Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Μάιος 22, 2019
Text Size
Home Καταναλωτης Μέλι Βιολογικό μέλι - Αξίζει ή όχι;

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 12 Votes )

Μέλι σε βάζοΠολλές φορές ακούμε πως το μέλλον της αγροτικής και ζωικής παραγωγής είναι τα βιολογικά προϊόντα. Φρούτα, λαχανικά, κρέας, γάλα, όσπρια, αυγά, μέλι. Σίγουρα θα έχετε δεί σε κάποιο σούπερ μάρκετ να πουλάνε μαζί με τα άλλα βιολογικά προιόντα στο ανάλογο ράφι και ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ! Αξίζει άραγε να το αγοράσετε;

 

 

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα οφείλουμε να δούμε τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα μέλι ως βιολογικό. Σε αυτό θα μας βοηθήσει η εργασία του κυρίου Ανδρέα Θρασυβούλου γύρω απο την παραγωγή βιολογικού μελιού.

  • Τα μελίσσια πρέπει να είναι ντόπιας ράτσας, ευρωπαική φυσικά, και πρέπει να προέρχονται απο ήδη "βιολογική μονάδα" ή αν δεν είναι αυτό εφικτό να μετατρέπονται άμεσα σύμφωνα με τους κανονισμούς.
  • Ο μελισσοκόμος που θα παράγει "βιολογικό μέλι" οφείλει να μην ταίσει τα μελίσσια του τίποτα άλλο εκτός απο βιολογικό μέλι ή σε περίπτωση ανάγκης με βιολογική ζάχαρη.
  • Οφείλει να έχει τις κυψέλες του μακριά απο ρύππους και σε περιοχές οπου βρίσκονται βιολογικές καλλιέργειες ή αυτοφυής βλάστηση. Ορισμένες καλλιέργειες μπορεί να μην είναι βιολογικές αλλά είναι αποδεκτές νομικά.
  • Ο μελισσοκόμος οφείλει να διακόψει κάθε μορφή ενισχυτικής τροφοδότησης τουλάχιστον 15 μέρες πριν τα μελίσσια αρχίσουν να συλλέγουν μέλι.
  • Ο μελισσοκόμος μπορεί να κάνει θεραπεία για ασθένειες στα μελίσσια του αλλά σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει αλληλοπαθητικά φάρμακα οφείλει να απομονώσει τα μελίσσια αυτά για ένα έτος και στη συνέχεια να αντικαταστήσει όλες τις κερήθρες του. Ωστόσο επιτρέπεται η χρήση φυτικών και ομοιοπαθητικών σκευασμάτων χωρίς ανάλογο περιορισμό. Είναι επίσης προφανές οτι απαγορεύεται να εφαρμόσει κάποια θεραπεία προληπτικά!
  • Για την καταπολέμιση του παρασίτου βαρρόα (varroa) επιτρέπεται η εφαρμογή φυσικών οξέων ενάντια στα ακάρεα.
  • Τέλος στις κυψέλες απαγορεύονται όλα τα χημικά συντηρητικά και τα χρώματα πλην μιας λίστας εγκεκριμένων βιολογικών χρωμάτων. Μόνος τρόπος καθαρισμού η φλόγα, ο ατμός και μερικά ήπια καθαριστικά όπως η χλωρίνη, το σαπούνι, ο ασβέστης κ.α.

 

Η λίστα αυτή είναι αρκετά περιληπτική και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που μπορείτε να βρείτε στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

 

Όπως καταλαβαίνει κανείς οι προυποθέσεις είναι αρκετά αυστηρές και ορισμένες φορές αδύνατον να εφαρμοστούν απόλυτα. Αυτό που οφείλουμε να εξηγήσουμε είναι πως οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τη "Μη-Βιολογική Μελισσοκομία" χωρίς ωστόσο να γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Δηλαδή ο κάθε ευσυνείδητος μελισσοκόμος εφαρμόζει την πλειοψηφία των παραπάνω κανόνων (πλήν της βιολογικής ζάχαρης και κεριού) και αποφεύγει να εφαρμόσει θεραπεία αν σκοπεύει να συλλέξει μέλι.

 

Δυστυχώς όπως σε κάθε κλάδο υπάρχουν και οι ασυνείδητοι. Ακόμα και αυτοί όμως δε μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία σας καθώς τίποτα απο αυτά δεν μπορεί να απειλήσει για τον καταναλωτή, ακόμα και όταν δεν τηρηθεί καθόλου!

 

Δική μας πρόταση: Αγοράστε μέλι απο μελισσοκόμο που γνωρίζετε, που εμπιστεύεστε και που θα τον ξαναβρείτε μπροστά σας αν κάτι δεν πάει "καλά" Έτσι θα βεβαιωθείτε πως τρώτε αγνό μέλι κι ας μην είναι βιολογικό. Αν πάλι σας αρέσουν οι τίτλοι και η τελειότητα που παρέχουν τα εγκεκριμένα "ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΛΙΑ" μπορείτε να πληρώσετε τη διαφορά τιμής και να το απολαύσετε!

 

Η επιλογή είναι δική σας!

Σχόλια  

 
+2 #1 Γιάννης Φέγγος 16-03-2011 20:16
Υπάρχει τρόπος να μοιράζομαι τα άρθρα σας με φίλους μέσω του e-mail μου? Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για την δουλειά σας.
 

Για καταναλωτες - Μέλι

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 2523 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης