• xionia
 • larvae
 • melissa gyri
 • melisses eisodo
 • melisses patos kipselis
 • melissi xorta
 • elliniko bee
 • ellinikomeliwall
 • filaxi eisodou
 • honey
 • koritsaki
 • krokos bee
 • peiramata
 • spoonhoney
 • varroa bee
 • vasilikos poltos
 • bee flower
 • bee pollen
 • honeyjar
 • melissokomos
 • snowbee
 • beeeater
 • merry xmas
 • newborn bee
Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Δευτέρα, Δεκέμβριος 10, 2018
Text Size
Home


Το μέλι είναι τροφή γνωστή από την αρχαιότητα. Η ανθρωπότητα, μέχρι σχετικά πρόσφατα διέθετε ως γλυκαντική ουσία μόνο το μέλι. Στο μεσαίωνα η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο εισάγονταν από τη Βεγγάλη ή από χώρες της Νότιας Αμερικής και ήταν ένα προϊόν σπάνιο και ακριβό χωρίς καμιά πρόσβαση στις πλατιές μάζες του λαού. Χρειάσθηκε ο αποκλεισμός της Ευρώπης που εφάρμοσε ο Ναπολέων το 1806 για να βιομηχανοποιηθεί η ανακάλυψη που έκανε ο Marggraf το 1747 στο Βερολίνο για την παρουσία ζάχαρης στα κοκκινογούλια. Από τότε που έγινε γνωστός ο τρόπος παραλαβής της, η ζάχαρη επεκτάθηκε και αντικατέστησε το μέλι στην καθημερινή διατροφή μας

Διάβασε περισσότερα...
( 29 Votes )

Για καταναλωτες - Μέλι

Ethnosimo_2Τι είναι το μελισσοκομικό βιβλιάριο και ποιες διαδικασίες χρειάζονται για την έκδοση και την ανανέωση του; Που χρησιμεύει και ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητάνε οι αρμόδιες υπηρεσίες; Πίνακας με όλους τους μελισσοκομικούς κωδικούς.

Διάβασε περισσότερα...
( 28 Votes )

Για Μελισσοκόμους - Νομοθεσία

 

1796787 624920644227975_1376198640_o

Προσπαθώ ορισμένες φορές να εξηγήσω και να εντοπίσω την αιτία του φαινομένου της διόγκωσης του μελισσοκομικού κλάδου την τελευταία δεκαετία. Εν μέρει πιστεύω οτι τα καταφέρνω. Γυρίζοντας πίσω το χρόνο...

Διάβασε περισσότερα...
( 24 Votes )

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Ο Άγραφος Μελισσοκομικός Νόμος
 

Οι νόμοι δημιουργήθηκαν από το άνθρωπο για να μπορεί να ρυθμίσει προβλήματα και διαμάχες της καθημερινής του ζωής. Ποινές επιβλήθηκαν στους παραβάτες και επιβραβεύσεις δόθηκαν στους υπάκοους πολίτες.

Το μελισσοκομικό επάγγελμα, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του, απαιτεί πληθώρα νόμων, κανόνων και περιορισμών προκειμένου να περιοριστούν οι διαμάχες και οι προστριβές μεταξύ μελισσοκόμων. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα από κανόνες που οι μελισσοκόμοι οφείλουν να τηρούν και να επιβάλουν. Η τήρηση των παρακάτω "νόμων" είναι προς όφελος όλων, του μελισσοκομικού κλάδου γενικότερα και θα προφυλάξει τις ατομικές ελευθερίες όσο και τις περιουσίες όλων μας. Η δημιουργία αυτής της λίστας έγινε από τον Τηλέμαχο Τζιάσιο, που βασιζόμενος στην εμπειρία και τα βιώματα του, συνέταξε το παρακάτω κείμενο.

Φυσικό είναι να υπάρχουν αντιρρήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες, όμως σίγουρα αυτή η λίστα με τον Άγραφο Μελισσοκομικό Νόμο είναι μια πολύ καλή αφετηρία για την δημιουργία ενός ευρύτερου και κοινώς αποδεκτού πλαισίου κανόνων.

Διάβασε περισσότερα...
( 25 Votes )

Για Μελισσοκόμους - Νομοθεσία

fondant.in.hive.WEB.200.2013-01-29 12.45.31Ίσως από τις πιο καυτές συζητήσεις μεταξύ μελισσοκόμων, διαδικτυακών και μη, η επιλογή της καλύτερης τροφής είναι ένα πεδίο αχανές και ατελείωτο.

Μια σωστή προσέγγιση του θέματος απαιτεί αρχικά μια ιστορική αναδρομή στην παραγωγή της ζάχαρης.

Διάβασε περισσότερα...
( 25 Votes )

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

11-queen-rearing-larva-for-grafting-1Όταν ένα μελίσσι ορφανεύει απροσδόκητα ξεκινά μια διαδικασία εκτάκτου ανάγκης για αυτό. Επιλέγει επιτακτικά έναν αριθμό από προνύμφες και τις μετατρέπει σε βασίλισσες. Υπάρχει μέσα σε αυτή την αναστάτωση η πιθανότητα να ξεκινήσει η εκτροφή βασίλισσας από προνύμφη προχωρημένης ηλικίας, όπως αποδεικνύουν οι παρατηρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο μελισσοκόμος 5 μέρες μετά το ορφάνεμα επανέρχεται στο μελίσσι και εφόσον εντοπίσει κλειστά και ανοιχτά βασιλοκελιά, καταστρέφει τα κλειστά. Έτσι εξασφαλίζει ότι όλες οι βασίλισσες ξεκίνησαν τη διατροφή τους με πολτό τη σωστή στιγμή και όχι αργοπορημένα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Διάβασε περισσότερα...
( 23 Votes )

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

IMG 9600Τα πρώτα μου βήματα στην μελισσοκομία. (κατά τον γράφοντα ):

1. Ξεκινάω με λίγα μελίσσια. Τα πέντε (5) είναι πολύ καλός αριθμός για αρχή. Μπορώ να έχω μια γενικότερη εικόνα του αντικειμένου, να διορθώσω λάθη π.χ ορφάνια, να μην κουράζω το ίδιο μελίσσι στην προσπάθειά μου να μάθω.

2. Δεν κάνω πειράματα και δοκιμές. Να θυμάσαι: Τα έχουν κάνει άλλοι πριν από σένα. Δεν περιμέναμε εσένα να ανακαλύψεις την Αμερική

Διάβασε περισσότερα...
( 25 Votes )

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

dronebeeΑν ποτέ τσιμπηθείτε από μέλισσα θα πρέπει να γνωρίζετε οτι αυτή είναι θηλυκή καθώς οι κηφήνες (αρσενικές μέλισσες) δεν έχουν κεντρί. Το ίδιο συμβαίνει και σε πάρα πολλά είδη σφηκών αλλά και άγριων μελισσών. Γιατί όμως η φύση άφησε τα αρσενικά έντομα ανυπεράσπιστα απέναντι στους εχθρούς τους και ταυτόχρονα ανίκανα να συμβάλουν στην άμυνα της φωλιάς τους;

Διάβασε περισσότερα...
( 21 Votes )

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Δήλωση διαχείμασης μελισσιώνΔυστυχώς στην Ελλάδα δε μπορείς πλέον να αφήνεις το παραμικρό περιθώριο αμφιβολιών ή ασαφειών για οτιδήποτε δημοσιοποιείται καθώς ο κόσμος αναζητά μανιωδώς να αποκαλύψει σκάνδαλα και να δημιουργήσει τρομο-σενάρια. Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς το ίδιο το κράτος συντηρεί αυτή την κατάσταση καθώς διαρκώς παρεκλίνει από τις δεσμεύσεις του. Το τελευταίο "καυτό" θέμα της μελισσοκομίας που συζητιέται στα γνωστά πηγαδάκια είναι η δήλωση διαχείμασης, την οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν οι μελισσοκόμοι. Για να ρίξουμε φως στην υπόθεση μιλήσαμε με την ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ και τη Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ3: Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ασπόνδυλων Ζωικών Οργανισμών από όπου πήραμε σαφείς οδηγίες και πληροφορίες

Διάβασε περισσότερα...
( 22 Votes )

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Πρόσφατα θέματα

Κλεμμένες κυψέλες

Κλεμμένες κυψέλεςΕΔΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΟΠΗΣ
Δούκα Βασιλικη
Εκλάπησαν:Κυψέλες Πλαίσια Πληθυσμός Μέλι Εξοπλισμός
Ημερομηνία κλοπής:01/10/2017
Σιαματας Βασιλης
vasiamatas@gmail.com
Εκλάπησαν:Κυψέλες
Ημερομηνία κλοπής:21/05/2017
Σταμέλου Σοφία
sstamell@otenet.gr
Εκλάπησαν:Κυψέλες Πλαίσια Πληθυσμός
Ημερομηνία κλοπής:5.3.2017
Σταμέλου Σοφία
sstamell@otenet.gr
Εκλάπησαν:Κυψέλες Πλαίσια Πληθυσμός
Ημερομηνία κλοπής:5.3.2017
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
dimitris.ap.ioannoy@gmail.com
Εκλάπησαν:Κυψέλες Πλαίσια Πληθυσμός
Ημερομηνία κλοπής:24/1/2017

Δήλωση νέας κλοπής+

Αποτελέσματα 1 - 5 από 31
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Εγγραφή μελών

Δωρεάν εγγραφή για όλους!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας παρακάτω και γίνετε κι εσείς μέλος της μεγαλύτερης μελισσοκομικής παρέας στο διαδίκτυο! Μετά την εγγραφή σας ο λογαριασμός θα ενεργοποιηθεί αυτόματα!

Προσοχή - απαιτούνται πραγματικά στοιχεία κατά τη συμπλήρωση της φόρμας!

Έχουμε 1809 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Εκπαιδευτικά βίντεο

Δείτε περισσότερα εδώ

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης