Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούλιος 15, 2020
Text Size
Home Καταναλωτης Πρόπολη Οι θετικές εφαρμογές της πρόπολης

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 10 Votes )

Η πρόπολη περιέχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ουσίες, οι οποίες δρουν επιλεκτικά. Επιτίθενται στα παθογόνα βακτήρια και τους τοξικούς μύκητες χωρίς να είναι επιβλαβείς να τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι λοιπόν δεν επηρεάζεται η φυσική μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου. Επίσης, δεν παρουσιάζει παρενέργειες (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας) και η χρήση της δεν οδηγεί σε εθισμό, δηλαδή σχηματισμό ανθεκτικών στελεχών. Ακόμα, η χρήση της συνήθως ενισχύει την επίδραση των συνηθισμένων φαρμάκων.

Η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματοπάθειας, πρηξίματος και τραυμάτων. Στην εικόνα φαίνεται η θεραπευτική επίδραση της πρόπολης σε βαθύ τραύμα μετά από 30 ημέρες νοσηλείας που εφάρμοσε ο ιατρός Franco Feraboli, στο Νοσοκομείου της Cremona στο Τμήμα Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας

.

Η πρόπολη δρα κατά των ιών και είναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικό. Προσφέρει επίσης προστασία από πι ραδιενέργεια. Επίσης είναι αποτελεσματική για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, για τον προστάτη, για ανωμαλίες του ενδοκρινικού συστήματος και για τοπικούς πόνους όπως ο πονόδοντος.

Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα η πρόπολη δεν προκάλεσε καρκινογένεση, αντίθετα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε συρρίκνωση του όγκου.
Οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές δράσεις της πρόπολης όπως αναφέρονται από την διεθνή βιβλιογραφία είναι:
1. Η ικανότητα να καταστρέφει ή να σταματά τον πολλαπλασιασμό ενός μεγάλου αριθμού βακτηρίων, όπως σταφυλόκοκκων, στρεπτόκοκκων και σαλμονέλλας, bacillus subOis. proteus vulgaris και escherichia coli 6. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο βενζοϊκό οξύ, το φερουλικό οξύ, την πινοσεμπρίνη και άλλα συστατικά που έχει.
2. Οι αντιμυκητιακές ιδιότητες της πρόπολης είναι επίσης γνωστές. Αυτές οφείλονται στο καφεϊκό οξύ, την πινοσεμπρίνη και την πινομπασκίνη.
3. Εχει ισχυρές αναισθητικές ιδιότητες που οφείλονται προφανώς στα αιθέρια έλαια.
4. Είναι αποτελεσματική κατά των μολύνσεων από ιούς, όπως πις γρίπης και του έρπη.
5. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία φλεγμονών. Η αντιφλεγμονώδης δράσης της καλύπτει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις φλεγμονές της τραχείας και του λάρυγγα κ.α
6. Διεγείρει το σχηματισμό κυττάρων και ιστών.
7. Όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά, η πρόπολη έχει αντιρρευματικές ιδιότητες.
δ. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
9. Παρεμποδίζει την οξείδωση κάποιων ουσιών και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σπιν τεχνολογία τροφίμων και την αισθητική.
10.Τέλος η πρόπολη είναι φυτό-αναστολέας, παρεμποδίζοντας έτσι το φύτρωμα.
11.Έχει επουλωπκή δράση. Επιταχύνει την αναγέννηση ιστών και την αποκατάσταση κυττάρων.
Η περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση των παραπάνω θα επιβεβαιώσει την σπουδαιότητα της πρόπολης ως σημαντικού προϊόντος της κυψέλης.
 

Αλλεργικά φαινόμενα: Η πρόπολη πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί υπάρχουν και άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία σ' αυτή. Ο αριθμός των αλλεργικών ατόμων στην πρόπολη είναι 1 στους 2000. Αλλά και η κανονική χρήση μπορεί να προκαλέσει την αρχή μιας αλλεργικής αντίδρασης. Στην επιδερμίδα αυτό φαίνεται με την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων εκεί όπου η επιδερμίδα είναι λεπτή ή ευαίσθητη. Βέβαια, οι κηλίδες αυτές εξαφανίζονται μέσα σε μερικές μέρες. Οταν γίνεται εσωτερική χρήση της πρόπολης η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης είναι πιο σπάνια. Σ' αυπι την περίπτωση εμφανίζονται μικρές κόκκινες κηλίδες στο στήθος και μια ελαφρά φαγούρα. Για τους παραπάνω λόγους, η πρόπολη θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές συγκεντρώσεις στην αρχή και μεγαλύτερες αργότερα.

 

Την αγόρασα...τώρα πώς θα τη χρησιμοποιήσω;

  • Η ανεπεξέργαστη πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη φυσική της μορφή (κομμάτια πρόπολης). Ζεσταίνεται και μαλακώνει στο στόμα και μετά τοποθετείται με πίεση στο πονεμένο μέρος, π.χ. στο δόντι. Διαλύεται μετά με το σάλιο και απορροφάται από το σώμα. Η πρόπολη που χρησιμοποιείται κατ' αυτόν τον τρόπο για φλεγμονές ή έλκη στο στόμα, το λαιμό ή το λάρυγγα, είναι πολύ αποτελεσματική καθώς διεισδύει την εσωτερική μεμβράνη αμέσως. Επίσης καταπραΰνει τον πόνο, χάρη στην αναισθητική δράση που έχει.
  • Η ανεπεξέργαστη πρόπολη μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και σε μορφή κάψουλας. Διαλύεται στο στομάχι και δρα έτσι σ' όλο το σώμα.
  • Εκχυλίσματα πρόπολης σε αλκοόλη συγκέντρωσης 3-30% μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας σε τραύματα, καψίματα και μερικές φορές σε εκζέματα που δεν υποχωρούν.
  • Η πρόπολη χρησιμοποιείται σε κρέμες καλλυντικών, επειδή δυναμώνει τον ιστό του δέρματος, σε γαλακτώματα καθαρισμού, για τη θεραπεία πις ακμής και ως μάσκα προσώπου.
  • Η πρόπολη πούδρα χρησιμοποιείται στις πληγές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κρυολογήματος. Στις περιπτώσεις αυτές η σκόνη πρόπολης λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα σε δόση 1 κουταλάκι τσαγιού κάθε φορά.
  • Το διάλυμα-πρόπολη είναι πολύ χρήσιμο σε εξωτερική ή εσωτερική χρήση παρασκευάζεται ως εξής: Σε δοχείο με 120 ml αλκοόλης τοποθετούνται 100 gr ακατέργαστης πρόπολης. Στις επόμενες 8 ημέρες το δοχείο ανακινείται περιοδικά και μετά αφήνεται για μερικές εβδομάδες ακίνητο. Στο διάστημα αυτό η πρόπολη διαλύεται στην αλκοόλη και καταβυθίζονται οι ξένες ουσίες (κατακάθι). Το διάλυμα πρόπολης λαμβάνεται προσεκτικά από την πάνω επιφάνεια του δοχείου. Από το διάλυμα αυτό λαμβάνονται εσωτερικά 15-20 σταγόνες καθημερινά για την αποφυγή των κρυωμάτων.
  • Τα προϊόντα πρόπολη αλοιφή - after shave και λοσιόν λαμβάνονται με επιπλέον κατεργασία των υπολειμμάτων του διαλύματος πρόπολης. Τοποθετούνται τα κατακάθια σε υφασμάτινη σακούλα, τοποθετείται ένα βάρος από πάνω και βράζονται σε κατσαρόλα με νερό. Το κερί που μαζεύεται στην επιφάνεια του νερού περιέχει πρόπολη η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλοιφής. Η αλοιφή απαιτεί 150 γρ. του παραπάνω κεριού, 240 γρ. λανολίνης λιωμένης σε μπαιν-μαρί και 520 γρ. φυτικό έλαιο (σπορέλαιο και ελαιόλαδο). Αφού το μίγμα κρυώσει προστίθενται 90 γρ. από συμπυκνωμένο διάλυμα πρόπολης. Το νερό προκύπτει από το βρασμό των υπολειμμάτων του διαλύματος πρόπολης περιέχει υδατοδιαλυτά μέρη της πρόπολης και έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Με την προσθήκη οινοπνεύματος (1 2) για την καλύτερη συντήρηση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν after - shave. Η λοσιόν λαμβάνεται με προσθήκη αιθέριων ελαίων (λεβάντα, μέντα).

Για καταναλωτες - Πρόπολη

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 334 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης