Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιανουάριος 24, 2020
Text Size
Home Καταναλωτης Ειδήσεις - Επικαιρότητα Η απαντηση της εταιρειας Αφοι Χαΐτογλου περι δηθεν παραπλάνησης

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 2 Votes )

haiΠροσφατα δημοσιευτηκε σε μελισσοκομικο blog κειμενο που αφηνει σαφεις υποννοιες πως το σκευασμα της εταιρειας Αφοι Χαΐτογλου με εμπορικη ονομασία Χρυσο Σιροπι με αρωμα μελι προσπαθει παρανομως να χρησιμοποιησει τη λεξη μελι για να παραπλανησει τους καταναλωτες .Η εταιρεια δινει τη δικη της απάντηση στους υπαινιγμους και μας ζητησε να τη δημοσιεύσουμε.

 

"Ο ρόλος της εταιρίας μας είναι να παράγει ποιοτικά προϊόντα σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και τους κοινοτικούς κανονισμούς που καθορίζουν ανάμεσα σε άλλα και την επισήμανση τους.

 

Συνεπώς η υποχρέωση μας ως προς αυτή την απαίτηση είναι έναντι της νομοθεσίας όπως αυτή ισχύει και επιβλέπεται ως προς την εφαρμογή της από τους επίσημους φορείς.

Πρακτικά δεν είναι δυνατό να μπαίνουμε σε μια διαδικασία αδιάκοπου σχολιασμού διαδικτυακών αναρτήσεων που μπορεί να επικοινωνούν αυθαίρετα συμπεράσματα ή υπόνοιες που στερούνται στοιχειώδους τεκμηρίωσης και γνώσης της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει γενικά ή ειδικότερα θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις και τους κανόνες της επισήμανσης τροφίμων.

Από την στιγμή όμως που η εν λόγω ανάρτηση υπαινίσσεται παραπλάνηση (και μάλιστα με υπόνοια πρόθεσης εκ μέρους μας), κρίνουμε απαραίτητο να απαντήσουμε.

Η ετικέτα του συγκεκριμένου προϊόντος είναι καθόλα νόμιμη και όχι απλά νομότυπη. Η νομιμότητα της επισήμανσης κάθε προϊόντος καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 11 του Κώδικα Τροφίμων & Ποτών καθώς και από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 1169/2011.

Αξίζει ίσως να σημειωθεί, ότι η τελευταία παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος ήταν το 2011, (πρακτικά οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι έκτοτε εκτός αγοράς μιας και έχουν αντικατασταθεί από άλλες μορφές συσκευασίας οι οποίες επίσης φέρουν την ένδειξη «Χρυσό σιρόπι με άρωμα μέλι»).

Ως προς την σύνθεση του προϊόντος η ετικέτα ράχεως (οπίσθια ετικέτα του βάζου), των συγκεκριμένων κωδικών αναγράφει τα επιμέρους συστατικά όπως απαιτεί το άρθρο 11 του ΚΤΠ. Συγκεκριμένα τα συστατικά είναι: Σιρόπι Γλυκόζης – Φρουκτόζης, νερό, μέσο οξίνισης: κιτρικό οξύ, αρωματικές ύλες, συντηρητικό: E220.

Συνεπώς πέραν του αυταπόδεικτου του πράγματος ακόμα και από την ετικέτα όψεως, ο συντάκτης της συγκεκριμένης ανάρτησης εκφράζει προφανώς, κάτι περισσότερο απο, άποψη βασισμένος σε μια φωτογραφία που απεικονίζει συσκευασίες με την ετικέτα όψεως και όχι μια φυσική συσκευασία που φέρει πλήρη επισήμανση.

Παρότι και αυτή (η φωτογραφία) αρκεί για να συμπεράνει κανείς ότι δεν τίθεται ζήτημα "παραπλάνησης" μιας και η αναγραφή του προϊόντος είναι πλήρης και περιγραφική, δεν αλλάζει την ουσία του θέματος άλλα και την διαφαινόμενη πρόθεση της ανάρτησης.

Και οι δύο ετικέτες που αποτελούν την πλήρη επισήμανση της συσκευασίας του προϊόντος επικοινωνούν με σαφήνεια και ακρίβεια την φύση και την σύνθεση του προϊόντος και είναι καθόλα νόμιμες.

Η έκφραση γνώμης και κριτικής για τα προϊόντα της εταιρίας μας είναι θεμιτή και καλοδεχούμενη αρκεί να γίνεται με την δέουσα σοβαρότητα και σεβασμό έναντι της φήμης μιας εταιρίας που απασχολεί πλέον των 400 εργαζομένων και αισίως έχει ξεπεράσει τα 90 έτη δημιουργικής πορείας και εξωστρέφειας.

Θεωρούμε ότι μετά από τις πληροφορίες που παραθέσαμε δεν τίθεται ζήτημα παρερμηνείας και ευελπιστούμε είτε σε απόσυρση της ανάρτησης εκ μέρους του συντάκτη ή σε νέα ανάρτηση που θα ανακαλεί τις υπόνοιες της αρχικής ανάρτησης θεωρώντας ότι οι διατυπώσεις οφείλονται σε υπερβάλλοντα ζήλο και όχι σκοπούμενα. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια.

Με εκτίμηση

Χατζηχριστοδούλου Αντώνης

Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας

ΑΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ"

Για καταναλωτες - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 346 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης