Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Δευτέρα, Ιούλιος 13, 2020
Text Size
Home Καταναλωτης Μέλι Το μέλι και η υγεία των παιδιών

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 8 Votes )

Το μέλι στα παιδιάΑπό παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιούσαν το φυσικό μέλι στη διατροφή των βρεφών. Οι πρώτες μαρτυρίες γι' αυτό χρονολογούνται από το 900 π.Χ., όπου συνήθιζαν αμέσως με τη γέννηση του νεογέννητου να «στάζουν» στο στόμα του μερικές σταγόνες μελιού. Υπάρχει μια λαϊκή σοφία κατά την οποία, μια κουταλιά μέλι, που δίνεται στο παιδί, ωφελεί την υγεία του πολύ περισσότερο από μια κουταλιά ζάχαρη.

 

 

Η σύγχρονη επιστήμη αποδεικνύει σήμερα ότι η ζάχαρη είναι μόνο ένα υψηλοθερμιδιακό υδατανθρακικό προϊόν, ενώ το μέλι περιέχει εκτός από υδατάνθρακες και βιολογικά ενεργές ουσίες μεγαλύτερης αξίας για την υγεία. Ακόμη, μερικά από τα βρέφη δύσκολα αφομοιώνουν τους υδατάνθρακες της βιομηχανικής ζάχαρης, αλλά δέχονται άριστα τους υδατάνθρακες που περιέχονται στο μέλι. Αυτά τα παιδιά ξεχωρίζουν για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος και την πιο καλή τους όρεξη. Το μέλι στην καθημερινή διατροφή των παιδιών βοηθά σε μεγάλο βαθμό στη φυσική και πνευματική τους ανάπτυξη. Όταν προσθέτουμε τη βιομηχανική ζάχαρη στο γάλα του παιδιού, πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να περάσει αυτή από το γαστρεντερικό σύστημα στο αίμα του, απαιτούνται πολύπλοκες διεργασίες με τη συμμετοχή ενζύμων, τα οποία στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού δεν έχουν φτάσει ακόμη την πλήρη λειτουργικότητα τους. Σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζεται «υπερφόρτωση» αυτών των ενζύμων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάποια νόσο. Το φυσικό μέλι σε αντίθεση με τη βιομηχανική ζάχαρη έχει αντιβιοτικές ιδιότητες και αλκαλικό ρΗ, που δρουν αντισηπτικά στη στοματική κοιλότητα και αλκαλοποιούν το «εσωτερικό» του παιδικού οργανισμού. Αυτό από τη μεριά του αντανακλά θετικά στη σωματική δύναμη του παιδιού και την καρδιακή του λειτουργία.

Το μέλι στη διατροφή των παιδιών
Ο οργανισμός του παιδιού έχει ανάγκη ενεργειακών ουσιών, σε μεγαλύτερο βαθμό από τον ενήλικα. Έτσι, το μέλι είναι η πιο κατάλληλη ενεργειακή πηγή για την αρμονική ανάπτυξη ενός υγιούς οργανισμού.
Το μέλι βοηθά στην καλύτερη και πλήρη απορρόφηση του ασβεστίου (Ca) και μαγνησίου (Mg) που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος του «αναπτυσσόμενου» οργανισμού, καθώς και στην οδοντοφυΐα. Έχει ακόμη κατευναστικές ιδιότητες στο ΚΝΣ (κεντρικό νευρικό σύστημα) του παιδιού.

 

Με το μέλι το παιδί παίρνει και τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου (Fe) που είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του και που εμπεριέχεται σε μη αρκετές ποσότητες στο μητρικό και αγελαδινό γάλα. Ο αρμονικός συνδυασμός των υδατανθράκων του μελιού (γλυκόζη και λαιβουλόζη) όπως και τα ένζυμα και οι βιταμίνες που περιέχονται σ' αυτό βελτιώνουν την όρεξη και ενεργοποιούν τις πεπτικές λειτουργίες στον οργανισμό του παιδιού. Στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι το μέλι όπως και το γάλα είναι τα πιο κατάλληλα για τη διατροφή στην παιδική ηλικία και την ανάπτυξη ενός αρμονικού οργανισμού, ανθεκτικού στις δυσμενείς επιδράσεις του περιβάλλοντος, σε λοιμώξεις κ.α.
Πολλοί επιστήμονες προτείνουν ως προφύλαξη και θεραπεία των δυστροφιών (διαταραχές της διατροφής) στην παιδική ηλικία την πρόσμιξη μελιού σε μίγμα γάλακτος ρυζιού σε αναλογία 3%. Ακόμη, οι ίδιοι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι τα άρρωστα παιδιά, τα οποία στο φαγητό τους λαμβάνουν μέλι, αναρρώνουν πιο γρήγορα και αυξάνουν πιο γρήγορα το βάρος τους. Ο Ισπανός ερευνητής Β. Auduhar παρατήρησε σε μια ομάδα υγιών παιδιών, στα οποία έδινε για 6 μήνες 2 κουταλάκια μέλι καθημερινά, ότι αύξησαν το βάρος τους κατά 8,5% σε σύγκριση με παιδιά που δεν έπαιρναν μέλι στη διατροφή τους. Ακόμα σ' αυτά τα παιδιά αυξήθηκε η αιμοσφαιρίνη στο αίμα και η λειτουργικότητα της χλωρίδας του εντέρου. Τα παιδιά είχαν ακόμη καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Αυτές οι θετικές επιδράσεις του μελιού οφείλονται πιθανότατα στο σίδηρο, χαλκό, φολικό οξύ και τις βιταμίνες που περιέχει το μέλι. Ο ίδιος ερευνητής προτείνει το μέλι (με την κατάλληλη αραίωση φυσικά) για τα νεογέννητα που τρέφονται με τεχνητό τρόπο, τα πρόωρα νεογέννητα, τα αναιμικά κι αυτά που γεννήθηκαν με βαρύ ίκτερο.

 

Γιαούρτι με μέλι

Μέθοδοι λήψης και δοσολογία του μελιού


Τα παιδιά είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν το μέλι διαλυμένο. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του βλεννογόνου του στομάχου και πόνο που κάνουν το παιδί να μην θέλει το μέλι. Συχνά παρόμοιοι πόνοι εξηγούνται ως «ασυμβατότητα» και για το λόγο αυτό σταματά η λήψη του μελιού. Σπάνια όμως συναντάμε παιδιά με συγγενή ή επίκτητη ασυμβατότητα στο μέλι που εκδηλώνεται με γαστρεντερικούς κολικούς και δερματικές εκδηλώσεις.


Η ημερήσια θεραπευτική δόση για παιδιά από 3 μέχρι 5 χρονών είναι 0,5 1 g ανά κιλό σωματικού βάρους, από 5 μέχρι 7 χρονών 1 g/kg. Το μέλι διαλύεται σε ζεστό νερό, γάλα ή τσάι βοτάνων και λαμβάνεται από το παιδί σε άδειο στομάχι μισή ώρα πριν από το φαγητό. Στα βρέφη και τα παιδιά μέχρι 3 χρονών το μέλι δίδεται αραιωμένο στο γάλα σε αναλογία 10% και 20% αντίστοιχα.
Είναι βασικό να υπογραμμίσουμε ότι το μέλι που χρησιμοποιείται για θεραπευτικό σκοπό θα πρέπει να είναι φυσικό (δηλ. να μη χρησιμοποιείται το μέλι από μέλισσες που έχουν τραφεί με ζάχαρη), να είναι καλά αποθηκευμένο (μακριά από το φως, σε χαμηλή θερμοκρασία), να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, διαλυμένο σε χλιαρό νερό και στην αντίστοιχη για το παιδί δοσολογία. Μόνον όταν εξασφαλίζονται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορούμε να περιμένουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Ορισμένες μητέρες, αλλά και γιατροί, φοβούνται ότι η χρησιμοποίηση του μελιού στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας του παιδιού (αλλεργία). Αυτός ο φόβος είναι απόλυτα αβάσιμος. Το μέλι στις ευνοϊκότερες (optimum) για κάθε ηλικιακή ομάδα δόσεις όχι μόνο δεν οδηγεί σε αλλεργικές εκδηλώσεις, αλλά αντίθετα βοηθά στην καταπολέμηση της αλλεργικής προδιάθεσης. Φυσικά όταν λαμβάνονται μεγάλες ποσότητες μελιού όπως και με κάθε άλλη τροφή ή φάρμακο δεν αποκλείονται οι ανεπιθύμητες αλλεργικές εκδηλώσεις, αλλά αυτό συμβαίνει όταν περάσουμε σε δόσεις πολλαπλάσιες των επιτρεπόμενων.
Ενδείξεις και αντενδείξεις

Μέλι στη διατροφή
Το μέλι χρησιμοποιείται σε νοσήματα των ανωτέρω και κατωτέρω αναπνευστικών οδών (καταρροή, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα), κυρίως σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό, σε αναιμίες, δυσκοιλιότητα, νεφροπάθειες, παθήσεις του ήπατος και των περιφερικών νεύρων, μειωμένη ανάπτυξη, γρίπη, συχνά κρυολογήματα κ.α.
Αντενδείξεις: Ασυμβατότητα στο μέλι (αλλεργία, η οποία συναντάται σπάνια). Το μέλι στα παιδιά με ζαχαρώδη διαβήτη είναι σχετική αντένδειξη. Τα παιδιά αυτά μπορούν να χρησιμοποιούν το μέλι για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά όμως σε αυστηρή περιορισμένη ποσότητα (1/4 έως 1/3 της αντίστοιχης για την ηλικία δόσης) μόνο κάτω από την παρακολούθηση του θεράποντος ιατρού και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.
Διάρκεια θεραπείας: Ανάλογα με τη νόσο και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 14 ημέρες μέχρι 2 μήνες.
Το μέλι ως είδος τροφής πρέπει να μπει στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, αντικαθιστώντας τη βιομηχανική ζάχαρη. Χωρίς να χρησιμοποιείται με υπερβολή, σε φυσιολογικές ποσότητες, μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για έναν υγιή τρόπο ζωής στην παιδική ηλικία.

 

 

Απο το βιβλίο της Pavlina Potchinkova

"Τα προιόντα της μέλισσας στην ιατρική"

Σχόλια  

 
0 #1 ΘΟΔΩΡΟΣ 28-08-2011 10:16
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ;
 

Για καταναλωτες - Μέλι

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 665 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης