Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούνιος 03, 2020
Text Size
Home Καταναλωτης Γύρη Η αξία της γύρης για τον άνθρωπο

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

 

Η αξία της Γύρης για τον άνθρωπο

Εισαγωγή

Αναρίθμητες είναι οι ιστορίες αλλά και οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από τις μυστηριώδεις δυνάμεις της γύρης και την θρεπτική της αξία. Από αρκετούς αποκαλείται ως το «μοναδικό πλήρες τρόφιμο». Επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι δηλώνουν ότι καταναλώνουν γύρη, ισχυρίζονται ότι η απόδοσή τους οφείλεται σε αυτό το «μαγικό τρόφιμο». Αρκετοί έμποροι χρησιμοποιώντας δελεαστικά ονόματα, ετικέτες και περιγραφές κατά το λανσάρισμα διάφορων προϊόντων που περιέχουν γύρη, φτάνουν ορισμένες φορές σε υπερβολές, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες στους ανθρώπους, οι οποίες ακολουθούνται και από υψηλές τιμές στο τελικό προϊόν. Τέτοιες πρακτικές είναι ανέντιμες και πρέπει να αποφεύγονται.

Από την άλλη συχνά είναι δύσκολο για έναν απλό άνθρωπο να επαληθεύσει τις πολυάριθμες απόψεις, ειδικότερα αυτές που υποστηρίζονται από «ιατρικές εκθέσεις». Αντιθέτως δεν χρειάζεται πάντα μία επιστημονική έρευνα για να αποδείξεις ότι ένα τρόφιμο (ή μία ουσία φυτικής προέλευσης) έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη δεν διατίθεται ή δεν μπορεί να αποδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα στηριζόμενη στις πάγιες και στερεότυπες μεθόδους και τεχνολογίες που χρησιμοποιεί.
Οι κόκκοι της γύρης είναι μικρές, αρσενικές αναπαραγωγικές μονάδες (γαμετό-φυτα) οι οποίες σχηματίζονται στους ανθήρες των ανώτερων ανθοφόρων φυτών (εικ.1). Η γύρη μεταφέρεται πάνω στο στίγμα του άνθους (διαδικασία γνωστή και ως επικονίαση) είτε από τον αέρα είτε από το νερό είτε από διάφορα ζώα κυρίως έντομα. Από τα έντομα ο σπουδαιότερος επικονιαστής είναι η μέλισσα,. γιατί τρέφεται αποκλειστικά με γύρη και νέκταρ, ζει σε κοινωνίες και μπορεί να εκτραφεί από τον άνθρωπο
 
Εικόνα: 1 : Στο άνθος του κρίνου, οι ανθήρες ελευθερώνουν τόση γύρη που πέφτει στα πέταλα. Αξιοσημείωτοι είναι και οι γυρεόκοκκοι που απορροφούνται από την επιφάνεια του στίγματος
 melissamilia

Αναλόγως με τις απαιτήσεις για την διαδικασία και τον τρόπο μεταφοράς από το ένα άνθος στο άλλο, κάθε είδος φυτού έχει αναπτύξει ένα χαρακτηριστικό τύπο γυρεόκοκκου. Οι διάφοροι τύποι γυρεόκοκκου από τα περισσότερα είδη φυτών μπορούν να διαχωριστούν τόσο από την εξωτερική τους μορφή όσο και από την χημική τους σύσταση και την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά. Οι διαφοροποιήσεις αυτές χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση παλαιοντολογικών ανακαλύψεων (παλαιοπαλινολογία) και την ταυτοποίηση της γεωγραφικής και βοτανικής προέλευσης του μελιού (μελισσοπαλινολογία).

Για να καθορίσουμε την θρεπτική αξία της γύρης ως συμπληρωματική τροφή ή φάρμακο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η γύρη από τα διάφορα είδη φυτών διαφέρει και κανένας τύπος γυρεόκοκκου δεν μπορεί να περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στην «γύρη» γενικώς. Για αυτό το λόγο στην εργασία αυτή ως γύρη θα αναφέρεται πάντα ένα μίγμα από γυρεόκοκκους από διάφορα είδη φυτών. Ως φυσικό συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι η γύρη διαφέρει από χώρα σε χώρα και από οικοσύστημα σε οικοσύστημα. Φυσικά αυτό θα το έχουνε διαπιστώσει και οι αλλεργικοί άνθρωποι στη γη κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Φαίνεται ότι η προέλευση της γύρης από ένα πολύ ειδικό σημείο των φυτών, τους ανθήρες, και η χρησιμοποίησή της στην εφαρμογή εναλλακτικής ιατρικής, είναι οι κύριοι δύο λόγοι που έχουν συντελέσει στο να δημιουργηθούν τόσες φήμες γύρω από τις θεραπευτικές και ιατρικές ιδιότητες της γύρης.

Πέρα όμως από αυτές τις λιγότερο ορθόδοξες επεξηγήσεις, συγκεκριμένα εμπειρικά αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς για την επίδραση της γύρης στον άνθρωπο και τα ζώα. Σε μία πολύ καλή εργασία γίνεται σύγκριση της μέσης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, λίπος, ανόργανα συστατικά και βιταμίνες της γύρης με άλλα βασικά τρόφιμα. Η γύρη ήταν πλουσιότερη στα περισσότερα συστατικά όταν γίνονταν σύγκριση με βάση το βάρος ή το θερμιδικό περιεχόμενο από τρόφιμα όπως το μοσχαρίσιο κρέας, το τηγανητό κοτόπουλο, τα βρασμένα φασόλια, το ψωμί ολικής αλέσεως, το μήλο, διαφορά ωμά λαχανικά και ντομάτες. Αν και τα στοιχεία σε πρωτεΐνη και ανόργανα συστατικά σε σχέση με το μοσχαρίσιο κρέας και τα φασόλια ήταν παρόμοια, η γύρη περιείχε 10 φορές περισσότερη θειαμίνη και ριβοφλαβίνη και πολλαπλάσιες συγκεντρώσεις νιασίνης. Η γύρη συνήθως καταναλώνεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτές που θα κάλυπταν τις ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου σε πρωτεΐνες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική πηγή θρεπτικών συστατικών ιδιαίτερα όταν εφαρμόζονται ανεπαρκείς δίαιτες.

Εκτός όμως από τις ευεργετικές θρεπτικές συνέπειες της γύρης, θα πρέπει να αναφερθούμε και στο συνεργιστικό της χαρακτήρα. Αυτός αφορά μια σειρά από ευεργετικές αλληλεπιδράσεις συστατικών, που συντελούν στην καλύτερη απορρόφηση και χρήση των θρεπτικών συστατικών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα θρεπτικά συστατικά της γύρης μπορούν να οδηγήσουν επίσης και στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του οργανισμού όταν η διατροφή του δεν είναι και τόσο επαρκώς ισορροπημένη.

Η γύρη που συλλέγεται από τους μελισσοκόμους και χρησιμοποιείται σε διάφορα τρόφιμα και φαρμακευτικά σκευάσματα, δεν είναι ίδια με αυτήν που απαντά στους ανθήρες των φυτών. Οι εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες γυρεόκοκκοι ανά φυτό, συλλέγονται από τις μέλισσες και τοποθετούνται ως σβόλοι γύρης στα πίσω πόδια τους με τη βοήθεια ειδικών χτενιών και τριχών (εικ. 2). Κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής συλλογής γύρης, η μέλισσα μπορεί να μεταφέρει μόνο 2 σβόλους γύρης.

Οι γυρεόκοκκοι που συλλέγονται από τις μέλισσες είναι συνήθως αναμεμιγμένοι με νέκταρ ή αναμασημένο μέλι με σκοπό να συγκολληθούν μεταξύ τους και να προσκολληθούν στα πίσω τους πόδια.

Εικόνα 2. Συλλογή γύρης από άνθος μηλιάς.

Η συλλέκτρια μέλισσα σπάνια συλλέγει γύρη από λουλούδια που ανήκουν σε διαφορετικά είδη φυτών κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής. Για αυτό και ο σχηματιζόμενος σβόλος από γύρη στα πίσω της πόδια περιέχει ένα ή μερικούς τύπους γυρεόκοκκων. Το χρώμα του σχηματιζόμενου σβόλου από γύρη είναι συνήθως κίτρινο αλλά μπορεί να είναι και κόκκινο, μοβ, πράσινο, πορτοκαλί ή κάποιο άλλο χρώμα. (εικ. 3)

Το μερικώς ζυμούμενο μίγμα γυρεόκοκκων που αποθηκεύεται στις κερήθρες, γνωστό και ως «μελισσόψωμο», έχει διαφορετική σύσταση και θρεπτική αξία από τους φυσικούς γυρεόκοκκους και αποτελούν την τροφή των προνυμφών μελισσών και των νεαρών εργατριών με σκοπό την παραγωγή βασιλικού πολτού.
 


Οι γυρεόκοκκοι κυμαίνονται από 6 έως 200 μm σε διάμετρο και έχουν ποικιλία χρωμάτων, σχήματος και επιφανειακής δομής. Συνήθως διαφέρουν σημαντικά, τουλάχιστον σε επίπεδο είδους, ώστε να μπορούν να διαχωριστούν. Οι περισσότεροι γυρεόκοκκοι έχουν ένα πολύ σκληρό εξωτερικό περίβλημα το οποίο είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να βιοαποικοδομηθεί. Είναι τόσο σκληρό που μπορεί να βρεθεί ακόμα και σε απολιθώματα χιλιάδων ετών. Είναι ωστόσο πορώδες και έτσι επιτρέπει την γονιμοποίηση αλλά και την εξαγωγή των εσωτερικών ουσιών.

xromatagyris

Εικόνα 3: Διάφοροι έγχρωμοι σβόλοι γύρης που συλλέχθηκαν από τις μέλισσες
(Φωτ. Δήμου Μ.)

Η χημική σύσταση της γύρης

Εξαιτίας της διαφοροποίησης μεταξύ των γυρεόκοκκων των διαφόρων φυτικών ειδών, η μεταβολή στην περιεκτικότητα τους σε κάποιες ουσίες μπορεί να είναι σημαντική. Αν και έχει αναφερθεί περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πάνω από 40%, συνήθως κυμαίνεται από 7 έως 35%. Η συνήθης περιεκτικότητα σε σάκχαρα κυμαίνεται από 15 έως 50% και η περιεκτικότητα σε άμυλο μπορεί να είναι πολύ υψηλή (μέχρι 18%) σε μερικά ανεμόφιλα φυτά. Ορισμένα στοιχεία για την περιεκτικότητα σε συστατικά της γύρης των μελισσών παραθέτονται στον πίνακα 1.

Πίνακας 1. Χημική σύσταση γύρης (Jannuzziι 1993)
  

Μέση περιεκτικότητα

Εύρος διακυμάνσεων

Πρωτείνες

22% 1-30%

Υδατάνθρακες   

31%

0-41%

Λίπος   

5%

1-14%

Ανόργανα στοιχεία

3% 1-6%

Υγρασία

11% 7-16%

 

Άγνωστα στοιχεία

 

29% 22-36%

Τα κύρια συστατικά είναι πρωτεΐνες, αμινοξέα, λιπίδια (λίπη, έλαια και άλλα παράγωγα) και σάκχαρα. Τα δευτερεύοντα συστατικά παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλία (πίνακας 2). Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα περιέχονται στην γύρη καθώς και αρκετά άλλα αμινοξέα, με την προλίνη να βρίσκεται στις χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Περιέχονται επίσης αρκετά ένζυμα, αλλά μερικά από αυτά, όπως η οξειδάση της γλυκόζης, έχουν προστεθεί από τις μέλισσες.

Μεταξύ των λιπαρών οξέων που περιέχονται, το παλμιτικό οξύ είναι το πιο σημαντικό ακολουθούμενο από τα μυριστικό, λινολεϊκό, ελαϊκό, λινολενικό, στεαρικό και άλλα. Επίσης βρέθηκαν 7 στερόλες μεταξύ των οποίων και η χοληστερόλη. Μόνο-, δι- και τριγλυκερίδια βρίσκονται σε αφθονία.

Τα πιο απλά σάκχαρα που περιέχονται στη γύρη, όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η σουκρόζη, προέρχονται από το νέκταρ ή το μέλι των συλλεκτριών μελισσών. Οι πολυσακχαρίτες όπως η πηκτίνη, η κυτταρίνη, η λιγνίνη, η σποροπολενίνη και άλλοι, αποτελούν κυρίαρχα συστατικά της γύρης. Μετά την αποθήκευση της γύρης στην κερήθρα, η προσθήκη σακχάρων και ενζύμων συντελεί στην δημιουργία του μελισσόψωμου, μέσω της οξυγαλακτικής ζύμωσης.

Πίνακας 2. Περιεκτικότητα της γύρης μελισσών σε διάφορα συστατικά.

Φλαβονοειδή

Τουλάχιστον 8

(τα είδη των φλαβονοειδών είναι χαρακτηριστικά για κάθε είδος γύρης)

Καροτενοειδή

Τουλάχιστον 11

Βιταμίνες

C, E, B σύμπλεγμα (Συμπεριλαμβανομένων των νιασίνη, βιοτίνη, πεντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη (Β2), και πυριδοξίνη (Β6)).

Ανόργανα συστατικά

Βασικά στοιχεία : K, Na, Ca, Mg, P, S.

Στοιχεία σε μικροποσότητες: A1, B, C1, Cu, I, Fe, Mn, Ni, Si, Ti και Zn

Ελεύθερα αμινοξέα

Όλα

Νουκλεϊκά οξέα και νουκλεοτίδια

DNA, RNA και άλλα

Ένζυμα

Περισσότερα από 100

Ρυθμιστές ανάπτυξης

Αυξίνες, Γιββεριλλίνες, Κινίνες και αναστολείς ανάπτυξης

 

Φυσιολογικές επιδράσεις της γύρης

Ανεπιβεβαίωτα περιστασιακά γεγονότα. Οι θετικές συνέπειες και τα ευεργετήματα που προέρχονται από την κατανάλωση γύρης, σύμφωνα με την μη επιστημονική βιβλιογραφία στο θέμα είναι ατελείωτες. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουνε παρατηρήσει βελτίωση σε χρόνια προβλήματα. Ορισμένες από τις σημαντικότερες ασθένειες για τις οποίες αναφέρεται ότι παρατηρήθηκε βελτίωση με τη χρήση γύρης παρουσιάζονται στον πίνακα 3. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ευεργετήματα αυτά προέρχονται από μη επιστημονικές έρευνες και αποτελούν κομμάτι από τις προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων χωρίς να υπάρχει ιατρική ή επιστημονική απόδειξη αυτών των εικασιών. Ορισμένες φορές η εξαφάνιση των συμπτωμάτων μαρτυρείτε από πρακτικούς θεραπευτές αλλά οι αιτίες για τέτοιου είδους θεραπείες δεν επαληθεύτηκαν μέσα από περαιτέρω έρευνες που έγιναν.

Πίνακας 3. Μη επιστημονικές αναφορές και ισχυρισμοί από πλεονεκτήματα, θεραπείες ή ευεργετήματα που προέρχονται από την χρήση ή κατανάλωση γύρη συλλεγμένης από μέλισσες.

Θεραπείες και ευεργετήματα

 • Απόδοση αθλητών   
 • Καρκίνο σε ζώα
 • Απορρόφηση κατά τη χώνεψη   
 • Κρυολογήματα
 • Ανανέωση   
 • Ακμή
 • Γενική αναζωογόνηση   
 • Ανδρική στειρότητα
 • Ζωτικότητα προσώπου   
 • Αναιμία
 • Όρεξη   
 • Υψηλή πίεση
 • Συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης   
 • Νευρικές και ενδοκρινικές ανωμαλίες
 • Χαρίζει ευεξία και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση   
 • Έλκη
 • Απόδοση αλόγων ιπποδρόμου   
 • Βοηθά στη διανοητική λειτουργία

Επιστημονικά γεγονότα

Οι μοναδικές μακροχρόνιες παρατηρήσεις επάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες της γύρης σχετίζεται με το πρόβλημα του προστάτη και των αλλεργιών. Παρατηρήσεις δεκαετιών σε χώρες της δυτικής Ευρώπης και μερικά κλινικά τεστ, έδειξαν ότι η κατανάλωση γύρης μπορεί να είναι ευεργετική για τη θεραπεία του προστάτη οποίος ξεκινά από επιμόλυνση και καταλήγει σε καρκινικό πρήξιμο.

Η χρήση της γύρης ως πρόσθετο σε ζωικές δίαιτες οδήγησε σε αύξηση του σωματικού βάρους και είχε και άλλες ευεργετικές συνέπειες σε γουρουνόπουλα, μοσχάρια, κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής και εργαστηριακές καλλιέργειες εντόμων.

Τα βακτηριοστατικά χαρακτηριστικά που επέδειξε η γύρη οφείλονται κυρίως στην παρουσία της οξειδάσης της γλυκόζης που προστίθεται από τις μέλισσες κατά την προσθήκη μελιού ή νέκταρ για την συγκόληση των γυρεόκοκκων. Για αυτό και η δραστηριότητα ποικίλει μεταξύ των διάφορων σβόλων από γύρη και είναι σημαντικά μεγαλύτερη στο μελισσόψωμο. Πολύ μικρή αντιβακτηριακή δράση παρατηρείται και στη γύρη που συλλέγεται με το χέρι.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η κατανάλωση γύρης μπορεί να προστατέψει τα ζώα καθώς και τους ανθρώπους από τις αρνητικές συνέπειες των ακτινών-Χ.

Επιπρόσθετα η γύρη βρέθηκε ότι βιηθά
•    Έχει διουρητική δράση
•    Βελτιώνει την όρεξη.
•    Βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις
•    Περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης
•    Προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος

Οι χρήσεις της γύρης σήμερα.

Η γύρη ως φάρμακο. Με σκοπό την αποθεραπεία των αλλεργικών ασθενών, η γύρη συνήθως συλλέγεται απευθείας από τα φυτά ώστε να γίνει καλύτερα η ταυτοποίησή της και να έχει την απαιτούμενη καθαρότητα. Κατόπιν στα πλαίσια της θεραπείας έχουμε την υποδερμική έκχυση στον ασθενή ενός εκχυλίσματος από γύρη. Αποθεραπεία υποστηρίζεται ότι επέρχεται και από την κατανάλωση γύρη χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Για την αποθεραπεία των διάφορων μορφών προστάτη, η γύρη συνήθως συνταγογραφείται με τη μορφή των σβόλων γύρης όπως συλλέγεται από της μέλισσες. Η γύρη από διάφορες χώρες και περιοχές φαίνεται ότι δεν διαφοροποιεί το αποτέλεσμα. Ωστόσο η γύρη δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμα επίσημα ως ιατρικό φάρμακο.

Αφού η κατανάλωση γύρης φαίνεται ότι βελτιώνει την γενική κατάσταση και των μεταβολισμό των ζώων καθώς και των ανθρώπων, διαφαίνεται ότι στο μέλλον θα αποδειχθεί πως η γύρη συντελεί στην θεραπεία και από άλλες ασθένειες.

Η γύρη ως τρόφιμο

Η κύρια χρήση της γύρης σήμερα είναι ως τρόφιμο, ή ορθότερα, ως τροφικό συμπλήρωμα. Όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω η αξία της γύρης ως τρόφιμο για του ανθρώπους έχεις αρκετές φορές υπερεκτιμηθεί και της έχουν αποδοθεί ευεργετήματα που δεν έχουν αποδειχθεί με αξιόπιστα πειράματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κατανάλωσή της δεν θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά με την προσθήκη της σε δίαιτες ζώων.

Η γύρη προστέθηκε στη δίαιτα κατοικίδιων ζώων και εργαστηριακών εντόμων και συντέλεσε στη βελτίωση της υγείας τους, της ανάπτυξής τους και του μεταβολισμού τους. Κοτόπουλα παρουσίασαν βελτίωση στο μεταβολισμό τους με την προσθήκη μόνο 2.5 % γύρη σε μια ισορροπημένη δίαιτα, όπως και τα γουρούνια. Οι μελισσοκόμοι επίσης, τρέφουν τα μελίσσια τους με καθαρή γύρη, συμπληρώματα γύρης ή υποκατάστατα γύρης κατά τις περιόδους έλλειψης φυσικής γύρης. Το σχετικά υψηλά όμως κόστος της γύρης επιβάλει μια λεπτομερέστερη μελέτη πάνω στις ανάγκες σε γύρη των διαφόρων οργανισμών ως πρόσθετο στα τρόφιμα ή συμπλήρωμα διατροφής.

Μόνο ένα καλό μίγμα από διάφορα είδη γύρης μπορεί να περιέχει τα συστατικά που αναφέρονται στους προηγούμενους πίνακες. Η πραγματική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων τύπων γύρης αφορά κυρίως την ισορροπία μεταξύ των θρεπτικών συστατικών και το συνεργιστικό αποτέλεσμα που έχει αυτή η παραλλακτικότητα. Επίσης τα λεπτά χαρακτηριστικά ή συνέπειες που σχετίζονται με την προέλευση των γυρεόκοκκων επηρεάζουν σημαντικά την αξία των θρεπτικών συστατικών, παρά αυτή καθεαυτή η ποσοτική τους αναλογία. Αυτά τα πολύ λεπτά χαρακτηριστικά και ευαίσθητα συστατικά είναι πολύ εύκολο να καταστραφούν κατά την αποθήκευση και επεξεργασία της γύρης όταν δεν εφαρμόζονται σωστά οι απαραίτητοι κανόνες. Για αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επεξεργασία ή αγορά προϊόντων που περιέχουν γύρη.

Οι διεγερτικές για την λειτουργία του οργανισμού ιδιότητες της γύρης καθώς και η βελτίωση του μεταβολισμού στον άνθρωπο και τα ζώα, είναι χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να εκτιμήσουν ιδιαίτερα από άτομα που τρέφονται ανεπαρκώς ή έχουν ένα μη ισορροπημένο διαιτολόγιο. Αν και δεν υποστηρίζονται πλήρως επιστημονικά τέτοια ευεργετήματα, ωστόσο μια αναλυτικότερη έρευνα ίσως δείξει πολύ αξιόλογα στοιχεία που θα αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Το μόνο σημαντικό πρόβλημα για την προσθήκη της γύρης σε διάφορα τρόφιμα, όπως σοκολάτες, γλυκά, επιδόρπια, δημητριακά ή ακόμα και το μέλι, είναι το υψηλό ποσοστό των αλλεργικών ανθρώπων σε διάφορους τύπους γυρεόκοκκων (1).

Δοσοσολογία: 35 γραμμάρια (1 κουταλιά της σούπας) την ημέρα καλύπτουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια, αναμεμιγμένη με μέλι ή διαλυμένη σε κάποιο χυμό. Kατανάλωση για 3 μήνεs, διακοπή 3-4 εβδομάδων, συνέχιση για άλλους 3 μήνες.

Η γύρη με τη μορφή του μελισσόψωμου

Η αποθηκευμένη από τις μέλισσες γύρη στις κηρήθρες ονομάζεται μελισσόψωμο (εικ. 4). Η γύρη αυτή υπόκειται μια οξυγαλακτική ζύμωση που συντελεί στη συντήρηση της. Τα κελιά που περιέχουν μελισσόψωμο μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν, ωστόσο υπάρχουν και συνταγές για την παρασκευή μελισσόψωμου από γύρη. Η ζύμωση αυτή βελτιώνει την θρεπτική αξία της γύρης και αποτρέπει την ανάγκη συντήρησής της υπό ψύξη.
 gyriplaisio

Εικόνα 4. Αποθηκεμένη γύρη σε κηρήθρα μελισσών (φωτ. Μ. Δήμου)

Το μελισσόψωμο συντηρείται για αρκετό χρονικό διάστημα και μπορεί εύκολα να διατεθεί στην αγορά και να καταναλωθεί, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, ως μία πλούσια πηγή σπάνιων θρεπτικών συστατικών. Μπορεί να πωληθεί είτε αυτούσιο είτε μέσα σε μέλι ώστε η γεύση του να είναι περισσότερο ελκυστική. Ορισμένα κομμάτια κερήθρας μπορούν να πωληθούν κατευθείαν και ως γλυκό.

Η θρεπτική αξία του μελισσόψωμου είναι σημαντικότερη σε περιοχές όπου η περιορισμένη ποικιλία ή ποσότητα τροφίμων συντελεί στην μη ισορροπημένη διατροφή. Ιδιαίτερα τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από την συστηματική κατανάλωση μελισσόψωμου.

Η γύρη ως καλλυντικό

Η γύρη πρόσφατα βρήκε και εφαρμογή ως συστατικό ορισμένων καλλυντικών που ισχυρίζονται ότι συντελούν στην ανανέωση και στη θρέψη του δέρματος. Η αποτελεσματικότητά τους όμως δεν έχει αποδειχθεί ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων από σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Για αυτό και η χρήση της γύρης ως συστατικό καλλυντικών δεν συνιστάται, αφού αποκλείει ένα σημαντικό ποσοστό καταναλωτών και εμπεριέχει το κίνδυνο των αλλεργικών αντιδράσεων. Ωστόσο τα αλκοολικά ή υδατικά εκχυλίσματα της γύρης φαίνεται ότι δεν προκαλούν καθόλου ή συντελούν ελάχιστα στην εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.

 

Θρασυβούλου Ανδρέας και Παπαδημητρίου Χρήστος Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ">E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Για καταναλωτες - Γύρη

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 506 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης