Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιούλιος 10, 2020
Text Size
Home Καταναλωτης Απορίες Πώς θα ξεχωρίσω το αγνό μέλι;

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 7 Votes )

Υπάρχει η εντύπωση στους περισσότερους ότι οποιοδήποτε μέλι και αν προμηθευτούμε θα είναι πλήρως αγνό και φυσικό. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι.


Δυστυχως ορισμενες αλλά σπάνιες φορες το μελι μπορεί περιέχει ουσίες που είναι λίγο ή πολύ επικίνδυνες ή να μην είναι τόσο αγνό όσο νομίζουμε.

Ας δούμε τους παράγοντες που υποβαθμίζουν το μέλι σήμερα, αρχίζοντας απ' τους πιο ανώδυνους και καταλήγοντας στους πιο επικίνδυνους:

 

1) Ορισμένα είδη μελιού έχουν την ιδιότητα να κρυσταλλώνουν (ζαχαρώνουν).
Αυτή είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κυρίως όμως από το είδος των ανθέων που γίνεται η νεκταροσυλλογή. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε υποβαθμισμένο ούτε νοθευμένο.
Εν τούτοις, επειδή ο καταναλωτής θέλει (ή ξέρει ή του είπαν),οτι το διαυγές μέλι ειναι και καθαρό πεφτει στην παγιδα της εμφανισης και κρινει εσφαλμενα το μελι ως "αλλοιωμενο"
2) Κατά την διάρκεια του χειμώνα οι μέλισσες αναγκαστικα ταίζονται απο το μελισσοκόμο ωστε να επιβιώσουν(καθως τους εχει αφαιρεσει την τροφη τους)με σιρόπι ζάχαρης. Αν αυτο το ταισμα γινει συντομο χρονικό διάστημα πριν την μελιττοσυλλογη υπαρχει κινδυνος ενα μερος απο αυτη τη ζάχαρη να μεταφερθεί στο μελι.
Τα αρνητικά από αυτή την αλλοιωση είναι οτι Το μέλι που αγοράζουμε είναι μια γλυκαντική ουσία και δεν περιέχει οσα θρεπτικά συστατικά θα έπρεπε.
3) Άλλο είδος νοθείας είναι η ανάμιξη του μελιού με γλυκόζη του εμπορίου που είναι πολύ φθηνή.
Τα αρνητικά σε αυτή την περίπτωση είναι ίδια με την περίπτωση 2 και επιπλέον αυτό το μέλι είναι πιο ανθυγιεινό.Ευτυχώς στις μέρες μας όλο και λιγότεροι μελισσοκόμοι εφαρμόζουν αυτη την πρακτικη.
4) Επίσης νοθεία γίνεται με την ανάμιξη εισαγόμενων υποβαθμισμένων μελιών με Ελληνικό ή η απ' ευθείας πώλησή τους ως Ελληνικά. Γι'αυτο οφείλουμε να γνωρίζουμε την προέλευση του μελιου, και να μην εμπιστευομαστε αγνωστους προς εμας μελισσοκόμους.
5) Ένας άλλος παράγοντας που υποβαθμίζει το μέλι και το κάνει ορισμένες φορές ακατάλληλο είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Όταν τα μελίσσια βρίσκονται κοντά σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους ή σε βιομηχανικές ζώνες ή ακόμη και σε μεγαλουπόλεις, η μελιτοσυλλογή γίνεται κατ΄ ανάγκη απο φυτά και κυρίως δέντρα π. χ. ευκάλυπτος, ακακία κ.λ.π. που είναι επιβαρημένα με διάφορα βαρέα μέταλλα ή άλλες επικίνδυνες ουσίες.
Ωστόσο στις μέρες σπάνια συναντά κανείς μελίσσια στις πολεις και γενικα κοντα σε αστικα κεντρα.
6) Ένα άλλο πρόβλημα, που δεν το συναντάμε βέβαια μόνο στο μέλι, είναι τα φυτοφάρμακα. Οι μέλισσες όπως αναφέραμε συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη. Αντιθετα με αλλα εντομα, η μελισσα ειναι αρκετα ευαισθητο ειδος και οποιαδήποτε παρουσία δηλητηριου ή φυτοφαρμακου τη σκοτωνει προτου μεταφέρει το μελι της στην κυψελη. Αυτο λειτουργει σαν δικλειδα ασφαλειας για τον καταναλωτη και το μελισσοκόμο καθως δεν επιτρεπει το "μολυσμενο" νεκταρ να μπει στην κυψελη.


Μετά από όλα αυτά γεννιέται εύκολα το ερώτημα πού θα βρούμε μέλι αγνό, και πως θα το αναγνωρίσουμε;

Οι απαντήσεις στο ερώτημα είναι οι εξης:
Επιλέγουμε μελισσοκόμους που εμπιστευόμαστε και γνωρίζουμε. Σπανίως ενας ερασιτέχνης μελισσοκόμος ρισκάρει να κάνει κακο στα μελισσια του με φαρμακα ή με παρανομο ταισμα. Ακομα πιο σπανια ρισκαρει να πειραματιστει με προσμιξεις μελιών και χημικες μεθόδους.
Αυτο μας εξασφαλιζει εν μερει στο οτι το μελι του θα ειναι αγνο.

Ακομα ορισμενοι μελισσοκόμοι διενεργουν αυτοβούλως ποιοτικους ελεγχους στο μέλι τους καθε χρόνο και διαθέτουν κρατική πιστοποιηση. Σιγουρα αυτο αποτελει αλλο ενα σημειο κλειδι στην επιλογη του αγνου μελιου.
Ακόμα και αν εξαπατηθούμε απο καποιον πωλητή μελιού, πολύ απλα μπορουμε να τον καταγγείλουμε στις μελισσοκομικές ενωσεις και σιγουρα να μην τον ξανα-προτιμησουμε.

Για περισσότερες αποριες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Για καταναλωτες - Απορίες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 1068 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης