Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Ιούλιος 14, 2020
Text Size
Home Καταναλωτης Γενικά θέματα Μουντοβίνα, το τσίπουρο των μελισσοκόμων

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 2 Votes ) IMG_0139«Η μουντοβίνα παράγεται από εμάς τους ντόπιους μελισσοκόμους. Εδώ και έξι γενιές ακολουθούμε τη συνήθεια των προγόνων μας που δεν άφηναν να πάνε χαμένα τα υπολείμματα του μελιού από τις κερήθρες, όταν τις κατέστρεφαν με τα χέρια τους για να το βγάλουν».

Το δικό τους γλυκό κρασί, που όμως δεν παράγεται από σταφύλια αλλά από μέλι και κερήθρες, φτιάχνουν οι κάτοικοι στην Αρναία Χαλκιδικής, εβδομήντα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στους πρόποδες του Χολομώντα. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος Καλαϊτζής,

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Οι κερήθρες βράζονται, ο ζωμός τους φιλτράρεται και τοποθετείται σε βαρέλια πριν να πάει στο καζάνι
ιδιοκτήτης του μοναδικού πλέον εν λειτουργία παραδοσιακού αποστακτηρίου μουντοβίνας, και οι εξήντα παραγωγοί μελιού, μέλη του τοπικού Συνεταιρισμού, φροντίζουν να γεμίζουν τα βαρέλια τους, αδειάζοντας τις κερήθρες!

«Τις χαλασμένες κερήθρες οι παππούδες και οι πατεράδες μας τις έβαζαν μέσα σε μεγάλα καζάνια και τις έβραζαν μέσα σε νερό. Το αποτέλεσμα ήταν ένας χυλός που, αφού τον έριχναν μέσα σε ένα φίλτρο- “χωνί” σίκαλης, τον πίεζαν με χειροκίνητη πρέσα. Το μείγμα από νερό και κερί που έρεε από εκεί το έβαζαν σε ξύλινα βαρέλια. Μάζευαν το κερί που, λόγω ειδικού βάρους, ανέβαινε στην επιφάνεια και αποθήκευαν σε μεγάλα βαρέλια το νερό, το οποίο με έντονα πια τα απομεινάρια του μελιού ήταν γλυκό σαν μούστος. Καθώς ήταν σκούρο, μια και είχε χρωματισθεί από κεριά και μέλι, το ονόμασαν μουντοβίνα- πιθανότατα από το μουντό χρώμα του και την ιταλική λέξη vina (κρασί). Άρα σημαίνει γλυκό κρασί...» σημειώνει. Το κάτι παραπάνω μάλιστα, η διαφορά όπως λέει, κρύβεται στο τελευταίο στάδιο του άγνωστου στην υπόλοιπη χώρα αυτού ποτού. «Αφού τοποθετηθεί σε μεγάλα βαρέλια και ολοκληρωθεί η ζύμωση, γίνεται- σε περίπου είκοσι ημέρες- η πρώτη απόσταξη, βγαίνει οινόπνευμα 18-20 βαθμών. Σ΄ αυτό, που έχει ήδη πολύ έντονη τη μυρωδιά του κεριού και του μελιού, γίνεται και δεύτερη απόσταξη, με προσθήκη γλυκάνισου και μαστίχας Χίου. Ο συνδυασμός αυτός, δηλαδή κερί- μέλι- γλυκάνισο- μαστίχα, δίνει φανταστικά αρώματα, μία ιδιαίτερα γλυκιά γεύση που ανεβάζει το οινόπνευμα στους 60 βαθμούς, το κάνει πολύ πιο δυνατό!». Από ΄κεί και πέρα, για έναν μέσο πότη ένα, δύο ποτηράκια είναι αρκετά, όπως εξηγεί, για να έρθει σε κέφι.

Καθένας από τους εξήντα παραγωγούς μελιού της Αρναίας που θα φτιάξει τη μουντοβίνα του, θα οργανώσει και τη δική του μικρή «ιεροτελεστία». «Καλεί τους φίλους του, ολόκληρη τη γειτονιά, να το γιορτάσουν! Όλοι μαζί θα ψήσουμε λουκάνικα κι άλλα κρεατικά, κάθε φορά θα στηθεί κι ένα μεγάλο πανηγύρι! Η μουντοβίνα είναι αυτή που ενώνει τους 2.500 κατοίκους της κωμόπολής μας!».

Σχόλια  

 
0 #1 π.καρέλλος 26-09-2012 15:42
η λέξη δεν είναι ιταλική, αλλά σλάβικη: med= μέλι wino= κρασί
 

Για καταναλωτες - Γενικα Θεματα

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 853 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης