Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Απρίλιος 04, 2020
Text Size
Home Καταναλωτης Απορίες Ερώτησεις και απαντήσεις για τα προϊόντα της μέλισσας

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 5 Votes )

Προτιμώ το Ελληνικό ΜέλιΕρωτήσεις που όλοι θα θέλαμε να κάνουμε και να πάρουμε μια σίγουρη απάντηση! Τι να προσέξω στο μέλι, πως είναι το ποιοτικό μέλι, γιατί κρυσταλλώνει και πόσο αντέχει, παχαίνει ή αδυνατίζει, βοηθάει σε προβλήματα υγείας ή όχι και άλλα πολλά θα απαντηθούν στο παρακάτω κείμενο με μορφή ερωτ-απαντήσεων απο τους ειδικούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (κάντε κλικ στην ερώτηση για να προβάλετε την απάντηση)     


 

Βγάζοντας τον βασιλικό πολτό από την κατάψυξη, προκειμένου να τον καταναλώσετε και εφόσον τηρείτε σε καθημερινή βάση την κατανάλωση με την ενδεδειγμένη ποσότητα, το μπουκαλάκι των 10 γραμμαρίων θα αδειάσει σε περίπου έναν μήνα. Στο διάστημα αυτό, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βασιλικού πολτού δεν αλλοιώνονται σε σχέση με τη συντήρησή του στην κατάψυξη. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα είναι προτιμότερο να αποφύγετε την ψύξη απόψυξη του προϊόντος για παραπάνω από μία φορά. Είναι δύσκολο να αναφερθούμε σε ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς τέτοια δεν έχουν καθοριστεί για τον βασιλικό πολτό ως προϊόν αλλά είναι πιθανό με τις συνεχόμενες μεταβολές της θερμοκρασίας να επηρεάζονται σημαντικά συστατικά του προϊόντος.
Εφόσον εφαρμόσετε στο θερμοθάλαμο θερμοκρασία μικρότερη από 45ο C δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για το μέλι άσχετα ένα χρειαστούν 24 ή 48 ώρες για τη ρευστοποίηση του. Για να είστε σίγουρος για την ποιότητα του τελικού προϊόντος κάντε ανάλυση  όσο αφορά την περιεκτικότητα του προϊόντος σας σε HMF και διαστάση. Εάν αναλύσετε τα δύο αυτά χαρακτηριστικά σε μέλι πριν και μετά τον θερμοθάλαμο θα γνωρίζετε την επίδραση της επέμβασης στην ποιότητα του μελιού.
Εγώ σταμάτησα πριν 20 ημέρες την Σαλοσπίρη την οποία λάμβανα μετά από εγχείρηση στο πόδι. Μπορώ να πάρω τώρα βασιλικό πολτό; Δεύτερον θέλω να βοηθηθώ στην πώρωση οστού μου στην κνήμη. Είναι  καλύτερη η πρόπολη ή ο  βασιλικός πολτός; Και τρίτον αν αγοράσω βασιλικό πολτό εγώ που είμαι αρχάριος πως θα τον αναγνωρίσω ότι είναι ο κανονικός και όχι ψεύτικος;ΑΠΑΝΤΗΣΗα)  Ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη έχουν φυσικές αντιπηκτικές ιδιότητες γι’αυτό πιθανόν να αλληλεπιδρούν  με αντιπηκτικά φάρμακα όπως είναι η Σαλοσπίρη (Salospir), με  σκευάσματα και βότανα που περιέχουν κουμαρίνη (Warfarin,  Acenocoumarol, Dicoumarol), και γλυκόριζα. Επειδή ήδη  είστε σε φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε πρόπολη ή βασιλικό πολτό.
β) Πώρωση  είναι ο  σχηματισμός πώρου για αποκατάσταση κατάγματος σε οστό. Το οστό είναι το μοναδικό όργανο που μετά την κάκωση επουλώνει το τραύμα με πλήρη αναγέννηση. Η διαδικασία επούλωσης ονομάζεται πώρωση και γίνεται μέσω των κυττάρων. Επομένως οι παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των κυττάρων, επηρεάζουν και την πώρωση. Ο βασιλικός πολτός επηρεάζει περισσότερο των μεταβολισμό των κυττάρων και άρα λογικά είναι καλύτερος από την πρόπολη . Παράγοντες που επηρεάζουν την πώρωση του οστού είναι ο βαθμός του τραύματος, η ηλικία, οι ορμόνες και η άσκηση
γ Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά έτοιμη συνταγή πώς να ξεχωρίσετε τον ελληνικό από τον εισαγόμενο Β.Π. Περισσότερο θα πρέπει να στηριχτείτε  στην ειλικρίνεια του μελισσοκόμου παραγωγού.  Εάν δεν τον γνωρίζετε προσωπικά, ζητήστε να είστε παρούσα την ημέρα συλλογής του βασιλικού πολτού στο μελισσοκομείο του. Να έχετε μαζί σας φορητό ψυγείο (κουτί φελιζόλ και παγοκύστη)  έτσι ώστε να προμηθευτείτε κατευθείαν το βασιλικό πολτό από την παραγωγή του. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα μπορείτε να είστε σίγουρη για την γνησιότητα και την ποιότητα του Β.Π. Εάν ο μελισσοκόμος δεν δεχθεί αναζητείστε ένα δεύτερο μελισσοκόμο να σας προμηθεύσει το Β.Π. Αρκετοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν την τακτική πώλησης Β.Π. από το μελισσοκομείο τους για να πείσουν τους πελάτες τους για την γνησιότητα του Β.Π. Η πιθανότητα να αγοράσετε κινέζικο βασιλικό πολτό αντί του ελληνικού από τα φαρμακεία είναι αυξημένη.
Ο Β.Π. μπορεί να θεωρείται «συμπλήρωμα διατροφής» δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι μια φυσική πρωτεϊνική πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων, απαραίτητων αμινοξέων, σημαντικών λιπαρών οξέων, ακετυλοχολίνης, γ-γλοβουλίνης, αντιοξειδωτικών  και άλλων χρήσιμων για τον οργανισμό στοιχείων τα οποία βοηθούν γενικά την καλή κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού και δεν πρέπει να παραλληλίζεται με τα χημικά συμπληρώματα διατροφήςΑναζητώντας όμως απάντηση στο ερώτημά σας,  βρήκαμε θετικές αλλά και αρνητικές απόψεις για την ωφελιμότητα του βασιλικού πολτού στα παιδιά.Οι θετικές απόψεις  στηρίζονται στα  αποτελέσματα μακροχρόνιων πειραμάτων ιταλών γιατρών (Iannuzzi, 1990) σε παιδιά ηλικίας μέχρι 7,5 χρονών που έδειξαν ότι ο Β.Π. βελτιώνει σημαντικά την όρεξη και το σωματικό βάρος ανόρεκτων παιδιών, παιδιών με κακή σωματική διάπλαση, αυξάνει και σταθεροποιεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε αναιμικά παιδιά, ενισχύει σημαντικά τη δυναμικότητα του οργανισμού και την αντοχή του στις αρρώστιες. Βρέθηκε επίσης ότι ο Β.Π. έχει θετική επίδραση σε άρρωστα, εξαντλημένα και υποανάπτυκτα παιδιά. Μόλις 7 ημέρες μετά την κατανάλωση Β.Π. σημειώθηκε αύξηση του σωματικού βάρους, καλύτερη υγιεινή κατάσταση των παιδιών, περισσότερη όρεξη και  καλύτερος ύπνος (Lebedova 1959, Rosal 1960). Ο Β.Π. επίσης βοήθησε βρέφη τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα ώστε να αναπτύξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα (Dimitrijeva 1994)Οι αρνητικές απόψεις στηρίζονται σε πειράματα που έγιναν στην Αυστραλία από ιατρική ομάδα (Τhien et al., 1996) οι οποίοι βρήκαν ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα, ή αλλεργίες συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών,  δεν πρέπει να καταναλώνουν Β.Π., γιατί δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές, δυσκολίες στην αναπνοή ακόμα και επικίνδυνες αναφυλαξίες. Τα αποτελέσματά της ιατρικής αυτής ομάδας έχουν τεκμηριωθεί και από επιστήμονες άλλων χωρών γι’ αυτό και δεν συνιστάται να δίνεται Β.Π. σε άτομα που έχουν άσθμα ή αλλεργίες. Τούτο ισχύει επίσης και για τη γύρη η οποία προκαλεί τα ίδια φαινόμενα.

Το πιθανότερο είναι ότι ο μελισσοκόμος χρησιμοποίησε υπερβολική ποσότητα καπνού για να τρυγήσει το μέλι του Η ανάλυση δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα. Εάν είναι σε πλαστική συσκευασία να το μεταφέρετε σε γυάλινο βάζο και εάν είναι σε γυάλινο βάζο να αλλάξετε το καπάκι. Αφήστε περιοδικά ανοικτό το βάζο  και κάντε μερικές αναδεύσεις με ένα ξύλινο κουτάλι. Με το τρόπο αυτό πιθανό να περιορίσετε την έντονη μυρωδιά. Δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα παιδί 2 ετών να καταναλώσει γύρη. Προσοχή όμως , να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα όπως μισό κουταλάκι του γλυκού και να αυξήσετε  τη δόση σταδιακά στον ένα μήνα μέχρι και τα δύο κουταλάκια. Διατηρείστε τη φρέσκια γύρη στην κατάψυξη και δώστε στο παιδί απευθείας τη γύρη από την κατάψυξη είτε ως έχει είτε διαλυμένη σε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Ανεπεξέργαστο είναι το μέλι το οποίο δεν έχει θερμανθεί ή δεν αποθηκευτεί σε μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αλλοιωθούν τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Στην πράξη χρησιμοποιούνται ως κριτήρια διαπίστωσης της επεξεργασίας του μελιού  η HMF και το ένζυμο διαστάση. Το μέλι θεωρείται ανεπεξέργαστο όταν έχει HMF έως 40 mg/kg και διαστάση μεγαλύτερη από 8 DN.
α) Η ονομασία πώλησης του προϊόντος (μέλι). Η φυτική προέλευση (πευκόμελο, ερεικόμελο, θυμαρίσιο κλπ) δεν είναι απαραίτητη. Εφόσον όμως αναγραφεί στην ετικέτα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο.
β) Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του συσκευαστή  (π.χ. «Μέλι το Θεσπέσιο» ή  «Η γεύση των Θεών» κλπ.
γ) Η χώρα που έγινε ο τρύγος (γεωγραφική προέλευση) του μελιού (π.χ. Ελληνικό προϊόν)
δ) Ημερομηνία λήξης η οποία για ένα ανεπεξέργαστο και αγνό προϊόν είναι από 18 έως 36 μήνες.
ε) Ο αριθμός παρτίδας
στ) Η καθαρή ποσότητα που θα πρέπει να είναι μέχρι ένα κιλό.
η) Οι ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησηςΤα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αναγράφονται στο ίδιο οπτικό επίπεδο με ευδιάκριτα και ανεξίτηλα γράμματα.Μπορούν επίσης να δοθούν πληροφορίες στην ετικέτα σχετικά με τις συνθήκες διατήρησης του προϊόντος και τη διατροφική του αξία.
Ποιοτικά καλό είναι το μέλι όταν παράγεται από τις μέλισσες, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής, που δεν περιέχει ουσίες ξένες ως προς την σύστασή του, που τρυγιέται από τους μελισσοκόμους με προσοχή και επιμέλεια, που συσκευάζεται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις με τις ορθές συνθήκες και που διατίθεται σε σωστή και ελκυστική συσκευασία.Εάν σ’ αυτές τις αντικειμενικές παραμέτρους προσθέσουμε τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα τα δηλαδή τα  κριτήρια που διαφοροποιούν τις υποκειμενικές προτιμήσεις των καταναλωτών για συγκεκριμένη κατηγορία μελιού, έχουμε ένα ορισμό που περιγράφει με πληρότητα αυτό που θέλουμε να ονομάζουμε ποιοτικά καλό μέλι.
Το μέλι στην κατάψυξη (-20οC), διατηρείται φρέσκο όπως το έχουν παράγει οι μέλισσες, δεν κρυσταλλώνει, δεν χάνει τη θρεπτική του αξία, και δεν γίνεται καμιά χημική αλλαγή στην σύστασή του (η διαστάση και το HMF παραμένουν σταθερά).
Η κάθε μια από τις συσκευασίες αυτές έχει τα πλεονεκτήματα και τα  μειονεκτήματά της. Το πλαστικό σαν συσκευασία είναι πιο οικονομική και πρακτική γιατί δεν σπάζει στην μεταφορά. Το πλαστικό όμως, και αυτό ακόμα που προορίζεται για τρόφιμα μπορεί να αντιδράσει με τα οξέα του μελιού και να δώσει  εξωγενείς ουσίες στο μέλι. Το γυάλινο είναι αδρανές υλικό δεν αντιδρά με το μέλι και  ο καταναλωτής μπορεί να ελέγξει το περιεχόμενό του (κρυσταλλωμένο, ρευστό, ανοικτόχρωμο, σκοτεινόχρωμο). Η γυάλινη συσκευασία έχει το μειονέκτημα  ότι είναι  διαπερατή από το φως το οποίο μειώνει την αντιμικροβιακή δράση του μελιού. Αντίθετα στις τενεκεδένιες συσκευασίες, το προϊόν προστατεύεται καλύτερα από το φως. Ο λευκοσίδηρος όμως δεν είναι τόσο αδρανές υλικό όσο το γυαλί και προσφέρεται περισσότερο για προϊόντα τα οποία η αγορά ήδη τα γνωρίζει.
Το χρώμα του μελιού εξαρτάται κύρια από τη φυτική του προέλευση. Προφανώς εφέτος έδωσαν κάποιες καλλιέργειες που πέρσι δεν έδωσαν (πολύκομπος, μελούρες κ.ά). Εξηγείστε στον πελάτη σας ότι το σκοτεινόχρωμο μέλι είναι εξίσου καλό με το ανοικτόχρωμο και μάλιστα είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά στοιχεία.
Η συντήρηση του βασιλικού πολτού γίνεται πάντα σε σκουρόχρωμα γυάλινα ή πλαστικά βάζα λόγω των αλλοιώσεων που υφίσταται από το φως και το μέταλλο. Επίσης αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και αν είναι δυνατόν σε αεροστεγής συσκευασία γιατί αλλοιώνεται και από την θερμότητα και το οξυγόνο. Στην κατάψυξη διατηρείται ως και 15 μήνες, ενώ στην συντήρηση έως 8 μήνες.Η γύρη διατηρείται σε δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασία που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 5οC. Σε υψηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης, η ανάπτυξη μικροοργανισμών στο προϊόν και η αλλοίωσή του γίνεται γρήγορα ιδιαίτερα όταν έχει υψηλά ποσοστά υγρασίας. Κατά την αποθήκευση και εμπορία της γύρης θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεσή της στο φως. Στο ψυγείο διατηρείται για ενάμιση περίπου χρόνο.
Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ της κοινής ζάχαρης  και το μελιού η οποία οφείλεται στο τρόπο απορρόφησής τους από τον ανθρώπινο οργανισμό.Τα ζάχαρα του μελιού μεταφέρονται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση (active transport), δηλαδή μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα,  συλλαμβάνουν τα μόρια της φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα, την αφήνουν και επιστρέφουν για να πάρουν άλλη. ‘Έτσι, η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης  καθορίζεται βασικά από την διαθεσιμότητα χημικού μεταφορέα, γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερδιέγερση για τη παραγωγή ινσουλίνηςΑντίθετα, η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά τη πέψη της, γίνεται μέσω ώσμωσης. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στη ροή του αίματος, ο οργανισμός «φορτώνεται» ξαφνικά και αυτό προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας για το «καύσιμο» των ζαχάρων. Στις περιπτώσεις αυτές συμβαίνει μια απότομη μεταβολή (crash back) στη χαμηλότερη συγκέντρωση ζάχαρης η οποία δημιουργείται από την υπερδιέγερση της ινσουλίνης (παραγωγή/γρήγορη απορρόφηση ζάχαρης).Επειδή επίσης το μέλι είναι διπλάσια γλυκό σε γεύση από τη ζάχαρη, χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση σε μικρότερη ποσότητα.Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνεται ότι το μέλι συγκριτικά με τη ζάχαρη δημιουργεί λιγότερα προβλήματα στους διαβητικούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό μέσο πάντοτε όμως μετά τις υποδείξεις του θεράποντα ιατρού.
Λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή ημερήσια ποσότητα Β.Π. που καταναλώνει κάποιος (<50 mg/ημέρα) και τη σχετικά  χαμηλή συγκέντρωση του προϊόντος σε ζάχαρα (10-25%) πιστεύω ότι μπορεί ο διαβητικός να καταναλώνει Β.Π.
Καλύτερο είναι το μέλι εκείνο που παράγει η μέλισσα με τους σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς και που έχει δεκτή την μικρότερη επεξεργασία από τον άνθρωπο.
Όλα τα μέλια που παράγουν οι μέλισσες είναι καλά. Έχουν περίπου τα ίδια θρεπτικά συστατικά που ωφελούν και κάνουν καλό στην υγεία μας. Διαφέρουν στην γεύση. Σε άλλους αρέσουν τα πευκόμελα σε αλλους τα ανθόμελα, θυμαρόμελα, ρεικίσια ή άλλα είδη. Το θυμαρίσιο μέλι οφείλει τη φήμη του στην διαφήμιση που του έχει γίνει.
Συνήθως τα μέλια από παραγωγούς μελισσοκόμους είναι καλύτερα γιατί δεν περνούν από τη διαδικασία της επεξεργασίας και της τυποποίησης, χωρίς να σημαίνει ότι τα επώνυμα συσκευασμένα ελληνικά μέλια δεν είναι ποιοτικά καλά και ότι στερούνται από θρεπτικά και άλλα συστατικά.
Σαφώς τα ελληνικά μέλια είναι καλύτερα από τα εισαγόμενα γιατί οι έμποροι εισαγωγής εισάγουν από το εξωτερικό το πιο φθηνό και υποβαθμισμένο μέλι για να κερδίσουν περισσότερα.
Η κρυστάλλωση είναι φυσική ιδιότητα του μελιού η οποία  σχετίζεται αποκλειστικά με τη σύνθεσή του. Μέλια πλούσια σε φυσική περιεκτικότητα σε γλυκόζη (βαμβακόμελο, ερείκης, πορτοκαλιάς) κρυσταλλώνουν σε 1-3 μήνες. Μέλια φτωχά σε φυσική περιεκτικότητα σε γλυκόζη δεν κρυσταλλώνουν ή κρυσταλλώνουν μετά από χρόνια. Τα άλλα κρυσταλλώνουν ενδιάμεσα (θυμάρι, ανθόμελα). Το μέλι έχει περισσότερη ζάχαρη από ότι μπορεί να συγκρατήσει.
Όταν κρυσταλλώσει ομοιόμορφα δεν χαλά μπορεί να παραμείνει έτσι για χρόνια.
Όταν κρυσταλλώσει ανομοιόμορφα (ξεχωρίσει το νερό από τη ζάχαρη) κινδυνεύει να ξινίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το μέλι τότε θα πρέπει να ρευστοποιηθεί σε μπεν-μαρί.
Όχι δεν είναι ούτε το ένα ούτε και το άλλο. Ένα νοθευμένο μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει ή να παραμείνει ρευστό ανάλογα με τα ζάχαρα που έχει.
Εάν έχεις μεγάλη ποσότητα άφησε τόση όση θα καταναλώσεις σε σύντομο χρόνικό διάστημα (μισό με ένα κιλό ) και το υπόλοιπο  τοποθέτησέ το στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη το μέλι παραμένει όπως ακριβώς το παράγουν οι μέλισσες. Πάντα φρέσκο. Η απόψυξη δεν το επηρεάζει.
Τα ανοικτόχρωμα έχουν καλύτερο άρωμα, τα σκοτεινόχρωμα έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία όσο αφορά τα μεταλλικά στοιχεία (ιχνοστοιχεία) όπως το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κ.ά.
Το μέλι ποτέ δεν χαλά. Εάν το προφυλάξουμε από το ξίνισμα μπορεί να πάει και 5 και 10 χρόνια. Οι μελισσοκόμοι όμως είναι υποχρεωμένοι από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βάζουν ημερομηνία λήξης γύρω στα 2-3 χρόνια γιατί κάποια από τα φυσικά χαρακτηριστικά του αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα χαρακτηριστικά αυτά που αλλοιώνονται δεν σχετίζονται με τη θρεπτική αξία του μελιού και ούτε είναι επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή. Ένα μέλι που έχει λήξη είναι εξίσου θρεπτικό και καλό με ένα άλλο γι’ αυτό και δεν πρέπει να το πετάμε ως άχρηστο.
Παχαίνει λιγότερο από την κοινή  ζάχαρη. α) Έχει λιγότερες θερμίδες (2500-3000 θερμίδες/κιλο) από τη ζάχαρη (4000 θερμίδες/κιλό) και β) επειδή είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα για να έχουμε την ίδια γλυκιά αίσθηση που μας δίνει η διπλάσια ποσότητα ζάχαρης.
Σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 μηνών. Σε μικρότερη ηλικία τα παιδιά σε απίθανες περιπτώσεις έχουν πρόβλημα από σπόρια του κλωστηριδίου της αλαντίασης τα οποία μπορούν να βρεθούν στο μέλι. Τα σπόρια αυτά καταστρέφονται από τα πεπτικά υγρά όταν το παιδί ξεπεράσει τους 8 μήνες ζωής του.
Ο μελισσοκόμος από ιδιοσυγκρασία δεν νοθεύει το μέλι του γιατί πρώτα από όλα αγαπά τις μέλισσες εκτιμά και σέβεται το προϊόν που παράγουν και θεωρεί ασέβεια την νοθεία του αγνού αυτού προϊόντος με ξένες ύλες. Δεύτερο, το μέλι ως προϊόν  αυτοπροστατεύεται και δεν νοθεύεται με τις απλές μεθόδους. Εάν ρίξει κανείς νερό στο μέλι θα ξινίσει και θα χαλάσει και εάν το  ανακατεύσει με  γλυκόζη θα σχηματιστούν ανομοιόμορφες στοιβάδες που εύκολα εντοπίζονται και αναλύονται.
Μια μορφή νοθείας που υπάρχει είναι η εισαγωγή φθηνού μελιού από Κίνα Τουρκία, Αργεντινή, Μεξικό και άλλες χώρες και  διάθεσή σου σαν ελληνικό (εξαπάτηση του καταναλωτή). Γι’ αυτό και οι καταναλωτές θα πρέπει να εμπιστεύονται τον μελισσοκόμο παραγωγό.
Διακινείται επίσης από κάποιους εμπόρους γλυκαντικών ουσιών αμυλοσιρόπιο για λουκουμάδες σαν μέλι από πλανόδιους πωλητές (πόρτα σε πόρτα). Αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με τη μελισσοκομία και πρέπει να απομονώνονται και να καταγγέλλονται αμέσως.
Οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) απαγορεύουν την χρησιμοποίηση φαρμάκων για θεραπευτική χρήση μέσα στην κυψέλη. Οι μέλισσες είναι τα μοναδικά παραγωγικά ζώα που όταν αρρωστήσουν δεν δικαιούνται θεραπευτική αγωγή αλλά θα πρέπει να θανατώνονται.Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ένα παράσιτο των μελισσών, το άκαρι βαρρόα για το οποίο η Ε.Ε. συνιστά  εγκεκριμένα φάρμακα. Για αυτά έχουν καθοριστεί όρια ασφάλειας στο μέλι  (ανεκτές ποσότητες καταλοίπων). Από αναλύσει που γίνονται κάθε χρόνο στα ελληνικά μέλια από το Α.Π.Θ. γνωρίζουμε ότι είναι  καθαρά και τα περισσότερα εντελώς απαλλαγμένα από οποιοσδήποτε συγκεντρώσεις υπολειμμάτων. Εάν υπάρχουν σε ένα μικρό ποσοστό κατάλοιπα είναι μέσα στα όρια της Ε.Ε. και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην υγεία του καταναλωτή. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 1%.
Το μέλι που παράγουν οι μελισσοκόμοι με τους ορθούς μελισσοκομικούς χειρισμούς που το τρυγούν με προσοχή και επιμέλεια και το διαθέτουν σε σωστή και προσεγμένη συσκευασία είναι βιολογικό. Αυτό όμως δεν μπορούν να το γράψουν στην ετικέτα.Τα μέλια που αναφέρουν στην συσκευασία ότι είναι ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ελέγχονται και πιστοποιούνται από οργανισμούς πιστοποίησης. Οι μελισσοκόμοι που παράγουν πιστοποιημένο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ μέλι δεν πρέπει να μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε εντατικές καλλιέργειες  που χρησιμοποιούνται φάρμακα  (π.χ. βαμβάκια, πορτοκαλιές κ.ά). Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν για τις αρρώστιες των μελισσών (βαρρόα) φιλικά φάρμακα (θυμόλη, γαλακτικό, φορμικό, οξαλικό οξύ).
Την ετικέτα. Θα πρέπει να γράφει την λέξη ΜΕΛΙ, ότι είναι ελληνικό, από ποιο συσκευάζεται, εάν είναι παραγωγός μελισσοκόμος ή έμπορας συσκευαστής, τον αριθμό παρτίδας και το καθαρό βάρος . Η ένδειξη ΜΙΓΜΑ ΜΕΛΙΩΝ ΕΚ ή ΕΚΤΟΣ ΕΚ σημαίνει μη ελληνικό μέλι.
Όταν λέμε εισαγόμενο εννοούμε αυτό που εισάγεται από εμπόρους διακινητές μελιού οι οποίοι συνήθως εισάγουν φθηνά και υποβαθμισμένα μέλια για να κερδίσουν περισσότερα.
Συγκριτικά μα τα μέλια αυτά το ελληνικό είναι λιγότερο θερμικά επεξεργασμένο, διατηρεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά του, είναι πιο πυκνό, πιο αρωματικό και έχει γεύσεις αρεστές στον Έλληνα καταναλωτή.
Μια μέλισσα σε ολόκληρη τη ζωή της συλλέγει 0,5 έως 1 γραμ μέλι. Συνεπώς απαιτείται το έργο ζωής 1000 έως 2000 μελισσών για να παραχθεί ένα κιλό μέλι.
Οι περισσότεροι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι το μέλι επειδή είναι πλούσιο σε ζάχαρα επιτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που δημιουργούν προβλήματα  στα δόντια για αυτό και χρειάζονται ένα καλό βούρτσισμα μετά την κατανάλωση μελιού. Μάλιστα στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές αναφορές εναντίον του μελιού.
Αντίθετα με την άποψη αυτή ο Δρ Molan από την Ν. Ζηλανδία υποστηρίζει ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου του μελιού ασκεί ισχυρή αντιμικροβιακή δράση εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό οδοντικής πλάκας. Η οδοντική πλάκα είναι μια μάζα που αποτελείται από μια μεικτή αποικία μικροβίων η οποία προσκολλάται στην επιφάνεια της αδαμαντίνης των δοντιών και προκαλεί τερηδόνα, τρυγία και περιδοντική νόσο. Το μέλι σύμφωνα με τον Δρ Molan ελαττώνει την ποσότητα των οξέων που παράγουν οι μικροοργανισμοί αυτοί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράγουν δεξτράνη, ένα κολλώδη πολυσακχαρίτη της γλυκόζης, που τα βοηθά να προσκολληθούν στην επιφάνεια των δοντιών. Η ζάχαρη και η σοκολάτα στερούνται της αντιμικροβιακής αυτής δράσης που έχει το μέλι και ασφαλώς δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα στα δόντια από ότι το μέλι.
Για να δώσουμε απάντηση ρευστοποιήσαμε 3 δείγματα κρυσταλλωμένου μελιού σε οικιακό φούρνο μικροκυμάτων. Τα μέλια αυτά αναλύθηκαν πριν και μετά την τοποθέτησή τους στα μικροκύματα όσο αφορά τα ποιοτικά κριτήρια HMF και διαστάση, τα οποία ως γνωστό χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί ο βαθμός θέρμανσης και παλαίωσης του μελιού.Το μέλι ρευστοποιήθηκε στην μέγιστη ισχύ του φούρνου (max watt)  για 2 λεπτά. Εάν παραμείνει περισσότερο αφρίζει και χύνεται έξω από το ανοικτό βάζο. Αμέσως μετά την ρευστοποίησή το βάζο θα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από  κρύο νερό ώστε να ψυχθεί.

Δείγμα

ΗMF mg/Kg

Διαστάση DN

Χρόνος
ρευστοποίησης

Πριν

Μετά

Πριν

Μετά

1

65,5

73,5

16,2

11,0

3 λεπτά

2

37,5

45,9

9,5

2,7

2 λεπτά

3

19,1

19,3

29,3

25,0

1 λεπτό

Στον πίνακα 1 φαίνονται τα χαρακτηριστικά των 3 δειγμάτων μελιού που ρευστοποιήθηκαν με τα μικροκύματα. Στα πρώτα δύο δείγματα τα οποία παρέμειναν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο φούρνο η επίδραση είναι μεγαλύτερη. Η αύξηση των 8-9 mg/Kg HMF και η μείωση του ενζύμου διαστάση κατά 5 μονάδες  δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική.Το μέλι ρευστοποιήθηκε στην μέγιστη ισχύ του φούρνου (max watt)  για 2 λεπτά. Εάν παραμείνει περισσότερο αφρίζει και χύνεται έξω από το ανοικτό βάζο. Αμέσως μετά την ρευστοποίησή το βάζο θα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από  κρύο νερό (εικ.3) ώστε να ψυχθεί. Στον πίνακα 1 φαίνονται τα χαρακτηριστικά των 3 δειγμάτων μελιού που ρευστοποιήθηκαν με τα μικροκύματα. Στα πρώτα δύο δείγματα τα οποία παρέμειναν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο φούρνο η επίδραση είναι μεγαλύτερη. Η αύξηση των 8-9 mg/Kg HMF και η μείωση του ενζύμου διαστάση κατά 5 μονάδες  δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Στον πίνακα 1 δίνονται τα ποιοτικά κριτήρια του μελιού, τα όρια και η σχετική νομοθεσίαΠίνακας 1. Ποιοτικά κριτήρια του μελιού

Ποιοτικά χαρ/κά

Ορια

Νομοθεσία

Υγρασία %

<20%

Οδηγία 2001/110

Αγωγιμότητα mS/cm

<0.8 Α,  >0.8 Μ

Οδηγία 2001/110

Ελεύθερη οξύτητα meq/kg

<50

Οδηγία 2001/110

HMF mg/kg

<40

Οδηγία 2001/110

Διαστάση DN

>8

Οδηγία 2001/110

Υδατοδιαλυτές  %

<0.1

Οδηγία 2001/110

Αθροισμα γλυκόζης & φρουκτόζης %

>45 Μ, >60 Α

Οδηγία 2001/110

Σουκρόζης %

<5

Οδηγία 2001/110

Ποσοστά γυρεοκόκκων στα αμιγή μέλια %

Θυμαρίσιο, >18%, Καστανιάς >90%, Ερείκης >45%, Πορτοκαλιάς >3%, Βαμβάκι >3%,  Ηλιάνθου >20%

Απόφαση 127/2004 (ΦΕΚ Β239/23-2-2005)

Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας

Ανάλογα με τη συγκέντρωση ΗΜF και διαστάση

Οδηγία 2000/13

Αριθμός παρτίδας

 

Οδηγία 2000/13

Γεωγραφική προέλευση

 

Οδηγία 2001/110

Υπολείμματα ακαρεοκτόνων ουσιών μg/kg

coumaphos <100, amitraz <200
fluvalinate, flumethrin

Καν. 2377/90

Υπολείμματα αντιβιοτικών

Μη ανιχνεύσιμα

Καν. 2377/90

Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών

amitraz  <10
fluvalinate <10
bromopropylate <10

Καν 396/2005

 

ΠΗΓΗ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ/ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ

Σχόλια  

 
+2 #1 Ανδρεας Κρητικος 27-05-2013 13:14
Γειά σας
Θα ήθελα να ρωτήσω κατα πόσο ενδείκνυται η χρήση βασιλικού πολτου και γύρης το ιδιο διάστημα και αν όχι ποιές οι συνέπειες?Επίσης εμπορευομαι βασιλικό πολτό στη Κυπρο τον οποίο εισάγω απο Ελλάδα,στην Ελλάδα εισάγεται απο Ισπανία.Ο ισπανικός πολτός είναι καλός?Ύπάρχουν οποιεσδήποτε αμφισβητήσειες για τις εισαγωγές πολτού απο άλλες Ευρωπαικές χώρες?Θα ήθελα να μου συστήσετε έμπιστους Έλληνες παραγωγούς βασιλικού πολτού για εισαγωγή στη Κύπρο.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ανδρεας Κρητικός
 

Για καταναλωτες - Απορίες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 237 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης