Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2020
Text Size
Home Καταναλωτης Βασιλικός Πολτός Βασιλικός πολτός - Που ωφελεί, δοσολογία, ιδιότητες, τιμή

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 83 Votes )

royal jelly - Βασιλικός πολτόςΟ βασιλικός πολτός παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών, είναι άσπρος σαν το γάλα, κρεμώδης, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και αρκετά ξινή γεύση. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Πε­ριέχει ακόμη διάφορα λιπαρά οξέα, όπως τα υδρόξυ-λιπαρά οξέα, τα δικαρβοξυλικά οξέα κ.α., τα οποία είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητες που έχει ο βασιλικός πολτός, με γνωστό­τερο το 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ.

Ωστόσο ένα 4% της σύνθεσης του πα­ραμένει άγνωστο και μια τριετής έρευνα της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών ταυτοποίησε στον ελληνικό βασιλικό πολτό ουσίες που πρώτη φορά ανακαλύπτονται σε βασιλικό πολτό και ουσίες που πρώτη φορά ανακαλύπτονται σε οποιοδήποτε φυσικό προϊόν! Πρόκειται λοιπόν για μια βιολογικά ενεργή ουσία με πολλαπλές φαρμακολογικές ιδιότητες, γύρω από την οποία όπως είναι αναμενόμενο έχουν υφανθεί αρκετοί μύθοι.

Η ονομασία βασιλικός πολτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά μ' αυτήν την τροφή στην οποία βρίσκεται ο καθοριστικός παρά­γοντας που μετατρέπει την προνύμφη από εργάτρια σε βασίλισσα. Η βασίλισ­σα, που τρέφεται σε όλη της τη ζωή με βασιλικό πολτό, γεννά 2,5 φορές το βάρος της σε αυγά την εποχή της μέγι­στης αύξησης του σμήνους. Ζει επίσης έως και επτά χρόνια, σε αντίθεση με τις εργάτριες που ζουν από 28 ημέρες έως τέσσερις μήνες.

basilikos-poltos-me-melissa

Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες ως τροφή για τη μελλοντική βασίλισσα. Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και από αυτή την άποψη διαφέρει από το μέλι, αφού αυτό δεν εκκρίνεται από το σώμα των μελισσών. Με τον βασιλικό πολτό τρέφονται οι προνύμφες μελισσών, οι οποίες ως τέλεια έντομα θα γίνουν βασίλισσες. Οι προνύμφες αυτές αρχικά δεν διαφέρουν από αυτές που γίνονται και οι εργάτριες, αλλά υπό την επίδραση του βασιλικού πολτού μεγαλώνουν σε βασίλισσες.

Χωρίς να αποτελεί μαγικό ελιξίριο ο βασιλικός πολτός δεν είναι ωστόσο ένα απλό συμπλήρωμα βιταμινών. Για το σύγ­χρονο άνθρωπο που ασχολείται με πολλά και καταδυναστεύεται από το άγχος, ενώ παράλληλα η ποιότητα της διατροφής και του περιβάλλοντος του υποβαθμίζονται, ο βασιλικός πολτός έχει θεαματικά απο­τελέσματα στην άμυνα (ανοσοποιητικό σύστημα) του οργανισμού του, στη δια­νοητική και σωματική του ευεξία αλλά και στη λίμπιντο.

basilikos-poltos-kelia

Ενδεικτικά αναφέρουμε μία λίστα με ασθένειες ή δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες έχει ανακοινωθεί ότι έχει θερα­πευτική αξία : αλλεργίες, αρθρίτιδες, αυτοάνοσα νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, εκφυλιστικές νόσοι, εμμηνόπαυση, ανι­κανότητα, στειρότητα, χρόνια κούραση, υποσιτισμός, αναιμία, χρόνια δυσκοιλιό­τητα, ουλίτιδα, κηλίδες και ρυτίδες δέρμα­τος, ιογενείς και βακτηριδιακές μολύνσεις, μονοπυρήνωση, διαταραχές του ενδο­κρινικού συστήματος, ορμονικές δυσλει­τουργίες, διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη και λιπίδια αίματος, υψηλή πίεση αίματος, στεφανιαία νόσος, αρτηριοσκλήρωση, έλεγχος βάρους, οστεοπόρωση, καθυ­στέρηση ανάπτυξης, μολύνσεις της κύ­στης, θεραπεία πληγών, φλεγμονές, έλκη, έκζεμα, μολυσματικό κηρίο, ασθένειες συκωτιού, καρκίνος, ασθενική μνήμη, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού ή ανησυχίας, αϋπνία, άσθμα, διανοητική κόπωση.


 Βασιλικός πολτός

Δοσολογία και θεραπευτική αγωγή

Παλαιότερα συστηνόταν η λήψη του βασιλικού πολτού με οδοντογλυφίδα. Σήμερα οι Κινέζοι προτείνουν ως και 10 γραμμάρια την ημέρα. Αφήνοντας κατά μέρος τις ακρότητες, η σωστή δοσολογία εξαρτάται από τον άνθρωπο και την αιτία που παίρνει βασιλικό πολτό.

Επιστημονικές μελέτες ορίζουν για τη δόση ένα μέσο εύρος από 0,25 έως και 2 γραμμάρια ημερησίως. Αθλητές που κά­νουν πρωταθλητισμό παίρνουν 4 ή και 7 παραπάνω γραμμάρια την ημέρα! Όποια κι αν είναι η δόση μας, η λήψη πρέπει να είναι συνεχής για τουλάχιστον 3- 4 μήνες.

Με την εξαίρεση της αλλεργίας στον βασιλικό πολτό δεν υπάρχει απολύτως καμία αντένδειξη.

Το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει μεγάλη σημασία ως δείκτης της φρεσκότητας του. Αμέσως μετά την εξαγωγή του ο βασιλικός πολτός έχει λαμπερό άσπρο ελαφρά υποκίτρινο χρώμα. Όσο πιο λα­μπερό είναι το χρώμα του, τόσο πιο φρέ­σκος είναι. Το σκούρο χρώμα αποτελεί ένδειξη παρατεταμένης έκθεσης στο οξυ­γόνο (οξείδωσης).

Επειδή η παραγόμενη ποσότητα ελληνικού πολτού είναι πολύ  μικρή (περίπου το 2% της διακινούμε­νης ποσότητας ετησίως), θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην πληρώνουμε τον εισαγόμενο πολτό για ελληνικό. Ο ελληνικός πολτός διαφέρει στη σύσταση αλλά και στη γεύση και στο αποτέλεσμα, έτσι ώστε αυτός που έχει δο­κιμάσει ελληνικό βασιλικό πολτό να μπο­ρεί να τον ξεχωρίσει.

Η τιμή λιανικής για τον ελληνικό νωπό βασιλικό πολτό είναι μεταξύ 20€ και 30€ για τα 10gr, ενώ αντίστοιχα ο εισαγόμενος πωλείται στη λιανική στη μισή περίπου τιμή.

Συντηρείται αποκλειστικά στην κατά­ψυξη (-18 °C) για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το βαζάκι των 10-12 γρ που καταναλώ­νουμε φυλάσσεται σε απλή ψύξη.

Η κατανάλωση βασιλικού πολτού θα πρέπει να γίνεται για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών ώστε να δείτε ωφέλη στον οργανισμό σας.
Ο Βασιλικός πολτός πρέπει να συντηρείται στην κατάψυξη αν δεν καταναλώνεται. Σε απλή ψύξη (συντήρηση) μπορεί να μείνει για διάστημα περίπου 2 μηνών. Για να ελέγξετε αν έχει χαλάσει δείτε την επιφάνεια του, αν έχει κιτρινίσει και σκληρύνει τότε έχει καταστραφεί πλήρως. Ακόμα όμως κι αν δεν χάλασε, έχει χάσει πολλά από τα θρεπτικά του ωφέλη
Για παιδιά που δεν έχουν περάσει ακομα την εφηβεία, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε οτι δε θα υπάρξει κάποια παρενέργεια, όμως χρειάζεται υπευθυνότητα και μέτρο στην κατανάλωση του.
Ο Βασιλικός πολτός είναι ένα φυσικό προϊόν που χαρακτηρίζεται ως δυναμωτικό του οργανισμού. Δεν είναι φάρμακο και δεν θεραπεύει συγκεκριμένες ασθένειες, αντιθέτως υποβοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα με ότι αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς άλλο τα φάρμακα, άλλο ο Βασιλικός πολτός.
Ο βασιλικός πολτός που κυκλοφορεί στα καταστήματα τροφίμων συνήθως είναι μακράς διάρκειας και αυτό οφείλεται σε επεξεργασία που έχει υποστεί. Δυστυχώς όμως αυτή η επεξεργασία του στερεί πλήθος θρεπτικών συστατικών. Αντιθέτως ένας μελισσοκόμος δεν κρατάει ποτέ το βασιλικό πολτό περισσότερους από 12 μήνες στην κατάψυξη. Αν ο πολτός του φαρμακείου συντηρείται εκτός ψύξης, τότε δεν μιλάμε για τον καλής ποιότητας ΝΩΠΟ Βασιλικό πολτό.
Αν μια φορά δοκιμάσετε ελληνικό αγνό βασιλικό πολτό, θα σας είναι εύκολο να τον διακρίνετε από πιθανές νοθείες ή υποβαθμισμένες εισαγωγές. Αναζητήστε αγνό πολτό απευθείας σε σοβαρούς και αξιόπιστους μελισσοκόμους και κυρίως την εποχή του Απρίλη-Μάη οπότε και γίνεται η συλλογή του.
Όχι, ο βασιλικός πολτός παράγεται αυστηρά από τις μέλισσες. Οτιδήποτε αναφέρεται ως "τεχνητός πολτός" είναι απάτη.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μελισσοκόμοι που είναι βιολογικά πιστοποιημένοι. Αυτό σημαίνει οτι δεν ταΐζουν τις μέλισσες ποτέ, δεν χρησιμοποιούν χημικά και φάρμακα οταν αυτές αρρωσταίνουν και βασίζονται εξ'ολοκλήρου σε βιολογικές μεθόδους διαχείρισης των κυψελών τους, μακριά από τη μόλυνση και τις καλλιέργειες. Συνεπώς πράγματι υπάρχει η διάκριση του ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ βασιλικού πολτού
ΌΧΙ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο βασιλικός πολτός θα λέγαμε με απλά λόγια πως είναι το γάλα με το οποίο τρέφονται οι βασίλισσες μέλισσες, ακριβώς για να αποκτήσουν τις βασιλικές τους ικανότητες. Παράγεται από ειδικούς αδένες των εργατριών (όπως αντίστοιχα το ανθρώπινο γάλα) και συλλέγεται με ειδική αντλία ή σπάτουλα μέσα από τα λεγόμενα βασιλικά κελιά οπου μεγαλώνουν οι βασίλισσες.
Ο βασιλικός πολτός δε μπορεί να συντηρηθεί εκτός ψύξης. Επίσης το μέλι έχει χαμηλό ph κι αυτό πιθανώς να αλλοιώσει τη σύσταση του βασιλικού πολτού. Ουσιαστικά η όλη προσπάθεια είναι ένα εμπορικο τρικ καθώς με ελάχιστη ποσότητα πολτού (αν πράγματι υπάρχει καν) μεσα στο μέλι, ανεβαίνει η τιμή κατακόρυφα. Θα προτείναμε να αγοράζετε τον πολτό χωριστά από το μέλι

Σχόλια  

 
+23 #1 Γιωργος 29-12-2010 15:07
Μπραβο πολυ ωραιο αρθρο
 
 
+36 #2 Μελέτης 26-11-2011 13:21
Αφού σταματήσει κάποιος τον βασιλικό πολτό στους 3-4 μήνες, μετά από πόσο καιρό μπορεί να ξανα αρχίσει? Ευχαριστώ πολύ.
 
 
+9 #3 Aris 19-04-2013 11:55
Γεια σας,
Υπάρχει χρονικός περιορισμός ανά έτος για τη λήψη βασιλικού πολτού ή μπορώ να λαμβάνω για απεριόριστο χρονικό διάστημα;
Ευχαριστώ,
Άρης Μ.
 

Για καταναλωτες - ΒασιλικόςΠολτός

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 284 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης