Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Νοέμβριος 24, 2017
Text Size
Home Καταναλωτης Συνταγές με μέλι Παστέλι - Παραδοσιακή συνταγή της Αμοργού

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 11 Votes )

pasteliΤο παστέλι είναι ένα γλυκό από σουσάμι και μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου.

Προς το τέλος του 20ου αιώνα, το παστέλι κυκλοφορούσε στην Ελλάδα συσκευασμένο σε παραλληλόγραμμα τεμάχια των 120-150 γραμμαρίων με αρκετά μαλακή υφή (μελάτο). Σήμερα το παστέλι βρίσκεται στην αγορά και σε μικρότερες συσκευασίες αλλά και σε προϊόντα με διαφορετική υφή (μελάτο, τραγανό). Υπάρχουν δε και άλλα γλυκά προϊόντα στα οποία το σουσάμι έχει αντικατασταθεί από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα κυρίως).

Το παστέλι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

 

Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.:

ἱστάντες δὲ τοὺς χοροὺς τρωκτὰ σησάμου τε καὶ μέλιτος ἐποιήσαντο νόμον φέρεσθαι, ἵνα ἁρπάζοντες οἱ τῶν Κερκυραίων παῖδες ἔχοιεν τροφήν

αλλά και 1000 χρόνια αργότερα, τον 5ο αιώνα μ.Χ. από τον λεξικογράφο Ησύχιο:

<σησάμη>· σησαμίς. καὶ πλακοῦς ἐκ σησάμης

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

Στην Αμοργό το παστέλι αποτελεί παραδοσιακό γλύκισμα που σερβίρεται στον κόσμο στη γιορτή παστελιού που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο Σημωνίδης (Αμοργίνος) κάθε Αύγουστο

Υλικά

Χρειαζόμαστε 1 κιλό μέλι,1 κιλό σουσάμι και για αυτές τις ποσότητες 1 κουταλιά ζάχαρη.Η ζάχαρη δεν είναι αναγκαία αν το μέλι μας είναι καλής ποιότητας.Την βάζουμε απλά για να δέσει το μείγμα και μπαίνει μετά το μέλι.


Εκτέλεση:

amorgos_6

Σε μία κατσαρόλα ή ένα μικρό καζανάκι που είναι ήδη πάνω σε φωτιά βάζουμε το μέλι και το ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να πάρει μια βράση,να αρχίζει να "αφρίζει",η κουτάλα πρέπει να είναι ξύλινη και πλατιά.Μετά προσθέτουμε και την ζάχαρη αν θέλουμε.

amorgos_5amorgos_1

Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το σουσάμι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε,η κουτάλα πρέπει να κινείται στο κέντρο αλλά και από τα πλάγια της κατσαρόλας να μαζεύουμε το σουσάμι ώστε να μη ψηθεί γρηγορότερα από το υπόλοιπο.Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δούμε το σουσάμι να ροδίζει. Αν το αφήσουμε περισσότερη ώρα μπορεί να μας βγει σκληρότερο. Αφού το μείγμα μας είναι έτοιμο το απλώνουμε πάνω σε ένα τραπέζι ξύλινο ή σε όποιαδήποτε άλλη ξύλινη επιφάνεια με την προυπόθεση να είναι "καθαρό" το ξύλο,δηλαδή να μη είναι περασμένο με βερνίκι,μπογιά ή άλλο συστατικό χρώματος και εμποτισμού.

amorgos_4

Προτείνεται με την βοήθεια ενός σφουγγαριού να περάσουμε το τραπέζι με κόκκινο κρασί πριν αδειάσουμε το μείγμα. Βοηθάει στο να ξεκολλήσει ευκολότερα στο τέλος. Με κρασί καθαρίζουμε και τις κουτάλες μας. Τώρα με ένα πλατύ ξύλο κτυπάμε και απλώνουμε το μείγμα έτσι ώστε να γίνει ισόπαχο σε όλη του την επιφάνεια,περίπου 1,5 με 2εκ(cm).

amorgos_2

Το αφήνουμε λίγο να τραβήξει και το κόβουμε.

amorgos

Στην Αμοργό το τοποθετούμε πάνω σε φύλλο λεμονιάς όπου και τρώγεται μαζί με το παστέλι αν μας αρέσει η γεύση του.

amorgos_3

Εύχομαι να μπορέσετε να έρθετε στην Αμοργό και να δοκιμάσετε τα προϊόντα και το μέλι μας

Βλαβιανός Ιωάννης, Μελισσοκόμος απο την Αμοργό

Για καταναλωτες - Συνταγές

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης