν. 1993). Η καλοκαιρινή σπορά απαιτεί αρκετά ποτίσματα.

Οι σπόροι της φακελωτής μόλις ωριμάσουν εκτοξεύονται από το φυτό πέφτουν στη γη και ξαναφυτρώνουν. Εάν χρειαστεί να συλλέξετε σπόρο θα πρέπει να θερίσετε τα φυτά πριν ξηραθεί η ανθοταξία τους, να τα τοποθετήσετε για μερικές ημέρες στον ήλιο και μετά με ελαφριά κτυπήματα να πάρετε τον σπόρο.

Η απόδοση του φυτού σε μέλι ανά στρέμμα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 κιλά περίπου. Μελισσοκόμος στην Ελλάδα αναφέρει ότι από ένα στρέμμα πήρε 9 κιλά από κάθε ένα από τα 6 μελίσσια που τοποθέτησε στο χωράφι του, δηλαδή συνολικά 54 κιλά.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομικά φυτά

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης