Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Πέμπτη, Δεκέμβριος 13, 2018
Text Size

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Username: Password: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Διαδικασία βαφής κυψελών

Διαδικασία βαφής κυψελών 1 year 9 months ago #279

  • Lallila
  • Lallila's Avatar
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Fresh Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 1
  • Karma: 0
Ένα από τα βασικότερα εργαλεία της μελισσοκομίας το οποίο και υφίσταται τις περισσότερες φθορές είναι η κυψέλη. Οι συνθήκες του περιβάλλοντος (βροχή, ήλιος, αέρας) όπως και οι μεταφορές, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που προκαλούν φθορά. Η επιλογή των σωστών διαστάσεων , η καλή ποιότητα ξύλου, η σωστή βαφή και συντήρηση παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στο μελίσσι και αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του (25-30 χρόνια). Η διαδικασία της προετοιμασίας, βαφής και συντήρησης της είναι από τις πιο δαπανηρές και χρονοβόρες , οπότε η σωστή επιλογή και εφαρμογή των υλικών καθιστά αυτές τις διεργασίες ευκολότερες και οικονομικότερες.
Πριν τοποθετηθεί το σμήνος προηγείται η προετοιμασία και η βαφή της κυψέλης . Υπάρχουν πολλοί τρόποι βαφής που βασίζονται σε παραδοσιακά υλικά και τεχνικές αλλά και νέα υλικά τεχνολογικά προηγμένα με πολλά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών. Τα παραδοσιακά συστήματα χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων υλικά όπως το μίνιο την παραφίνη το λινέλαιο και βερνικοχρώματα βάσεως διαλύτου. Όλα αυτά τα υλικά περιέχουν σε αυξημένο ποσοστό ουσίες επικίνδυνες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το μίνιο χαρακτηρίζεται ως τοξικό , στο λινέλαιο προσθέτουμε στεγνωτικά κοβαλτίου τα οποία έχουν αυξημένη επικινδυνότητα και τα βερνικοχρώματα εκτός από τα στεγνωτικά κοβαλτίου περιέχουν και υψηλό ποσοστό πτητικών οργανικών διαλυτών που διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα υλικά αυτά έχουν μειωμένη ελαστικότητα, έχουν μικρή διαπερατότητα υδρατμών με αποτέλεσμα να εγκλωβίζουν την υγρασία που προκαλεί το σάπισμα του ξύλου σταδιακά και γενικά έχουν μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση για το μελίσσι, για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον.
Το τμήμα μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πρόσφατα πραγματοποίησε δοκιμές σε ένα καινοτόμο προϊόν, νέας τεχνολογίας, το Bee Paint της Berling. Είναι υδατοδιάλυτο ακρυλικό βερνκόχρωμα, βασισμένο σε υδροφοβικές αυτοδικτυούμενες ακρυλικές ρητίνες, με εξαιρετικές επιδόσεις και μεγάλες αντοχές, το οποίο κρίνεται ιδανικό υλικό για τη βαφή και συντήρηση ξύλινων κυψελών. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την βαφή νέων κυψελών αλλά και για τη συντήρηση των ήδη βαμμένων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης το προϊόν δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και εμφάνισε εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς δεν είχε καμία αρνητική επίδραση στις ενήλικες εργάτριες μέλισσες , στο γόνο και στη βασίλισσα. Η έλλειψη άμεσης και έμμεσης τοξικότητας αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος το καθιστούν ως εξαιρετική επιλογή . Πλεονεκτεί σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα βαφής κυψελών λόγω της ευκολίας εφαρμογής , του μειωμένου χρόνου αποπεράτωσης των εργασιών ,του μειωμένου συνολικού κόστους της εργασίας και των καλύτερων περιβαλλοντικών επιδόσεων καθώς έχει σχεδόν μηδενική εκπομπή επικίνδυνων ουσιών και πολύ μικρότερο ποσοστό πτητικών οργανικών ενώσεων.
Αποτελέσματα δοκιμών από το τμήμα Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πειραματική διαδικασία
Κατασκευάστηκαν ειδικά “κλουβιά” μελισσών από ξύλο κατασκευής κυψελών διαστάσεων 20x20x20 cm με σήτα και πλαστικό διάφραγμα για καλύτερο έλεγχο και απομάκρυνση των απωλειών.
Οι μέλισσες τροφοδοτήθηκαν με ζαχαροζύμαρο (μέλι και ζάχαρη άχνη ), σιρόπι ζάχαρης 1:1 και υποκατάστατο γύρης.
Για να υπάρχουν μέλισσες κάθε ηλικίας σε κάθε πειραματικό κλωβό έγινε ανάμειξη μελισσών από διάφορα πλαίσια γόνου και μελιού. Στη συνέχεια σε κάθε κλωβό τοποθετήθηκαν γύρω στα 40 g μελισσών (350-400 μέλισσες) με ογκομέτρηση.

Πατήστε στο κάτωθι link για να δείτε όλη την έρευνα www.berling.gr/files/EREUNA_GIA_XRWMA_KUPSELWN.pdf
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Time to create page: 2.255 seconds

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης